Home / Invatamant / Elevii, interesați de Justiție

Elevii, interesați de Justiție

Distribuie

Curtea de Apel Târgu-Mureș a organizat, și în acest an, evenimente dedicate Zilei Europene a Justiției Civile, aniversată în data de 25 octombrie.

Astfel, Curtea de Apel Târgu-Mureș a marcat această zi importantă cu diferite activități care i-au avut în prim plan pe elevii de gimnaziu și de liceu de la Colegiul Național ”Alexandru Papiu Ilarian” și Liceul Tehnologic ”Electromureș”. De asemenea, judecătorul Liana Gabriela Gheorghiu , și Anuța Leontina Lilac, din cadrul Biroului de Informații și Relații Publice au desfășurat activități  la Școala Gimnazială ”Emil Drăgan” din Ungheni și la Liceul Tehnologic din localitatea Band, în zilele de 23 și 24 octombrie.

Prezentări și dezbateri tematice

Pentru a asigura transparența actului de justiție în ochii cetățeanului, vineri, 25 octombrie, între orele 9.00 – 10.00, a avut loc o dezbatere ”Accesul liber la justiție – Mecanisme judiciare” adresată cetățenilor. Activitățile pentru elevii de gimnaziu au început de la ora 10.00, cu expunerea ”Prezentarea generală a instanțelor” și prezentarea-dialog ”Drepturile și vârsta ta”. Tot cu aceleași teme de dezbateri s-au confruntat și elevii de liceu de la ora 11.30.

Dezbaterile au  fost moderate de către judecătorul Liana Gabriela Gheorghiu – judecător desemnat cu atribuții privind educația juridică în școli, iar din partea Biroului de Informații și Relații Publice al Curții de Apel Târgu-Mureș a fost prezentă Anuța Leontina Lilac.

Ca să fie și mai atractive pentru elevi, dezbaterile au fost adaptate vârstei și nivelului lor de pregătire, mai mult de atât, au fost folosite și exemple din viața tinerilor.

Drepturile minorilor și constituția au fost printre temele dezbătute. Judecătorul Liana Gabriela Gheorghiu a încercat să medieze discuțiile și să implice tinerii ca ei să înțeleagă care sunt drepturile lor, și de ce sunt mai speciale, dar și ce reprezintă Constituția. Liana Gheorghiu le-a făcut și o scurtă introducere despre care sunt atribuțiile unui judecător și a unui avocat.

Activitățile organizate de Curtea de Apel Târgu-Mureș reprezintă o continuare a programului ”Educația juridică în școli” care presupune informarea elevilor despre ce este justiția ca spațiu de afirmare a drepturilor cetățenilor, despre ce rol au judecătorii, și conștientizarea asupra drepturilor speciale ale minorilor.

Andreea GONDOR

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.