”Mureșul Rezidențial”, probleme, soluții și perspective Business
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 2248 Vizualizări

”Mureșul Rezidențial”, probleme, soluții și perspective

Conferința ”Mureșul Rezidențial. Perspective 2020” găzduită de Sala Europa din cadrul Hotelului Grand din Târgu-Mureș

Sala Europa din cadrul Hotelului Grand din Târgu-Mureș a găzduit marți, 4 noiembrie, conferința ”Mureșul Rezidențial. Perspective 2020”, eveniment organizat de cotidianul Zi de Zi. Conferința reprezintă o completare a proiectului editorial Mureșul Rezidențial, ajuns la cea de-a treia ediție, s-a adresat dezvoltatorilor de proiecte rezidențiale, arhitecților, companiilor din domeniul construcțiilor sau instalațiilor și tuturor celor implicați în proiecte imobiliare, scopul declarat de organizatorii fiind de optimizare a activității din domeniul construcțiilor de locuințe, activitate care în ultimii ani a înregistrat o creștere semnificativă în județul Mureș.

Florin Marcel Sandor, manager de proiect al edițiilor speciale Zi de Zi – Mureșul Rezidențial

„Am pornit de la ideea de a îmbunătăți tot ce se poate în ce privește  relațiile dintre autorități și cei care construiesc în județul Mureș. Din fericire, Târgu-Mureșul este unul dintre orașele care stă bine la acest capitol. Prin această conferință ne-am propus să vedem ce perspective sunt pentru finalul acestui an, pentru 2020, să vedem unde ne situăm și ce se poate îmbunătăți”, a precizat Florin Marcel Sandor, manager de proiect al edițiilor speciale Zi de Zi – Mureșul Rezidențial, moderatorul conferinței.

Importanța abordării rețelelor de canalizare

Takacs Elek, directorul comercial Aquaserv SA

Primul aspect dezbătut a fost cel legat de apă, respectiv partea de utilități în ceea ce privește serviciile oferite de Aquaserv, prin vocea directorului economic Takacs Elek, discurs din care am selectat câteva pasaje: „Trebuie să fiți avizați pentru amplasarea rețelelor de utilități apă-canal în zonele în care faceți dezvoltări. Ca Aquaserv să le exploateze în condiții de legalitate ulterior, trebuie să fie amplasate pe  domeniul public, ca atare, așa trebuie proiectată și concepută zona încât rețelele de utilități de apă-canal să fie pe trama stradală viitoare a zonei respective, care ulterior va deveni domeniu public. De asemenea, să nu ne gândim doar la alimentarea cu apă, de regulă, din punct de vedere tehnic, realizarea și ulterior exploatarea colectării și transportătii apelor uzate este o provocare mai mare decât alimentarea cu apă, și de regulă este și mai costisitoare realizarea canalizării, astfel încât în unele zone este nevoie de a se construi rezervoare de ape uzate, stații de pompare. Subliniez aici importanța abordării, inclusiv a serviciilor de canalizare. Am fost atenționați de către autoritatea locală, Garda de Mediu, ca să acordăm suficientă atenție serviciilor de canalizare, și să nu încurajăm extinderea serviciului de apă, fără canalizare”, s-a adresat celor prezenți Takacs Elek, director comercial Aquaserv SA.

Despre extrasul de Carte Funciară online

Trecerea de la apă la cadastru a fost făcută de Marcel Grigore, directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Mureș. O parte din materialul prezentat  s-a referit la obținerea online, în mod facil, a extrasului de Carte Funciară de informare.  Directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Mureș a prezentat și informații de interes pentru dezvoltatorii imobiliari, inclusiv statistici privind evoluția vânzărilor de imobile și terenuri. Marcel Grigore a precizat că instituția pe care o conduce se află într-o legătura permanentă cu autoritățile locale pentru a putea oferi soluții cât mai prompte și complete celor care au nevoie de diverse documente, fie că este vorba de dezvoltatori, persoane fizice sau alte entități.

Marcel Grigore, directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Mureș

Despre alimentarea cu energie electrică

Un aspect important reliefat în cadrul conferinței a fost legat de problema corelării dintre dezvoltatorii imobiliari și firmele de distribuție a energiei electrice, ridicată de Claudiu Damian, director general, Sucursala de Distribuție a Energiei Electrice Mureș.

Claudiu Damian, director general, Sucursala de Distribuție a Energiei Electrice Mureș

„Este important să parcurgem toții pașii împreună pentru a ajunge la punctul final, pentru a putea alimenta cu energie electrică, astfel încât întreaga investiție să poată să fie recunoscută. Dacă nu pornim în același moment cu dezvoltarea rețelei respective, este foarte greu din punctul nostru de vedere să facem pașii la fel cum îi fac constructorii. Cel mai bine ar fi să începem cu organizarea de șantier și să o facem cât de repede se poate. Pentru a porni pașii cu organizarea de șantier trebuie să respectăm câteva puncte relativ simple. E foarte important să vedem ce scrie în certificatul de urbanism, dacă e trecut ansamblu rezidențial, bloc de locuințe individuale, atunci trebuie să ne înscriem la dezvoltator. Dacă se trece peste acest pas, începem întocmirea SF-ului. Toate acestea se fac pentru a fi recunoscută la ANRE întreaga investiție și a putea să ne justificăm față de prețul energiei cu investiția respectivă. Ca să ajungem la SF este nevoie de mai mulți pași care se fac în interiorul companiei noastre. După avizarea SF-ului, se emite avizul respectiv, iar mai departe se încheie un contract. După încheierea contractului începe parteneriatul între noi, dezvoltator și bancă. Este foarte important de știut, în momentul în care s-a finalizat investiția și 80% din locuințele construite au fost vândute ca și locuințe individuale, noi suntem obligați să plătim cota parte care revine dezvoltatorului. Prin studiul care s-a făcut, au fost stabilite cotele de investiții pe care trebuie să le facem noi și pe care trebuie să le facă dezvoltatorul. Acea plată avem dreptul să o facem doar în momentul în care 80% din locuințe au fost vândute”, a precizat Claudiu Damian. Directorul Sucursalei de Distribuție a Energiei Electrice Mureș a precizat că lucrurile vor merge mai bine în perioada următoare în ceea ce privește timpii de avizare a proiectelor depuse de solicitanți și a prezentat câteva dintre proiectele de dezvoltare și modernizare a rețelelor din județul Mureș din perioada următoare.

Noutăți legislative în  domeniul construcțiilor

Modificarile privitoare la Legea 50, care reglementează activitatea din domeniul construcțiilor,  intrate în vigoare chiar zilele acestea au fost prezentate de către Daniela Miheț, arhitect șef al Municipiului Târgu-Mureș. Conform nolilor reglementări, procedurile de autorizare au fost simplificate prin eliminarea necesității avizului serviciilor deconcentrate ale autorităților centrale privind protecția sănătății populației pentru anumite categorii de lucrări, cu excepția situației în care potrivit legilor speciale este nevoie de un studiu de evaluare a impactului asupra sănătății. Astfel, lucrările exceptate sunt: construirea de anexe gospodărești, construirea de împrejmuiri și construirea de locuințe unifamiliale. De asemenea, pentru autorizarea anumitor lucrări nu mai este nevoie de obținerea actului administrativ al autorității competente pentru protecția mediului – dintre acestea menționăm: construirea de împrejmuiri, construirea de anexe gospodărești, cu excepția celor utilizate pentru creșterea animalelor, consolidări ale imobilelor existente. O altă măsură menită să degreveze periplul solicitanților necesar pentru finalizarea lucrărilor constă în faptul că avizele și acordurile necesare autorizării executării lucrărilor de construire vor fi valabile și pentru autorizarea lucrărilor de racordare și branșament la rețelele publice de utilități. Așadar, solicitantul nu va mai fi pus în situația de a solicita alte avize pentru lucrările de branșament. Totodată, autorizația de construire eliberată pentru executarea lucrărilor de bază va fi valabilă și pentru executarea lucrărilor de racordare la utilitățile publice. În situația în care pentru realizarea unei construcții sunt necesare lucrări de demolare a unei clădiri, se va emite o singură autorizație în care se va aproba atât demolarea construcției vechi, cât și construirea celei noi și se va percepe taxă numai în vederea construirii. De asemenea, legea prevede și posibilitatea parcurgerii unei proceduri simplificate pentru lucrări de modificare a compartimentărilor interioare și a lucrărilor de închidere a balcoanelor/logiilor existente. O noutate ar fi și faptul că certificatul de urbanism va putea fi emis și în format digital, prin e-mail, cu condiția ca solicitantul să își exprime acordul în acest sens prin cererea-tip de emitere a certificatului. Certificatul digital va avea aceeași valoare juridică cu certificatul emis în format scriptic și va trebui să conțină semnătura electronică a emitentului.

Daniela Miheț, arhitect șef al Municipiului Târgu-Mureș

Daniela Miheț a răspuns întrebărilor adresate de dezvoltatori și a precizat că direcția pe care o conduce soluționează în cel mai scurt timp posibil documentele depuse spre avizare la Primăria Târgu Mureș. În cadrul discuțiilor, directorul ADP Târgu Mureș, Florin Moldovan, a făcut câteva completări, conform cărora în următorii ani activitatea transportului public de pe raza Municipiului Târgu Mureș va fi considerabil îmbunătățită, atât prin mărirea numărului de mijloace de transport, cât și prin modificări aduse rutelor pe care acestea vor circula (adaptate noi configurații pe care o are orașul, ca urmare a extinderii zonelor locuite).

Florin Moldovan (dreapta), directorul ADP Târgu Mureș

Radiografie asupra pieței imobiliare

Ultimul speaker al conferinței a fost Adrian Vascu, senior partner Veridio, prezent prin intermediul unui interviu înregistrat, care a făcut o analiză și a punctat câteva aspecte legate de piața imobiliară din România.

Conferința ”Mureșul Rezidențial. Perspective 2020” s-a bucurat de sprijinul partenerilor Maurer Residence, Arcoflor Construct-Unirii Park Residence, Stonehill Towers, Green Residence, Daw Bența, Ferestre Partner, Coralia Online, Gombos Security, Centru de Sticlă-Primer Electro și INK Factory.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE