Aparatură de ultimă generație în dotarea Clinicii de Gastroenterologie a Spitalului Clinic Județean Mureș Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 7815 Vizualizări

Aparatură de ultimă generație în dotarea Clinicii de Gastroenterologie a Spitalului Clinic Județean Mureș

Diagnostic de mare finețe al afecțiunilor digestive cu ajutorul unei tehnologii moderne  

Depistarea precoce a tumorilor digestive, a leziunilor premaligne ale tractului digestiv, cu o mai mare acuratețe, înseamnă un prognostic mai bun pentru pacient. Cu ajutorul tehnologiei de vizualizare cu spectru îngust Narrow Band Imaging (NBI) investigația endoscopică este dusă la un standard de calitate mult mai înalt deoarece endoscopia NBI permite vizualizarea unei imagini superioare a mucoasei digestive, a vaselor de sânge și a țesuturilor din această mucoasă și permite astfel punerea unui diagnostic de mare finețe. În cadrul Clinicii de Gastroenterologie a Spitalului Clinic Județean Mureș această investigație este efectuată de către un personal specializat în domeniu, clinica având recunoaștere europeană în endoscopia NBI.

Recent, Clinica a fost dotată cu două aparate de generație nouă cu ajutorul cărora se poate face acest tip de investigație. Este vorba despre un videogastroscop compatibil cu videoprocesor EVIS EXERA III și un videocolonoscop compatibil cu videoprocesor EVIS EXERA III, ambele în valoare de 360.000 de lei, finanțarea fiind asigurată de către Consiliul Județean Mureș.

Mai multe detalii despre importanța endoscopiei NBI, de ce este net superioară endoscopiei convenționale, care sunt afecțiunile ce pot fi diagnosticate cu o mai mare acuratețe și multe alte aspecte a oferit Prof. Dr. Daniela Dobru, șeful Clinicii de Gastroenterologie a Spitalului Clinic Județean Mureș, într-un interviu acordat cotidianului Zi de Zi.

 

Reporter: Vă rog să faceți o scurtă prezentare a Clinicii pe care o conduceți și a activității pe care o desfășurați.

Prof. Dr. Daniela Dobru: Clinica de Gastroenterologie s-a înființat ca unitate independentă în urmă cu 12 ani, când s-a desprins din Clinica Medicală 3. Avem un colectiv tânăr, format din șase medici primari cu specialitate în gastroenterologie, cu competențe în endoscopie diagnostică și terapeutică și ecografie. Suntem centru de coordonare rezidenți gastroenterologie, avem întotdeauna în formare și în pregătire între 8-10 rezidenți. La toate acestea se adaugă activitatea noastră universitară, a studenților și a modulelor de gastroenterologie pe care le predăm. În cadrul Clinicii avem 25 de paturi (n. red. – pentru internare continuă) și cinci paturi pentru internare de zi. Este asigurat serviciu de urgență, linie de gardă, linie de gardă de endoscopie, terapia în urgență a hemoragiilor digestive superioare prin hemostază endoscopică.

Rep.: Clinica de Gastroenterologie este Centru de Excelență în Gastroenterologie. Ce înseamnă aceste aspect din punctul de vedere al activității medicale desfășurate aici?

D.D.: În urmă cu 4 ani, noi am obținut o recunoaștere europeană ca fiind centru de experți în tehnologia endoscopică de vârf, endoscopia NBI, în bandă subțire. Este o tehnologie nouă de examinare endoscopică prin care putem diagnostica leziunile preneoplazice, adică leziunile cu potențial malign, atât la nivelul tractului digestiv superior cât și inferior. Obținerea acestei calificări a necesitat pregătiri, participare la cursuri și la multiple evenimente europene. Această recunoaștere s-a materializat în primul rând printr-un număr foarte mare de pacienți care se adresează clinicii noastre, din toată țara. Avem o bază de date cu pacienți cu leziuni preneoplazice gastrice și colonice pe care îi urmărim periodic în vederea depistării displaziei, care înseamnă pasul premergător cancerului.

Avem cazuri cu cancere incipiente, cancer de câțiva milimetri la care s-a aplicat terapie endoscopică sau terapie chirurgicală, și acești pacienți au o rată de vindecare de 100%. În tot acest concept de endoscopie cu rezoluție înaltă și în bandă subțire importantă este depistarea leziunilor incipiente care duc la o rată mare de supraviețuire la 5 ani și avem date din literatură care susțin acest lucru. Pacienții diagnosticați în stadii incipiente au rată de supraviețuire la 5 ani de peste 90-95%, comparativ cu stadiile avansate care au rata de supraviețuire mult scăzută, așa încât depistarea acestor leziuni este un pas imens în rezolvarea acestor pacienți.

În urmă cu câțiva ani, când am inițiat această investigație, ea se făcea în două centre: la Institutul Clinic Fundeni și la Clinica noastră. Au urmat câțiva ani de pregătire, pentru că a pune un diagnostic de mare finețe a unor leziuni care sunt milimetrice este nevoie de o expertiză deosebită a medicului care o efectuează, de fapt a întregii echipe. Dar ai nevoie și de o aparatură performantă, care înseamnă endoscopie high definition, de rezoluție înaltă, cu tehnologie de examinare în bandă subțire. Este o tehnologie de vârf care a fost achiziționată în două rânduri de către conducerea spitalului nostru, care a înțeles importanța acestor aparate în depistarea cazurilor cu cancer incipient, atât la nivel de tract digestiv superior cât și inferior.

La cele două aparate care au fost achiziționate recent lucrăm deja în flux continuu pentru, că așa cum am spus, având acest renume de centru de diagnostic precoce a cancerului avem practic un rulaj foarte mare de pacienți care vin din toată țara.

Rep.: Cum funcționează mai exact endoscopia NBI, ce aduc în plus noile aparate?

D.D.: Față de endoscopia convențională aceste aparate de înaltă rezoluție sunt capabile să vadă așa numitul pit pattern mucosal și vascular al mucoasei din stomac, esofag sau de la nivelul colonului, prin depistarea acestor modificări care apar la nivel de microvascularizație și de microarhitectură mucosală. În timpul examinării ne dăm seama dacă avem de a face cu o mucoasă normală sau cu o mucoasă modificată. De fapt, noul concept de diagnostic optic care a apărut ca urmare a apariției acestor tehnologii de vârf se referă tocmai la un diagnostic de leziune premalignă sau chiar malignă în stadiu incipient în timp real. Importanța examenului histopatologic este de a confirma ceea ce noi deja vedem în timp real în timpul endoscopiei.

Rep.: Practic, nu doar se suspectează o leziune malignă ci se și poate confirma malignitatea acesteia în timpul examinării fără a fi nevoie să se aștepte rezultatele examenului histopatologic.

D.D.: Exact. Și aici m-aș referi în special la câteva patologii: în primul rând la esofagul Barrett, o afecțiune cu o prevalență deja destul de mare și în România, care este o stare premalignă, situată la nivelul esofagului și care necesită urmărire endoscopică periodică. Dacă până acum câțiva ani această urmărire o făceam cu aparatura existentă la acea vreme, de câțiva ani dispensarizarea o facem cu această tehnologie. Pe un pacient sedat suntem capabili să facem un diagnostic optic prin care observăm orice modificare care apare la nivelul epiteliului Barrett. Modificările într-un epiteliu Barrett pot fi de natură displazică care este deja o leziune premalignă și care trebuie tratată. Avem o bază de date de urmărire a acestor pacienți cu esofag Barrett.

O altă patologie foarte importantă, unde avem și foarte multe publicații, este patologia gastrică. Și aici mă refer la gastrita atrofică, care este o leziune premalignă cu potențial de transformare în cancer gastric. Gastrita atrofică necesită o examinare minuțioasă a unei suprafețe foarte mari de mucoasă, în care depistarea unui pit pattern mucozal și vascular modificat este esențială. Pacienții care au această patologie pot fi și pacienți tineri. De multe ori sunt pacienți asimptomatici, la care boala se descoperă incidental. Acești pacienți trebuie introduși într-o bază de date și trebuie urmăriți endoscopic.

În acest domeniu avem o colaborare strânsă cu câteva centre europene și aș aminti aici Centrul de oncologie digestivă din Porto, Portugalia, condus de către unul dintre cei mai mari experți europeni, profesorul Mario Dinis Ribeiro, Centrul de gastroenterologie din Lyon, condus de profesorul Therry Ponchon  care au fost și în Târgu-Mureș și cu care avem organizate împreună o serie de studii, lucrări și simpozioane.  Prin studiile noastre am demonstrat că în arealul nostru geografic, în Transilvania, avem o prevalență destul de mare a acestor leziuni premaligne, comparabilă cu alte zone europene cum ar Ungaria, nordul Portugaliei, sudul Italiei, în care această patologie este mai frecventă.

O altă patologie deosebit de importantă în care ne ajută această nouă tehnologie este patologia de tract digestiv inferior, și aici mă refer în primul rând la polipii colonici, o patologie foarte frecventă și din păcate în creștere în toată țara. Cu ajutorul acestei noi tehnologii, în timp real putem depista natura polipului, putem depista dacă este vorba despre un polip fără risc de transformare malignă, cum sunt polipii hiperplastici, sau putem depista polipii cu potențial malign, cum ar fi adenoamele sau polipii serati. Pentru că vorbim de un diagnostic optic în timp real aplicăm în același timp și terapia, adică politectomia, disecția submucosală sau mucosectomia acestor leziuni. Acestea sunt manevre terapeutice care se fac în timp real.

Noua tehnologie ne ajută în cazul depistării cancerelor colonice în stadii incipiente. Din nou vorbim de leziuni miniaturale care cu tehnologia veche, convențională, puteau scăpa ușor unui diagnostic endoscopic.

Bolile inflamatorii intestinale, o patologie a tinerilor, în continuă creștere, colita ulcerativă și boala Crohn, reprezintă o altă categorie de afecțiuni în care ne ajută noua tehnologie. Din păcate, populația afectată de aceste două boli este reprezentată de pacienți foarte tineri, care după 10 ani de evoluție deja trebuie introduși în program de urmărire având în vedere creșterea riscului de malignitate în urma unei evoluții care depășește 10 ani. Rolul tehnologiilor avansate endoscopice este deosebit de important și în aceste patologii.

Rep.: Pe viitor, ce tehnici/metode noi de diagnostic doriți să dezvoltați în cadrul Clinicii?

D.D.: Continuăm ceea ce am început, pe mai multe paliere de interes caracteristice unui serviciu de gastroenterologie și hepatologie. Conceptul de diagnostic precoce al leziunilor amintite implică și stadializarea cât mai rapidă cu ajutorul echoendoscopiei, pe care sperăm să o avem în curând. Un alt domeniu important de activitate al clinicii îl reprezintă ecografia abdominală performantă, cu aparate care permit depistarea unor afecțiuni în stadiu incipient. Așteptăm un aparat foarte performant, cu soft de contrast, care să ne permită practic depistarea leziunilor cu potențial malign și a unui diagnostic ecografic mult mai fiabil. Colaborarea excelentă pe care o avem cu serviciul de anatomopatologie și cu serviciul de chirurgie întregește reușita noastră.

A consemnat Arina TOTH

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE