Home / Administratie / Târgu-Mureş: Proiect pentru o creşă nouă, modernă, în cartierul „Unirii”!

Târgu-Mureş: Proiect pentru o creşă nouă, modernă, în cartierul „Unirii”!

Aleşii locali ai municipiului Târgu-Mureş au aprobat joi, 17 octombrie, cu ocazia unei şedinţe extraordinare de lucru, depunerea proiectului „Extindere și modernizare clădire pentru amenajare creșă strada Apaductului nr. 54-56” în vederea obţinerii unei finanţări nerambursabile prin intermediul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020.

Clădire neutilizată, reabilitată şi extinsă        

Prin POR 2014-2020 s-a lansat cererea de proiecte pe Axa 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, cu scopul atragerii fondurilor nerambursabile alocate.

„Una dintre prioritățile de investiții pe axa prioritară 4 este si 4.4 – Investițiile în educație, și formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare. Municipiul Târgu-Mureș fiind eligibil conform Ghidului solicitantului, a elaborat o cerere de finanţare cu titlul „Extindere și modernizare clădire pentru amenajare creșă strada Apaductului nr. 54-56”. Proiectul are ca scop este creșterea calității infrastructurii educaționale pentru învățământul antepreșcolar din municipiul Târgu-Mureș, creșe, astfel încât copiii să beneficieze de o educație de calitate, într-o locație care să corespundă nevoilor acestora. Astfel, prin proiectul „Extindere și modernizare clădire pentru amenajare creșă strada Apaductului nr. 54-56” se propune realizarea unor lucrări de construcție/ reabilitare/ modernizare/ extindere/ echipare a infrastructurii educaționale aferentă unei noi creșe construite în cartierul „Unirii”, în vederea realizării condițiilor optime pentru derularea activităților didactice, contribuind la creșterea gradului de participare la procesul educațional. Obiectivul de investiție unde va funcționa creșa este amplasat într-o clădire ce aparține domeniului public și care nu este utilizată în prezent, respectiv Corpul de clădire C38 situat pe strada Apaductului din municipiul Târgu-Mureș, clădire care se propune să fie reabilitată și extinsă cu un nou corp”, se precizează în expunerea de motive a proiectului.

Creşă pentru 80 de copii

Alocarea financiară dedicată municipiului Târgu-Mureș în cadrul Obiectivului Specific 4.4 este de 1.178.100 de euro, respectiv 5.606.695,71 de lei (calculat la cursul infoeuro aferent lunii aprilie 2019, respectiv 1 euro = 4,7591 lei).

De asemenea, conform Ghidului solicitantului la stabilirea valorii maxime eligibile a proiectului se va avea în vedere încadrarea în paritatea 7.700 de euro per participant direct la procesul educaţional, respectiv numărul de copii încadraţi în unitatea de infrastructură educaţională subiect al cererii de finanţare.

“Luând în considerare numărul de copii pentru creșa propusă a se realiza, 80 de copii x 7.700 euro/copil, rezultă valoarea maximă eligibilă a proiectului  de 616.000 de euro, echivalent a 2.848.260,8 de lei. Conform condițiilor din ghid, toate lucrările prevăzute în investiția de mai sus sunt eligibile”, se menţionează în expunerea de motive.

Contribuţie proprie de 9,3 milioane de lei

În acelaşi document se mai menţionează că pe domeniul respectiv de intervenţie s-au depus două cereri de finanțare, „Extindere și modernizare clădire pentru amenajare creșă strada Apaductului nr. 54-56” și „Amenajare grădiniță și creșă în cartierul Belvedere”, proiecte care pot beneficia de finanţări nerambursabile de maxim 2.791.295,58 de lei (proiectul Apaductului), respectiv de maxim 2.815.400,13 de lei (proiectul Belvedere).

“Prin urmare, conform criteriilor de eligibilitate pe axa 4.4 specificate mai sus, rezultă că din valoarea totală a proiectului de 12.155.111,48 de lei, valoarea totală eligibilă a proiectului este de 2.848.260,8 de lei, valoarea nerambursabilă de 2.791.295,58 de lei iar contribuția proprie totală de 9.363.815,9 de lei”, se mai menţionează în expunerea de motive.

(Redacţia)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

SPECIAL. Florin Piersic jr. și Alex Bogdan, în dialog cu tinerii mureșeni

Sala Mare a Palatului Culturii din Târgu Mureș va găzdui miercuri, 1 decembrie, cu ocazia …