Share

Home / Agricultura / Virusul pestei porcine africane, confirmat lângă județul Mureș!

Virusul pestei porcine africane, confirmat lângă județul Mureș!

Inspectorii sanitar-veterinari din Alba, judeţ în care, în premieră, săptămâna aceasta a fost confirmat virusul pestei porcine africane, au confiscat, eutanasiat şi neutralizat opt porci transportaţi ilegal, fără documente sanitare-veterinare de provenienţă şi care să ateste starea de sănătate a acestora, potrivit unui comunicat transmis, sâmbătă, Agerpres.
“Inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba vor lua măsuri drastice pentru prevenirea apariţiei altor focare de Pestă Porcină Africană (PPA) şi vor sancţiona persoanele care achiziţionează purcei din locuri afectate de boală sau necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie), fără documente sanitare veterinare de transport şi fără documente care să ateste starea lor de sănătate”, se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, DSVSA Alba a fost notificată, vineri seara, de către agenţi de poliţie cu privire la existenţa unui transport ilegal de suine, autovehiculul fiind oprit pe DJ 107, pe raza comunei Daia Română.
“În mijlocul de transport se aflau opt porci, iar conducătorul auto nu a putut prezenta documente sanitare veterinare de provenienţă şi care să ateste starea de sănătate a acestora, fiind sancţionat contravenţional cu o amendă în valoare de 2.400 de lei. Sancţiunea a fost aplicată pentru că nu s-a putut demonstra trasabilitatea animalelor deţinute, pentru absenţa documentelor prevăzute de legislaţia sanitară veterinară, respectiv: crotalie, certificat de sănătate eliberat de medicul veterinar împuternicit, certificat sanitar veterinar de transport suine, formular de mişcare şi aviz de mişcare interjudeţean. Porcii au fost confiscaţi, eutanasiaţi şi neutralizaţi”, precizează DSVSA Alba.
Prezenţa PPA a fost confirmată, joi, la doi porci dintr-o gospodărie din comuna Vidra, sat Goieşti, în Munţii Apuseni.
“Autorităţile sanitare veterinare vor depune toate diligenţele necesare astfel încât focarul să fie stins şi să prevină apariţia altora. (…). Solicităm crescătorilor de animale să nu procedeze la achiziţii de porcine neidentificate prin crotalii şi fără a fi însoţite de documentele sanitare veterinare obligatorii. Orice mişcare a porcinelor, din exploataţiile de origine către alte locaţii, se poate efectua doar după anunţarea, în prealabil, a medicului veterinar din circumscripţia sanitară veterinară locală”, mai transmite DSVSA Alba.

(www.agerpres.ro)

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

INTERVIU. Mureșeanul Ciprian Florea, admis la Universitatea Oxford: ”Am ales Universitatea Oxford tocmai pentru a ținti cât mai sus”

În acest an școlar, trei elevi din Târgu-Mureș au fost admiși la prestigioasa Universitate Oxford …

Share
Share