Home / Business / Statistici medicale versus norme de siguranță în folosirea fierăstraielor circulare

Statistici medicale versus norme de siguranță în folosirea fierăstraielor circulare

Distribuie

Atât în România, cât și în străinătate, statisticile arată clar că, majoritatea accidentelor de muncă soldate cu răni grave se datorează manipulării eronate a uneltelor de mare putere. Printre acestea, fierăstraiele circulare, fie că sunt modele manuale sau staționare, sunt responsabile de numeroase leziuni, dintre care 95% se produc la nivelul mâinii, încheieturii, degetelor sau al întregului braț.
Persoanele accidentate pot avea vârstă cuprinsă între 15 și 64 de ani, în proporție de până la 70%. Din păcate, până la 97% dintre leziuni se soldează cu amputări, fracturi sau striviri, facând procesul de recuperare foarte dificil. Totodată, medicii avertizează că o proporție îngrijorătoare dintre accidente se datorează nerespectării normelor de manipulare și siguranță și, în mai mică măsură, defectelor dispozitivelor.


Mai departe, pentru a informa corespunzător și a trage un semnal de alarmă, va propunem să aflați care sunt cele mai importante elemente de siguranță, atunci când se lucrează cu un circular cu masă:
Manualul de utilizare
Bineînțeles, primul pas, obligatoriu și esențial, îl reprezintă analiză detaliată a manualului cu instrucțiuni de întrebuințare, unde se găsesc explicate, bineînțeles, toate normele de siguranță ce trebuie urmate îndeaproape. Orice abatere de la aceste norme poate determina vătămarea celui care operează dispozitivul.
Alimentare și protecție electrică
Circularul se va conecta exclusiv la o sursă de energie electrică având tensiunea menționată în fișa să tehnică, folosindu-se o priză cu împământare.
Măsuri de protecție
Printre cele esențiale, orice manual de utilizare menționează: protejarea ochilor (se vor folosi ochelari speciali de protecție sau viziere certificate, care să ofere protecție împotriva particulelor incandescente și/sau solide; protejarea corpului (nu se folosește circularul decât cu echipament corespunzător – salopetă – fără haine largi și cu părul prins); protejarea picioarelor (se vor utiliza bocanci de protecție corespunzători, în funcție de materialul prelucrat);
De asemenea, toate aparatorile de protecție cu care se livrează dispozitivul trebuie păstrate întotdeauna și obligatoriu în poziția corectă. Orice lucrare de mentenanță la dispozitiv care necesită îndepărtarea acestora va fi urmată imediat de reatasarea lor corespunzătoare. Este obligatoriu să se folosească: un divizor, un împingător și apărătoarea pentru pânză.
Zona de lucru
Se va menține un spațiu de lucru mereu curat și lipsit de obstacole, debarasandu-se surplusul de material, pentru a evita împiedicarea accidentală; în acest sens, utile vor fi și benzi sau plăci antiderapante. Iluminarea trebuie să fie impecabilă, iar praful rezultat la prelucrare trebuie aspirat constant, pe baza unui sistem adecvat conectat.
Activitatea operatorului
Persoană care manevrează mașina trebuie să mențină mereu o poziție corectă și echilibrată. Nu se va întinde peste fierăstrău și nu se va uită în jur în timp ce lucrează. Conversațiile pot distrage atenția, motiv pentru care sunt interzise. NU se procesează niciodată alte materiale decât cele pentru care a fost proiectat fierăstrăul. NU se operează dispozitivul sub influență alcoolului, stupefiantelor sau în timpul unui tratament medicamentos.
Montaj și mentenanță
Pentru asamblare și întreținere, dispozitivul trebuie să fie deconectat de la sursă de electricitate. Toate piesele detașabile se aliniază corespunzător la reasamblare. Pânză rotativă va fi verificată constant de fisuri, deformare sau dinți lipsa.
După deconectarea prealabilă a motorului, operatorul va aștepta că pânză rotativă să se oprească din mișcare complet. Îndepărtarea reziduurilor sau a rumegușului se face doar cu ajutorul unei perii și cu aparatul prealabil oprit și deconectat de la rețea.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Un nou proiect marca Multinvest: Centru de inginerie inovativă la Târgu Mureș!

Distribuie Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș a decis, recent, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.