Home / Cultură / „Veșnicia s-a născut la sat”, elogiu adus vetrei străbune la Fâncel

„Veșnicia s-a născut la sat”, elogiu adus vetrei străbune la Fâncel

Pensiunea Ovidiu & Paula de pe platoul Fâncel, comuna Ibănești, a găzduit duminică, 6 octombrie 2019, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, conferința intitulată „Veșnicia s-a născut la sat”. Evenimentul  a fost organizat de Centrul Cultural-Catehetic și Pastoral „Sfântul Ierarh Nicolae” al Văii Gurghiului și Văii Beicii, coordonat de părintele Florin Franc, desfășurat cu ocazia Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari). Au onorat cu prezența  la eveniment foștii și actualii primari  de pe Valea Gurghiului și Valea Beicii, foștii și actuali directori de școli,  preoții parohi în funcție și preoții pensionari de pe raza localităților celor două văi, precum și dascăli și învățători pensionari care au avut un rol important în comunitățile de la sat. De asemenea, au luat parte la eveniment părintel protopop Valentin Vârva, părintele prof. dr. Claudiu Chiorean, Inspector de Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Mureș, dr. Florin Bengean, director al Bibliotecii Municipale „Petru Maior” din Reghin și președintele Despărțământului Reghin al ASTREI,  și nu în ultimul rând  părintele Sergiu Andone, coordonatorul Centrului Cultural-Catehetic și Pastoral „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” al Văii Mureșului Superior.

Istorie, cultură și folclor

Moderator al evenimentului a fost părintele protos. Arsenie Boariu, de la Mănăstirea Lăpușna, iar printre cei care au luat cuvântul  s-au numărat  părintele Petru Florin Uilean, preot al parohiei Chiheru de Jos,  Vasile Dumitru Dan, primarul comunei Ibănești, ing. Marcel Mândru, directorul Liceului Silvic Gurghiu,  președintelui Despărțământului ASTRA Reghin, dr. Florin Bengean care a susținut prelegerea „Satul românesc al Văii Gurghiului – istorie, cultură, tradiție, spiritualitate”.Programul evenimentului a fost înfrumusețat de artiști și interpreți de muzică populară originari din localități aparținând Văii Gurghiului și Văii Beicii. Tot cu această ocazie, s-a tipărit o broșură intitulată „Nestemate de pe Văile Gurghiului și Beicii” ce cuprinde istoricul mănăstirilor și bisericilor de lemn monumente istorice de pe cele două văi.De asemenea, părintele protopop Valentin Vârva a acordat diplome de excelență în semn de recunoștință și apreciere tuturor primarilor și foștilor primari, directorilor și foștilor directori, precum și preoților pensionari care și-au dedicat întreaga viață comunității unde au păstorit.

Sursă: www.reintregirea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Concert cameral în curtea Bibliotecii Teleki

Curtea Bibliotecii Teleki (Str.Bolyai nr.17) va găzdui în această seară (ora 19) recitalul susținut de …