Info legislativ: Persoanele care pot asista la operațiunile electorale Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 101 Vizualizări

Info legislativ: Persoanele care pot asista la operațiunile electorale

Cotidianul Zi de Zi vă prezintă, pentru o informare corectă în ceea ce privește procesul electoral, spicuiri din legislația care reglementează alegerile prezidențiale din data de 10 noiembrie.

Potrivit articolului 47 din Legea nr. 370/2004 republicată și articolului 89, alineatul (2) din Legea nr. 208/2015, la toate operaţiunile efectuate de Biroul Electoral pentru Secțiile de Votare pot asista, în afara membrilor acestora, a operatorilor de calculator şi a persoanelor însărcinate cu menţinerea ordinii, candidaţii, persoanele acreditate, reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente şi membrii birourilor electorale ierarhic superioare.

Prin persoane acreditate se înţeleg următoarele:

– Observatori interni, desemnaţi de către asociaţii sau fundaţii, care desfăşoară activităţi de apărare a democraţiei şi a drepturilor omului, acreditate de către Autoritatea Electorală Permanentă;

– Reprezentanţi ai instituţiilor mass-media româneşti, acreditate de către Autoritatea Electorală Permanentă;

– Observatori internaţionali, desemnaţi de către organizaţii străine sau internaţionale pentru observarea alegerilor ori invitaţi de către autorităţile române, acreditaţi de către Autoritatea Electorală Permanentă;

– Reprezentanţi ai instituţiilor mass-media străine, acreditaţi de către Autoritatea Electorală Permanentă;

– Delegaţi ai partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale şi ai organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care nu au reprezentanți în Biroul Electoral pentru Secțiile de Votare, acreditaţi de către birourile electorale județene.

Totodată, articolul 54, alineatul (5) din Legea nr. 370/2004 republicată și articolul 89, alineatul (9), (12) și (13) din Legea nr. 208/2015 prevede următoarele:

– Observatorul intern și reprezentantul instituției mass-media românești pot asista la operațiunile birourilor electorale ale secţiilor de votare, numai pe baza ecusonului emis de către asociația sau fundația românească, respectiv de către instituţia mass-media românească, acreditate de către Autoritatea Electorală Permanentă, însoțit de actul de identitate.

– Observatorii internaționali şi reprezentanții instituțiilor mass-media străine pot asista la operaţiunile birourilor electorale ale secţiilor de votare numai pe baza documentului de acreditare emis de către Autoritatea Electorală Permanentă, care este valabil şi în copie, însoţit de actul de identitate.

– Delegaţii acreditaţi ai partidelor politice pot asista la operaţiunile birourilor electorale ale secţiilor de votare numai pe baza documentului de acreditare emis de către biroul electoral județean, care este valabil şi în copie, însoţit de actul de identitate.

– Persoanele acreditate să asiste la efectuarea operaţiunilor electorale la primul tur de scrutin sunt de drept acreditate să asiste la efectuarea acestor operaţiuni şi la al doilea tur de scrutin.

De asemenea, articolul 39, alineatul (4) din Legea nr. 370/2004 republicată are următoarele prevederi:

– Pot efectua sondaje de opinie la ieşirea de la urne institutele de sondare a opiniei publice sau societăţile comerciale ori organizaţiile neguvernamentale care au în obiectul de activitate realizarea de sondaje de opinie şi care sunt acreditate de Biroul Electoral Central, prin decizie, în acest sens.

– Operatorii de sondaj ai acestora au acces, în baza acreditării instituţiei pentru care lucrează, în zona de protecţie a secţiei de votare, fără a avea acces în interiorul localului secţiei de votare.

(Redacția)

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE