Rugăciune în amintirea victimelor Holocaustului Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 435 Vizualizări

Rugăciune în amintirea victimelor Holocaustului

Instituția Prefectului – Județul Mureș în colaborare cu Comunitatea Evreilor Târgu-Mureș și cu Primăria Municipiului au organizat, vineri, 11 octombrie, un eveniment de comemorare a ”Zilei Holocaustului”.

O pagină tristă în istoria umanităţii

Comemorarea a început cu depunerea coroanelor la Monumentul Holocaustului din Târgu-Mureş, după care s-a citit o rugăciune în amintirea victimelor din acea perioadă. Simion Bui, profesor de istorie la Colegiul Național ”Alexandru Papiu Ilarian”, a luat cuvântul pentru a prezenta evenimentele care au marcat acea perioadă istorică. Alături de prof. Simion Bui, la ceremonie au participat și elevii liceului pe secția de limba germană.

”Holocaustul este o pagină tristă în istoria umanității, este vorba despre uciderea sistematică, programată, a 6 milioane de evrei din populația totală de atunci de 9 milioane de evrei europeni, în anii celui de-Al Doilea Război Mondial, și chiar înainte de acesta. Mai trist este că în acest Holocaust au pierit 2 milioane de copii. Tot Holocaustul a avut la bază ideile extremei dreaptă germană, ideile lui Hitler și premergător Holocaustului, încă din 1933, încep aceste persecuții împotriva evreilor. Acțiunile devin foarte dure după izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial. Evreii au fost exterminați în lagăre prin gazare, unii dintre ei au murit și de foamete, frig și numeroase boli”, a spus prof. Simion Bui.

”În cazul Transilvaniei de nord-vest, cifra este de aproximativ 150.000 de evrei care au fost luați, duși și exterminați la Auschwitz”, a continuat prof. Simion Bui.

Din Mureş, la Auschwitz

În acea perioadă, și în județul Mureș a existat un lagăr în care peste 7.000 de evrei au fost aduși din municipiul Târgu-Mureș și din împrejurimi. Din cei 7.000 de evrei, peste 6.000 și-au pierdut viața atunci. Deportarea evreilor din lagărul din Târgu-Mureș, la Auschwitz, a avut loc probabil între 26 mai și 7 iunie 1944, în trei transporturi. Conform registrelor gării din Košice, cele trei garnituri de tren din Târgu-Mureș au trecut prin localitate la 27 mai, 30 mai şi 8 iunie 1944. Plecarea din lagăr avea loc cu o zi-două înainte. Totalul celor deportați a fost de 7.556 persoane.

Respect pentru salvatorii evreilor

La ceremonie au participat şi Mircea Duşa – prefectul judeţului Mureş, Péter Ferenc – preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ovidiu Dancu – vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Mureş, Claudiu Maior – consilier personal al primarului municipiului Târgu-Mureş, precum și Vasile Dub, liderul comunității evreiești din Târgu-Mureș.

”Când Guvernul a hotărât, în 2004, să se comemoreze această zi, cred că a decis bine. Data de 9 octombrie a fost aleasă pentru că în octombrie 1941 au început deportările din nordul României și apoi Bucovina și Basarabia. Onoarea a fost salvată de acei câțiva care s-au împotrivit acestor evenimente, cu respect ne gândim la primarul Cernăuțiului, Traian Popovici, care a salvat 19.000 de evrei de la deportare. De asemenea, o amintim și pe Viorica Agarici care a oprit ”trenul morții” și a distribuit mâncare, pâine și apă celor nevoiași. Ne gândim și la episcopul Aron Marton care s-a ridicat în apărarea evreilor și a chemat populația să nu cadă pradă instigărilor”, a spus Vasile Dub.

Andreea GONDOR

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE