Home / Sanatate / Chirurgia laparoscopică pediatrică, cu multiple beneficii pentru pacienți, posibilă la Spitalul de Urgență Târgu-Mureș

Chirurgia laparoscopică pediatrică, cu multiple beneficii pentru pacienți, posibilă la Spitalul de Urgență Târgu-Mureș

Distribuie

Chirurgia laparoscopică pediatrică a cunoscut o amplă dezvoltare în lume și câștigă teren şi în România. Avantajele pe care le aduce pot fi superioare chirurgiei clasice, incizia largă din chirurgia clasică este înlocuită cu câteva incizii mici, cu cicatrici mai puțin vizibile după operație, durata de spitalizare este mai redusă. În plus, laparoscopia poate fi utilizată și ca o metodă excelentă de diagnostic. Secţia Clinică Chirurgie și Ortopedie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș a fost dotată recent cu un aparat de laparoscopie, fiind o premieră pentru centrul medical introducerea acestei aparaturi în chirurgia pediatrică. Intervențiile minim invazive, moderne, vor fi accesibile micuților pacienți, aparatura permițând dezvoltarea în chirurgia diagnostică, digestivă, urologică, tumorală și cea de urgență. Centrul medical are o adresabilitate ridicată a micuților pacienți din întreaga țară. Mai multe detalii despre drumul pe care îl deschide noul aparat pentru chirurgia copilului a oferit Conf. Dr. Horea Gozar, șeful Secţiei Clinice Chirurgie și Ortopedie Pediatrică, într-un interviu acordat Zi de Zi.

Reporter: Recent, Clinica Chirurgie și Ortopedie Pediatrică a fost dotată cu un aparat de laparoscopie, introducerea acestui tip de aparatură în chirurgia pediatrică fiind o premieră pentru centrul nostru medical. Vă rog să oferiți mai multe detalii despre aceste aspect, dar și despre perspectivele pe care le deschide pentru chirurgia pediatrică.

Conf. Dr. Horea Gozar: Utilizarea laparoscopiei în chirurgia adultului este deja uzuală, folosindu-se de mai bine de 20 de ani. La copii utilizarea chirurgiei laparoscopice s-a introdus mai recent. Se merge foarte mult pe proceduri minim invazive, cât mai puțin traumatice, cu spitalizări de scurtă durată și cu plăgi mai puțin vizibile, astfel încât aceste proceduri au ajuns să fie introduse treptat în practica chirurgiei pediatrice, la început în țările mai dezvoltate, iar de ceva timp și în România.

Chirurgia laparoscopică vine atât în ajutorul medicilor, cât şi al pacienţilor, pentru anumite proceduri pe care le putem face, în special la nivelul cavității abdominale, a cavității toracice – acest lucru presupune probleme traumatice, tumorale, de diagnostic, tratarea unor malformații etc. Făcând o procedură minim invazivă, putem “vedea” în abdomenul copilului, putem avea acces mult mai ușor în locuri unde prin chirurgia deschisă accesul este limitat.

Laparoscopul primit este de o calitate foarte bună, de generație nouă. Cu acest aparat se pot realiza intervenții de la cele uzuale, de exemplu o apendicectomie, până la intervenții pentru malformații congenitale, tumorale, de diagnostic. Astfel, se poate vedea cât de mare este amploarea în cazul unei rupturi de ficat sau o ruptură de splină fără să faci o tăietură care să cuprindă tot abdomenul. Se poate efectua o astfel de procedură laparoscopică pentru a se vedea amploarea traumei și poziționarea ei.

După o intervenție simplă se poate reduce perioada de spitalizare la 1-2 zile, iar la intervenţiile mai complexe se poate reduce cu 3-4 zile durata de spitalizare. În plus, se reduce trauma acestor copii, se refac mai repede, nu rămân cu cicatrici vizibile. Nu este totuna să ai o plagă pe tot abdomenul, pentru toată viața, sau să ai două-trei incizii mici, care se vindecă ușor.

Rep.: Se vor putea efectua și anumite intervenții care înainte nu se făceau?

H.G.: Da, se vor putea face și anumite proceduri care nu se făceau în centrul nostru, deși acestea sunt limitate. Este nevoie de o oarecare experiență, iar în timp vor fi făcute mai multe intervenții. Aparținătorii pot solicita efectuarea unei intervenții laparoscopice, nu deschise.

Laparoscopul este dotat și cu citoscop și putem rezolva, astfel, cazuri urologice pediatrice la care până acum aveam dificultăți. Putem spune că noi avem o experiență importantă la nivel naţional pe această zonă, a urologiei pediatrice.

De altfel, dorim să dezvoltăm, în colaborare cu Secţia Clinică Pediatrie, și partea de endoscopie, gastroscopie, colonoscopie pentru rezolvarea non-invazivă a unor cazuri din patologia digestivă. Pentru aceasta, în viitor vom mai avea o sală de operație reamenajată, pentru investigații, intervenții mai mici.

Eu consider că este foarte importantă colaborarea dintre diferite specialități, nu numai cu pediatria, ci și cu alte specialități chirurgicale, pentru că pe primul plan este pacientul, nimic altceva. Cu cât formăm mai multe echipe multidisciplinare în care să discutăm cazurile, cu atât avem șanse ca lucrurile să meargă mai bine.

Rep.: Sunt indicate aceste intervenții de laparoscopie copiilor de la vârste foarte mici?

H.G.: Se pot efectua de la vârste foarte mici până la copii de vârste mari.

Rep.: Există pregătire în rândul medicilor care lucrează în cadrul Clinicii pe partea de chirurgie laparoscopică?

H.G.: Bineînțeles. Cunoscând intenția conducerii spitalului de a achiziționa acest tip de aparatură, mai mult de jumătate dintre colegi am urmat cursuri de specializare la București, la Spitalul ”Marie Curie”. Având instruirea necesară putem utiliza acest aparat.

Rep.: Ce patologie pediatrică poate fi operată laparoscopic?

H.G.: Târgu-Mureș alături de București sunt centre importante pe zona de traumatologie, cazurile fiind aduse în ugenţă. Pe lângă această parte de urgență, avem și partea de cronici, operațiile planificate, pe zona aceasta cele mai dificile intervenții sunt pentru malformațiile congenitale – digestive, renale, genito-urinare, care sunt destul de complexe și se pot rezolva în foarte puține locuri din țară, aici fiind unul dintre ele.

Rep.: În câte locații din țară pot fi rezolvate astfel de cazuri?

H.G.: Cu adevărat bine se rezolvă în centrele mari universitare, de tradiţie. Unii sunt mai buni pe o patologie, alții pe altă patologie. Acesta este și motivul pentru care ne-am reunit câțiva dintre coordonatorii de programe din centrele tradiționale pentru a elabora protocoale și de a standardiza anumite proceduri, în funcție de dotarea și posibilitățile centrului respectiv. Ai nevoie de dotare și de personal calificat în domeniul respectiv, trebuie să ai o linie de urgență, capacitatea de a observa și de a duce cazurile la bun sfârșit, ori lucrurile acestea nu sunt posibile oriunde. Centrul din Târgu-Mureș este unul dintre cele mai bune centre din țară în domeniul chirurgiei pediatrice, cu o adresabilitate foarte mare.

Rep.: Vă rog să faceți o prezentare a clinicii pe care o conduceți.

H.G.: Secţia Clinică Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică are 25 de paturi, bloc operator cu două săli de operație. Efectuăm operații de chirurgie și ortopedie pediatrică. Din specialităţile chirurgicale, în afară de chirurgia cardiovasculară și neurochirurgie, efectuăm tot spectrul de specialități chirurgicale care există și în chirurgia adultului.

Avem un ambulator integrat prin care putem face consulturile, practic accesul în această clinică este posibil după consultul în policlinică sau prin UPU SMURD, în cazurile de urgenţă.

Orice clinică are nevoie de dotări și mai bune, de la simplele pense, foarfeci până la laparoscop. Aceste dotări pot fi categoric îmbunătățite, de la lucrurile cele mai simple până la cele mai complexe.

Suntem șapte medici, din care majoritatea doresc să se dezvolte și pe alte specialități, supraspecialități sau urmează a doua specialitate, astfel încât să acoperim un spectru cât mai larg. Avem doi colegi mai tineri care fac a doua specialitate, unul pe chirurgie plastică și altul pe ortopedie pediatrică, astfel încât să avem o acoperire şi o performanţă mai bună, pe mai multe domenii.

Rep.: Care este adresabilitatea pacienților?

H.G.: Secţia Clinică Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică are o adresabilitate foarte mare, aici venind cazuri din toată ţara.

Rep.: Câte internări aveți, în medie, pe lună?

H.G.: Avem aproximativ 150 de cazuri pe lună.

Rep.: Care sunt cele mai frecvente afecțiuni întâlnite la copii?

H.G.: Cel mai frecvent apare patologia malformativă și traumatică. Patologia malformativă e relativ constantă. Traumatismele sunt mai frecvente vara, dar din păcate sunt nelipsite, zilnic.

A consemnat Arina TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.