Home / Administratie / FOTO: Transportul public în Luduș, „pus pe roate” moderne

FOTO: Transportul public în Luduș, „pus pe roate” moderne

Distribuie

Înființat prin anii 60 ai secolului trecut, transportul public local de călători din Luduș a cunoscut de-a lungul anilor perioade mai bune sau mai rele, în funcție de tipul mijloacelor de transport folosite sau de restricțiile impuse de economia de carburant.
Nemulțumirile exprimate de utilizatori în ultimii ani a impus realizarea unei analize și găsirea de soluții practice. La nivel național a fost creată și o bază legală de discuții duse în spiritul și litera Legii nr. 51/2006, a serviciilor comunitare de utilități publice care, la articolul, 8 alineatul (1) prevede că autoritățile administrației publice locale au competență exclusivă, în condițiile legii, în tot ceea ce privește înființarea, organizarea, gestionarea și funcționarea serviciilor de utilități publice, precum și în ceea ce privește crearea, dezvoltarea, modernizarea, reabilitarea și exploatarea bunurilor proprietate publică sau privată a unităților administrativ-teritoriale care compun sistemele de utilități publice.
Primarul orașului Luduș, Cristian Moldovan, afirmă că serviciul de transport local face parte din sfera serviciilor comunitare de utilitate publică și că „Potrivit articolului 1 din Legea nr. 92/2007, a serviciilor de transport public local, Consiliul Local este obligat să organizeze, să reglementeze, să coordoneze și să controleze prestarea serviciilor de transport public local de persoane, pe raza administrativ-teritorială”. În orașul Luduș, transportul local de persoane a fost încredințat prin gestiune delegată firmei SC Happy Serv SRL în anul 2010, pe o perioadă de șase ani și prelungit în anul 2016 pentru trei ani. Contractul a ajuns la termen în 11 octombrie 2019.

Un nou operator

Pentru reorganizarea transportului public local de călători, Primăria orașului Luduș a respectat condițiile cumulative prevăzute la articolul 28 din Legea nr. 51/2006, a serviciilor comunitare de utilități publice. „În prezent, cerințele enunțate de Legea 51/2006 sunt îndeplinite de către Societatea Administrativ Serv Luduș SRL, societate cu răspundere limitată înființată în baza Hotărârii Consiliului Local Luduș nr. 174/2017, având unic asociat Consiliul Local al orașului Luduș. Apreciem că în aceste condiții societatea poate satisface nevoile de transport ale populației și ale operatorilor economici pe teritoriul administrativ al orașului Luduș, asigurând deplasarea în condiții de siguranță și confort a persoanelor și a bunurilor acestora”, a precizat primarul Cristian Moldovan.
Demersurile făcute de Primăria orașului Luduș pentru delegarea serviciului de transport public local de călători au fost avizate favorabil de Direcția economică a Consiliului Județean Mureș, de Serviciul Concurenței din România, de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. În aceste condiții, Consiliul Local Luduș a aprobat studiul de oportunitate, modalitatea de atribuire a contractului de delegare, precum și a contractului de delegare a gestiunii serviciului de transport public local, prin curse regulate, pe raza orașului Luduș.

Cinci frumoase

De vineri, 11 octombrie, transportul în comun în orașul Luduș este asigurat cu mijloacele de transport ale Primăriei orașului. Mai întâi cu două autobuze și trei microbuze, care rămân destinate transportului de elevi, apoi în funcție de orele de vârf și de celelalte trei autobuze care au fost autorizate. Autobuzele sunt cumpărate din Cluj-Napoca de la reprezentanța DAC. În prima parte a activității lor, autobuzele au circulat în orașul olandez Eindhoven. Cei de acolo și-au schimbat întregul parc de autobuze și așa au ajuns în România.
„Le-am cumpărat în rate eșalonate pe trei ani și sunt construite exclusiv pentru transport local de călători. Până acum, noi nu am avut un transport în comun efectuat cu mijloace de transport specializate. Autobuzele sunt moderne, cu platformă de urcat pentru persoane cu dizabilități, au aer condiționat, au tot ceea ce impune legislația noastră rutieră”, a spus Cristian Moldovan în momentul când unul dintre autobuze a fost prezentat consilierilor locali.
Prețul unui bilet de călătorie este de 2 lei cu 0,50 lei mai mult decât până acum, dar plusul de confort justifică diferența. Printr-un alt proiect de hotărâre s-au modificat prevederile privind acordarea facilităților la transportul public local, dar despre acest subiect vom relata în zilele următoare.

Ioan A. BORGOVAN


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Conferința de diseminare și promovare a Proiectului Correctional la Penitenciarul Târgu Mureș

Distribuie Penitenciarul Târgu Mureș a organizat joi, 28 martie, conferința de diseminare și promovare a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.