Home / Invatamant / Papiu 100: un secol de Educație, Cultură și Valoare

Papiu 100: un secol de Educație, Cultură și Valoare

Distribuie

Colectivul de dascăli și elevi al Colegiului Național ”Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu-Mureș marchează în această lună împlinirea unui secol de la înființarea unității de învățământ patronată de ilustrul cărturar român Alexandru Papiu Ilarian, jurist, istoric, lingvist și om politic, personalitate marcantă a Revoluției de la 1848 și membru titular al Academiei Române.

 

 

Certitudinea valorii în Educație

Manifestările care au ca scop aniversarea celor 100 de ani de învățământ de calitate ”marca Papiu” au demarat vineri, 11 octombrie, pe platforma din fața colegiului, cu dezvelirea bustului lui Alexandru Papiu Ilarian cu noile basoreliefuri, operă realizată de artiștii plastici Gheorghe Pop și Mihai Frunză.

„Aniversarea celor o sută de ani ai Colegiului Național „Alexandru Papiu Ilarian” reprezintă un moment privilegiat deoarece presupune evocare, instigarea memoriei, descoperirea traseului parcurs și îndeosebi confirmarea urmelor fixate definitiv în memoria colectivă de această prestigioasă unitate de învățământ. Momente ca acestea generează mândrie, bucurie, dar și nostalgii. 100 de ani, un veac în care se așează destinul unei școli, dar mai ales destinul unor generații care prin rezultatele lor au stabilit un etalon al valorii. O sută de ani în care școala noastră a demonstrat de la o generație la alta că are rădăcini puternice, și poate oferi certitudinea valorii în Educație, că poate metamorfoza timpul din durată”, a afirmat prof. Cristina Ligia Someșan, directoarea Colegiului Național „Alexandru Papiu Ilarian”.

Gala Papiu, la Palatul Culturii

Considerată sărbătoarea întregii comunități din Târgu-Mureș datorită plusvalorii adusă în societate de cele 100 de generații de dascăli și absolvenți, sărbătoarea Centenarului de la Colegiul Național ”Alexandru Papiu Ilarian” a continuat, în următoarele zile, cu alte momente memorabile, atât din punct de vedere al încărcăturii emoționale, cât și din punct de vedere al valorii participanților, dintre care amintim Întâlnirea anuală a Alianței Colegiilor Centenare din România, Colocviile Papiu 100, simpozionul cu tema ”Alexandru Papiu Ilarian – istorie și destin”, precum și lansări de cărți, dezbateri, concursuri și ateliere tematice.

”Dacă ne uităm cu onoare spre cei 100 de ani care au trecut, să privim cu speranță spre cei 100 de ani care vor veni”, a afirmat prof. Cristina Ligia Someșan.

Momentul culminant al aniversării, respectiv Gala Papiu ”100 de ani de Educație, Cultură și Valoare”, va avea loc miercuri, 23 octombrie, de la ora 12.00, în sala mare a Palatului Culturii din Târgu-Mureș.

Redacția și administrația cotidianului Zi de Zi transmite tuturor generațiilor de la ”Papiu” felicitări pentru contribuția adusă la dezvoltarea învățământului mureșean și din România, alături de tradiționala urare de La Mulți Ani!

Vivat, Crescat, Floreat!

Alex TOTH

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade” Târgu Mureș

Distribuie Prezentarea Raportului anual al Rectorului Leonard Azamfirei privind starea Universității de Medicină, Farmacie, Științe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.