Luduş: Încă un pas pentru asfaltarea cartierului Gheja Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 428 Vizualizări

Luduş: Încă un pas pentru asfaltarea cartierului Gheja

Cartierul Gheja al orașului Luduș deține la această oră doar o singură stradă asfaltată, strada Păcii, cea care traversează cartierul. Celelalte străzi sunt acoperite cu piatră, situație de netolerat în acești ani în care orașul Luduș a beneficiat de lucrări importante.

Pentru a echilibra situația, Primăria orașului Luduș a întocmit documentația pentru obiectivul de investiții „Modernizare străzi, aproximativ 9 kilometri în orașul Luduș” etapa I. Conform devizului, valoarea totală a investiției (cu TVA) este de 13.623.739 de lei, din care C+M (inclusiv TVA) este de 12.262.928 de lei, lungimea străzilor modernizate fiind de 4.850 de metri.

Finanțare aprobată

Prin proiect, în etapa I au fost propuse pentru modernizare străzile Livezilor, Pomilor, Dumbravei, Castelului, Șoimilor, Șesului, Dezrobirii, Măgurei, Liniștei, Eroilor, Înfundată, Teilor, Horei, Orizontului, Tonorog, Baladei, Busuiocului și Narciselor, toate din cartierul Gheja. Documentația a fost înaintată Ministerului Dezvoltării pentru obținerea finanțării prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Primăria orașului Luduș a fost înștiințată că proiectul este cuprins în lista de investiții și este împărțit în două etape.

Vineri, 4 octombrie, Cristian Moldovan, primarul orașului Luduș, a semnat contractul de finanțare pentru cel de-al doilea proiect finanțat de PNDL, primul fiind cel de 1.000.000 de lei prin care s-au asfaltat străzile Crângului și Mureșului din oraș, al doilea fiind depus în același timp și pentru străzile din cartierul Gheja.

„Valoarea proiectului a fost mare, peste 16.000.000 de lei și datorită acestui fapt la vremea respectivă ni s-a spus să împărțim proiectul în două etape, valoarea unei etape fiind doar la jumătate din suma totală”, a declarat primarul Cristian Moldovan.

În această situație, Primăria orașului Luduș a făcut toate demersurile pentru modificarea proiectului, s-au modificat documentațiile furnizorilor de utilități și astfel s-a ajuns la semnarea proiectului cu finanțare de la PNDL în valoare de 8,5 milioane de lei și cu finanțare de 5 milioane de lei de la bugetul local. De ce este atât de mare cofinanțarea?

„Este foarte mare datorită faptului că s-a schimbat legislația în construcții și în ultimii doi ani au crescut foarte mult prețurile la materiale. De exemplu, bitumul cumpărat din Ungaria”, a spus Cristian Moldovan.

„A ajuns la un preț foarte mare și duce la costuri totale însemnate. Acum, PNDL a aprobat finanțarea proiectului – etapa I. În etapa a II-a în care sunt cuprinse străzile Lungă, Pârâului și Nucilor este inclusă și strada Păcii, asfaltată, dar cu multe zone deteriorate a covorului asfaltic în urma executării lucrărilor de canalizare. Pe această stradă vom schimba covorul asfaltic”, a spus primarul orașului Luduș.

Când va fi finanțată etapa a II-a a proiectului?

„Nu știu, mai întâi să finalizăm etapa I. Despre etapa a II-a vom vorbi probabil în 2020 când se va intra în noul exercițiu financiar al Ministerului Dezvoltării și în funcție de Guvernul care va fi la vremea respectivă vom primi, sau nu, bani pentru finanțarea etapei a II-a. Noi am pregătit documentația la Primărie și așteptăm doar un semnal”, a declarat Cristian Moldovan.

Despre etapa I, dacă totul merge bine, Primăria orașului Luduș va finaliza documentația și va desemna un câștigător până la 1 martie 2020, dată la care, dacă timpul o permite, pot să înceapă lucrările. În cazul în care se depun contestații, nimeni nu poate estima începerea și, evident, încheierea lucrărilor. Executivul Primăriei are experiență în acest sens, au fost depuse contestații în anii precedenți, dar au apelat la Comisia Națională de Soluționare a Contestațiilor și au avut câștig de cauză. Acum, valoarea proiectului este mare și poate fi tentantă pentru cei care pot să conteste licitația. Dar cu, sau fără contestații important este că s-a obținut finanțarea și lucrările vor începe.

Ioan A. BORGOVAN

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE