Folclorul are viitor! Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 280 Vizualizări

Folclorul are viitor!

Festivalul concurs național de interpretare a cântecului populară românesc “Du-te dor cu Mureșul” a adus, recent, la Târgu-Mureş, zeci de tineri talentați din toată țara
Cei care mai cred că folclorul va pieri, sufocat de tehnologie și internet, au fost contraziși încă odată… Peste 30 de tineri, iubitori ai folclorului autentic, au venit la Târgu-Mureș la festivalul concurs “Du-te dor cu Mureșul”, organizat de Asociaţia Culturală Mureșul Superior, cu sprijinul Primăriei municipiului Târgu-Mureş și Consiliul Județean Mures, în parteneriat cu Ansamblul Artistic Profesionist ”Mureșul” și Protopopiatul Ortodox din Târgu-Mureş.

21 de finaliști

Juriul format din specialiști de valoare a selectat 21 de tineri interpreți dintre care au fost aleși și premianții. Misiunea juriului al cărui președinte a fost prof. univ. dr. Carmen Mihăescu, directorul Departamentului de Muzică de la Universitatea de Arte Târgu-Mureş, a fost dificilă pentru că nivelul concursului a fost deosebit de înalt.

Majoritatea concurenților, cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani, au demonstrat prin glas, port și repertoriu că își doresc să să promoveze zestrea folclorică a zonei pe care o reprezintă și să ajungă viitoarele repere ale muzicii populare românești. Din juriu au mai făcut parte Cătălin Maximiuc, realizator de emisiuni de folclor și divertisment la Radio România, Dorina Oprea, îndrăgita interpretă de folclor și profesor de muzică, al cărei cântec a dat și numele festivalului, Livia Marcu, etnolog la Muzeul Județean Mureş şi Diana Sabina Grozav, director al Liceul Vocațional de Artă din Târgu-Mureș.

Specialiștii au ales, după o deliberare care nu a fost ușoară, laureații celei de-a doua ediții a festivalului desfășurat, pe scena Ansamblului Artistic Profesionist ”Mureșul”. Au fost acordate 5 premii speciale, lui Alexandru Pop din Arad, Bogdan Hurban din Sălaj, Calin Iuliana, care a reprezentat Argeșul, Cosmin Cotîrlă, reprezentant al județului Mureş și Cristinei Scurtu din Bistrița Năsăud. Premiul III a fost adjudecat de Rareș Măcinică din Mureş și Petronela Popa care a reprezentat zona folclorică a Bucovinei. Premiul II a ajuns la mureșeanca Adina Nistor şi la Tatiana Drăgan din Republica Moldova. Marele Trofeu al festivalului a încununat o voce promițătoare a județului Mureș, Mădălina Mureșan, care a reprezentat în concurs zona folclorică a Mureșului Superior.

Cu o organizare impecabilă și acompaniați de o orchestră de ținută, cea a Ansamblului Artistic Profesionist ”Mureșul”, condusă de Zoli Bambo, tinerii interpreți care și-au demonstrat calitățile vocale pe scena festivalului speră să revină pe scena la Târgu-Mures în calitate de artiști profesioniști… Primul pas a fost făcut..

Festivalul s-a încheiat cu recitalurile invitaților Crina Pop, câștigătoarea ediție precedente, Mihai Teaca, Anca Branea, Cristian Fodor și Maria Sântean Faghiura.

(Redacția)

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE