Centenarul Colegiului Național ”Papiu”, un timp al valorilor Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1134 Vizualizări

Centenarul Colegiului Național ”Papiu”, un timp al valorilor

„Filologul din mine spune că 100 de ani nu e un timp cronologic, e un timp al valorilor. La Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian” timpul e valoare”, mărturisește Cristina-Ligia Someșan, director al colegiului.

Aniversarea a 100 de ani de la înființarea Colegiului Național „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu-Mureș a avut loc miercuri, 23 octombrie. Sărbătorirea acestei zile a fost un moment important pentru elevii, cadrele didactice și personalul renumitei instituții de învățământ din Târgu-Mureș , dar și pentru diverse personaje ale spațiului cultural și științific mureșean și național.

Sala Mare a Palatului Culturii din Târgu-Mureș a fost un punct de pornire în înțelegerea contextului istoric și cultural, context în care s-a desfășurat festivitatea serbării celor 100 de ani. Discursul de deschidere a fost ținut de către directoarea școlii, care și-a definit discursul prin: „Invocare, memorare, descoperirea unui parcurs, ce a demonstrat în 100 de ani rădăcini puternice, valoarea educației”.

Un secol de armonie a învățării

În mod tradițional, un elev violonist, pe muzica tematică din „Pirații din Caraibe”, va deschide tinerele inimi într-o armonie a învățării, distracției și a talentului de necontestat.

„Timpul e relativ. O clipă devine o eternitate”, a recunoscut profesorul doctorand Maria Kozak.

A urmat o scurtă istorie proiectată a Colegiului Național ”Alexandru Papiu Ilarian”.

Astfel, cei prezenți au aflat că inaugurarea centrului de propagare a culturii a avut loc pe 5 octombrie 1919, eveniment la care au participat locuitori, țărani și meseriași. „Un punct de sprijin pentru forța intelectuală din regiune” este denumit Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian”. Acesta a trecut prin perioada interbelică, război mondial, era comunistă, iar astăzi își menține rangul de liceu de top, cu renume istoric și disciplinar.

În anul 1940 clădirea instituției a fost folosită ca spital militar, pe timpul războiului. Abia în 1945 foștii elevi și profesori au revenit din refugiu, iar lucrurile și-au revenit, treptat.

În 1968 s-a implementat școlarizarea obligatorie de 10 ani, cunoscutul sistem sovietic de treaptă.

După decembrie 1989, instituția a devenit Colegiu Național, care proliferează atât secție de uman dar și de real, „iubirea de cuvânt scris, tăria numită știință”. În 2007 a apărut catalogul online, ”Papiu” fiind primul liceu din județul Mureș care a implementat acest tip de catalog.

De asemenea, Colegiul Național ”Alexandru Papiu Ilarian” a fost caracterizat printr-o stare națională excelentă, fiind în permanență un centru cultural emergent. Acest fapt a fost susținut de prezența invitaților speciali: secretarul de stat Florian Lixandru, prefectul Mircea Dușa, inspectorul școlar general al județului Mureș – Ioan Macarie, vicepreședintele Consiliului Județean Mureș Alexandru Cîmpeanu.

Aceștia și-au exprimat deosebita apreciere față de liceu, au susținut și susțin în continuare activitatea instituției și au încheiat cei mai mulți dintre ei, printr-o simplă urare de „La mulți ani!”.

Organizare pro Educație

„Este o onoare să marchez această aniversare. Un privilegiu al statutului pe care îl dețin. Un omagiu”, a recunoscut profesorul doctorand Maria Kozak.

„Scopul nostru nu e să trăim veșnic ci să lăsăm în urma ceva nemuritor”, a afirmat Cristina-Ligia Someșan, directoarea Colegiului Național „Alexandru Papiu Ilarian”.

În ceea ce privește baza materială, elevii au la dispoziție 36 de săli de clasă, un număr ridicat de laboratoare și cabinete, două săli de sport, o sală festivă, un amfiteatru, o bibliotecă, o mansardă pentru diverse proiecte internaționale, extracuriculare, etc.

Corpul profesoral este susținut de o calificare înaltă, o continuă formare, prin programe naționale și internaționale de nivel european, iar renumele acestora este dus mai departe prin reușitele la concursuri. „Felicitări, ne bucurăm de prezența voastră aici, ne bucurăm în timpul vieții noastre și nu în timpul altora cum ar spune Nichita Stănescu”, le-a mulțumit profesorilor, directorul instituției de învățământ.

Uniformele vișinii ale liceului, fețe cunoscute în peisajul târgumureșean, au scăldat scena cu sute de reușite în diferite domenii, concursuri, olimpiade și activități. Matematică, informatică, robotică, limba germană, engleză, economie, dar și dans, ecologie, judo și multe altele.

Vlad TODEA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE