Home / Rezidenţial / Gazonul de calitate. Sfaturi de la specialiști

Gazonul de calitate. Sfaturi de la specialiști

Distribuie

Când locuiești la casă, spațiul din jurul locuinței joacă un rol mai important decât îți imaginezi. O curte frumoasă, amenajată cu gust poate să aducă numeroase beneficii stării noastre mentale, sufletești și chiar fizice. Ce pași trebuie să facem pentru a avea parte de un spațiu exterior în care să ne simțim bine, am aflat de la Kardos Andras, un mureșean cu multă experiență în domeniul amenajării curților și grădinilor.

Rep: De ce ați ales o activitate în domeniul amenajării curților, grădinilor?
Kardos Andras: Lucrez în domeniul cultivării plantelor de peste 30 de ani. Sunt născut în Curteni și după cum mulți dintre mureșeni știu, aici există o mare tradiție în privința cultivării florilor, a plantelor ornamentale, a tot ceea ce ține de grădină. Având această experiență, am decis recent să înființez o firmă care să ofere servicii de amenajare a spațiilor exterioare casei.
Pe scurt, ne ocupăm de tot ceea ce înseamnă amenajarea unei curți, a spațiilor din jurul clădirilor, fie că este vorba de case particulare, firme, instituții. De la conceperea unui proiect, la montarea de sisteme de irigații, amenajare gazon, semănat, sau montat din rulouri, plante ornamentale, arbuști, rondouri florale, stâncărie, minicascade, putem oferi tot ce este necesar. Aici aș aminti că prețurile sunt bune, deoarece avem contracte cu firme din străinătate care cultivă plante ornamentale, fără a apela la intermediari. Ca o
noutate, putem furniza și plante decorative care rămân verzi și iarna, oferind un aspect foarte plăcut curților sau grădinilor.
Secretul gazonului de calitate

Rep : Apropo de gazon, care dintre variante, însămânțare sau rulou, este soluția mai bună?
Kardos Andras: Ambele sunt soluții bune, depinde ce îți dorești. Dacă vrei să ai repede un gazon frumos în curte, varianta este ruloul. Facem măsurătorile, convenim asupra sistemului de irigații, dacă se optează pentru un asemenea sistem, și programăm lucrarea. Pentru o curte de mărime medie durează 4-5 zile pentru ca lucrarea să fie gata. De aici încolo depinde de beneficiar să aibă un gazon frumos. Iarba trebuie doar udată și tunsă. În cazul însămânțării, costurile sunt mai mici, aproximativ o treime, dar timpul scurs până la formarea gazonului dorit e ceva mai lung, cam 8 săptămâni. Noi lucrăm cu semințe de calitate și asigurăm o densitate mare a firelor de iarbă. În final, iarba crescută cu însămânțare va arăta la fel de bine ca cea din rulouri, dar cum spuneam, necesită mai mult timp. Asigurăm și garanție, până la prima tundere. Aici aș mai aminti că perioada optimă pentru însămânțare este primăvara și toamna, iar rulouri pot fi puse oricând, cu excepția zilelor de vară foarte călduroase. Dacă este nevoie, putem îndrepta terenul și îl completăm cu pământ fertil necesar unui gazon de calitate.
Pentru un gazon frumos este foarte importantă fertilitatea pământului în care punem semințele
și, de asemenea, calitatea semințelor. Îndesirea joacă și ea un rol major.

Udare manuală sau sisteme de irigații ?

Rep. Cât de important este sistemul de irigații?
Kardos Andras: Din rațiuni financiare, multe persoane aleg să nu monteze sisteme de irigații,
spunând că se ocupă personal cu udarea gazonului. Din experiență vă spun că în multe cazuri costurile finale vor fi mai mari decât în varianta montării sistemului de irigații. Și am să argumentez. În primul rând, se face economie la apa consumată, datorită preciziei de udare, la timpul potrivit și cât este necesar. Împrăștierea îngrășămintelor, dacă e cazul, poate fi făcută prin sistemul de irigații. Nu mai e nevoie de timp alocat pentru udare, deoarece poți programa sistemul și grădina e udată chiar și atunci când
ești plecat la muncă sau în concediu. Imaginațivă cam la ce costuri ajungi dacă nu ai udat la timp sau cât trebuie gazonul și acesta se distruge. În plus, timpul alocat udării grădinii, cu furtunul, poate fi folosit pentru relaxare, alături de cei dragi.

Retușuri și sfaturi prețioase
Rep: Am vorbit despre amenajarea curților și grădinilor. Aveți soluții și pentru cei care din diverse motive au o grădină cu probleme de aspect ?
Kardos Andras: Da. Putem face așa numita retușare de spații verzi. Grădinile nereușite sau cu diverse probleme care nemulțumesc proprietarul, pot fi readuse la viață, ca să spun așa, prin diverse tehnici. Putem îmbunătăți solul, poate fi reînsămânțată zona de gazon etc. Pe scurt, acea grădină poate fi din nou frumosă, iar informațiile oferite de noi la final vor ajuta proprietarul să își întrețină mai bine
noua grădină.
Rep.: Ce sfat le dați în final celor care își doresc o curte/grădină frumoasă ?
Kardos Andras: În primul rând să își facă un plan temeinic, înainte de a trece la amenajare. Să apeleze la un specialist, chiar dacă acest lucru necesită niște investiții. Așa cum un living frumos este foarte important pentru a te simți bine în propria locuință, o curte frumoasă îți poate oferi o stare de satisfacție deosebită.

A consemnat Florin Marcel SANDOR

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTOREPORTAJ: ”Gala Aniversară Zi de Zi 20 de ani” în peste 250 de imagini

Distribuie Cotidianul mureșean Zi de Zi și-a sărbătorit cele două decenii de activitate în cadrul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.