Risc crescut pentru un infarct miocardic acut în rândul târgumureșenilor Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 249 Vizualizări

Risc crescut pentru un infarct miocardic acut în rândul târgumureșenilor

Mii de târgumureșeni sunt la risc de a dezvolta o boală cardiovasculară în următorii 10 ani, însă factorii de risc cardiovasculari sunt modificabili prin conștientizarea populației privind aceste riscuri.

În cadrul campaniei Caravana Inimii, organizată în perioada 26 septembrie – 3 octombrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii, a fost determinat riscul cardiovascular unui număr de 3.136 de târgumureșeni din toate zonele orașului. Obiectivele campaniei au fost determinarea riscului cardiovascular, conștientizarea populației asupra factorilor de risc cardiovasculari și a măsurilor de prevenție și îndrumarea spre consult de specialitate a celor identificați la risc crescut.

”Am reușit să determinăm riscul cardiovascular la 3.136 de târgumureșeni obținând un risc mediu cardiovascular de 4,31% ceea ce înseamnă că din 100 de pacienți care au aceeași configurație din prisma factorilor de risc, adică tensiune, vârstă, sex, obiceiul de a fuma și valoare de colesterol care am presupus-o pe baza ultimelor analize din anamneză 4,3 vor avea un eveniment cardiovascular major în următorii 10 ani. Nu este o cifră statistică foarte relevantă pentru că nu a fost o eșantionare, un studiu sociologic, este doar o trecere în revistă, un punct de plecare pentru alte acțiuni pe viitor. Dacă extrapolăm această cifră la populația Târgu Mureșului atunci ajungem la concluzia că peste 6.000 de târgumureșeni au risc de a dezvolta un infarct miocardic acut în următorii 10 ani”, a precizat Prof. Dr. Theodora Benedek, președintele filialei Mureș a Societății Române de Cardiologie, în cadrul congresului CardioNET.

Din statistica făcută pe cartiere, în rândul pacienților consultați, cel mai mare risc cardiovascular îl are populația din cartierul Dâmbu Pietros.

”Factorii de risc cardiovasculari sunt modificabili. Prin acțiunea Caravana Inimii am obținut un risc mediu, la populația analizată, de 4,5%, ceea ce se reflectă într-o proiecție destul de îngrijorătoare referitoare la costurile asistenței medicale pentru acești pacienți. Dar prin acțiuni destinate publicului larg se pot preveni decesele de cauză cardiovasculară și aici este rolul nostru, să ne implicăm și să facem mai departe astfel de campanii de diseminare pentru a reduce în măsura în care ne stă în putință mortalitatea prin boli cardiovasculare”, a adăugat Prof. Dr. Theodora Benedek.

Arina TOTH

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE