Home / Sanatate / Prof. dr. Benedek Imre, proprietar de castel!

Prof. dr. Benedek Imre, proprietar de castel!

Reputatul cardiolog mureșean Benedek Imre a anunțat marți, 22 octombrie, pe pagina sa de Facebook, că este noul proprietar al castelului Teleki din satul Dumbrăvioara, comuna Ernei.

Potrivit site-ului castelintransilvania.ro, construcția castelului a fost începută în 1769 de către Sámuel Teleki. Aripa nordică a castelului a fost edificată între anii 1769–1770, iar construcţia aripei de sud a fost începută în 1773. Clădirile anexate, situate în spatele aripii nordice au fost construite în deceniile următoare; un corp cu funcţii gospodăreşti, cu planimetrie în forma literei „U” a fost realizată de palerul Johann Hoffmann în 1781-1782 (astăzi numai corpul paralel cu drumul principal mai stă în picioare). Imaginea de ansamblu a castelului din Dumbrăvioara este decisiv influenţată de corpul central neobaroc. Acesta a fost construit de strănepotul cancelarului, exploratorul african Teleki Sámuel, proiectul fiind făcut de arhitectul Möller István (1860-1934), profesor la Universitatea Tehnică din Budapesta, între anii 1912-1914.(Redacția)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Sângeorgiu de Mureș, o comună unde merită să trăiești

Vegheată de Dealul Pițigoiului, grănițuită de râul Mureș, dăruită cu ape minerale clorurate, sodice, iodurate, …