Home / Sport / Final la Openul târgumureșean. Mureșean pe podium

Final la Openul târgumureșean. Mureșean pe podium

Distribuie

Hotelul Continental din Târgu Mureș a găzduit prima ediție a turneului de șah Open Târgu Mureș. La evenimentul desfășurat în organizarea Clubului Sportiv Juvenes Târgu Mureș principalii favoriți au fost cei trei Mari Maeștri prezenți, Andrei Istrătescu, Marius Manolache și Vlad Jianu. Ultimii doi au fost la final și primii clasați, în aceeași ordine, cu Manolache câștigătorul turneului, care a totalizat 6 puncte din 7 posibile, cu 5 victorii și două remize, la fel ca și ceilalți doi ocupanți ai podiumului, departajați de coeficientul ELO. Pe treapta a treia a urcat un mureșean, reghineanul Teodor Anton. Al treilea Mare Maestru, Istrătescu a încheiat pe locul 6, cu 5,5 puncte. El a fost devansat de mult mai tânărul mureșean, un alt reghinean, Mihnea-Ionuț Ognean, legitimat la CSȘ Târgu Mureș. Mihnea a obținut în cele șase runde tot 5,5 puncte, dar cu cele 5 victorii l-a devansat pe Manolache, acesta având coeficient superior.

Cum s-au desfășurat cele patru zile

După două runde disputate, una în ziua deschiderii și a doua vineri dimineața, doar 17 dintre cei 110 participanți au reușit să obțină câte două victorii. Printre ei se aflau și câțiva șahiști mureșeni, mai tineri sau deja consacrați: Dan Văsieșiu, Teodor Anton și Mihnea Ionuț Ognean (ordinea fiind cea a vârstei), precum și mult mai tinerii Adrian Velcherean sau Ariana Ciocan, care aveau câte 1,5 puncte. O partidă de urmărit era cea din runda a treia, în care se confruntau reghinenii Ognean și Anton, ambii cu câte două victorii după primele două runde. Aceștia au rămas la egalitate și după această rundă, cu 2,5 puncte, convenind după o partidă echilibrată asupra remizei. Cu câte trei puncte au rămas doi dintre cei trei Mari Maeștri prezenți la turneu, Marius Manolache și Vlad Jianu, în timp ce Andrei Istrătescu a remizat și el și se afla în fruntea unui grup de 12 cu câte 2,5 puncte. Înaintea rundei cu numărul 4, cu câte 3 puncte se aflau șase șahiști. Cei doi fruntași erau urmați de alți patru, printre care și mureșeanul Dan Văsieșiu. El a cedat cu Manolache, în timp ce Anton, clasat pe locul 8 l-a învins pe Vasile Roșca, locul 17, iar Ognean pe Dan Ambru, locul 12.

Fruntașii s-au regrupat

După remiza dintre reghinenii Teodor Anton și Mihnea-Ionuț Ognean, din runda a treia, aceștia și-au câștigat ambele partide disputate sâmbătă și după 5 runde îi urmau cu câte 4,5 puncte pe cei trei Mari Maeștri din întrecere. După ce Andrei Istrătescu remizase în runda a 3-a și a rămas la o jumătate de punct în urma celorlalți doi, Marius Manolache și Vlad Jianu și-au împărțit în runda cu numărul 5 punctul, astfel s-a ajuns ca în fruntea clasamentului să se afle cei cinci, urmați de un alt grup de 5, cu câte 4 puncte.

Cel mai bine clasat șahist mureșean după trei runde era Dan Văsieșiu, dar acesta a pierdut în runda a 4-a cu Manolache, apoi a remizat cu Alin Vlădescu, coborând cu 3,5 puncte pe locul 12 înaintea celor două runde de duminică.

În prima rundă a ultimei zile, penultima a turneului, cei doi mureșeni i-au întâlnit la primele două mese pe doi dintre Marii Maeștri. Anton îl avea ca adversar pe Istrătescu, iar Ognean pe Manolache. Anton a remizat și a rămas înaintea ultimei runde în urma acestuia, datorită coeficientului, dar a câștigat partida din ultima rundă și a profitat de remiza lui Manolache cu Istrătescu, depășindu-l pe ultimul și a urcat pe treapta a treia a podiumului. Mihnea cedase într-un final echilibrat cu Manolache, dar avea să câștige partida din runda finală în fața lui Daniel Chiriac și a încheiat pe locul 5. Următorul mureșean din clasamentul final a fost Dan Văsieșiu. El a încheiat turneul cu o remiză, a doua din turneu, dar cedase o partidă anterior și s-a clasat pe locul 13, cu 5 puncte, 4 victorii și două remize, la egalitate cu ocupantul locului 8. De menționat totuși faptul că dintre cei trei mureșeni fruntași doar Ognean a reprezentat un club din județ, Anton fiind în prezent legitimat la Medicina Timișoara, iar Văsieșiu la Galați.

Mulțumiți de organizare, fruntașii suplimentar

Competiția s-a încheiat, laureații fiind deciși după jocurile din ultima rundă. De menționat faptul că s-au acordat un număr de 23 de premii, la 7 categorii, pe categorii de vârstă și nivel de performanță. La final, toată lumea s-a declarat mulțumită, exceptându-i totuși pe cei care sperau la o clasare mai bună. Impresii după această primă ediție ne-a oferit unul dintre participanți, Marius-Călin Cherecheș, totodată reprezentantul unuia dintre principalii sponsori ai întrecerii, Ecofarmacia. Acesta a totalizat 3,5 puncte, cu două partide câștigate și alte 3 încheiate remiză. „Putem considera această primă ediție o reușită, cu trei Mari Meștri și alți șase Maeștri Internaționali prezenți, cu un câștigător decis în ultima rundă. La cest nivel rezultatele sunt imprevizibile, s-a jucat deschis. Din punctul nostru de vedere, ca organizator și participant din partea clubului pe care îl reprezint, ne putem declara și noi mulțumiți, cu șase jucători de la Juvenes care au obținut câte 4,5 puncte”, a fost concluzia lui Marius Cherecheș. Cei mai bine clasați de la Juvenes au fost Vasile-Adrian Velcherean și Alin-Cristian Vlădescu, locurile 17 și 19.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Baschet: CSM Târgu Mureș a învins din nou Oradea

Distribuie Echipa de baschet masculin – Liga I din cadrul CSM Târgu Mureș a jucat …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.