Home / Politic / Jurnal de front, de pe câmpurile alegerilor (I)

Jurnal de front, de pe câmpurile alegerilor (I)

Distribuie

Dimineața, înainte de ora 8, când am plecat de acasă, nu îmi băusem cafeaua, nu prea aveam chef de vot și nu mi se părea aproape nimic simpatic. Eram un fel de fetița care l-au luat pe nu în brațe, aceea de își murdărea degetele cu cerneală într-un trecut când oamenii mai scriau cu stilouri. Mai scriem cei de ne plac inovațiile Herlitz an de an. Și cam atât.

Prima secție de votare la care am ajuns a fost cea de la Căminul Cultural din Sâncraiu de Mureș, habar nu am ce număr pentru că am uitat să mă uit, așa cum aveam să uit să întreb și câte persoane votaseră. Erau 1581 de persoane pe lista permanentă, 4 votaseră pe suplimentară și de aici nimic. Nada, cum ar spune românii noștri de prin Spania. Bine, între timp puteam să verific, dar se ducea dracu’ farmecul poveștii, dacă e vreunul. Acolo am votat și de unde atâta curiozitate?

De acolo nu am făcut decât să trec strada la secția de votare de la primărie, care era 498. Deci peste drum era, cred, musai 499. Aici, deja mă mai trezisem un pic și am întrebat și de votanții de pe lista permanentă. Până la 8.15 votaseră 25 de persoane și 8 pe lista suplimentară, din 1872.

Nici la una dintre cele două secții din Sâncraiu de Mureș nu îmi trecuse prin minte dacă pot să fotografiez, așa că am niște cadre de afară și nu eram curioasă nici de votul mureșenilor. V-am spus că eram fetița care îl luase pe Nu în brațe. Bine, fetița e un eufemism.

Din Sâncraiu de Mureș m-a preluat pe la 8.20 domnul Anghel, Ioan Anghel, colegul meu care ca orice domn din generația părinților mei are punctualitatea în sânge. Așa că a ajuns cu 10 minute înainte de ora stabilită de întâlnire.

Cu gândul la o cafea, lipsa ei remarcându-se în lipsa atenției la detalii, am ajuns la Sântana de Mureș, unde, bineînțeles, că nu am observat că două secții erau amenajate la primărie. Așa că am trecut fain frumos pe lângă ele. Noroc cu un alegător care insista să fim atenți cu ce literă ne începe numele ca să nu ratăm intrarea bună.

 

Totul frumos la Sântana 

 

No, nu mai votam că ar fi fost vot multiplu și infracțiuni din-astea colaterale mass-media parcă nu am comite.

La secția 521, votaseră așa până la jumătatea lui nouă 31 de persoane dintre cele 1503 înscrise pe lista permanentă și 5 pe lista suplimentară, iar urna mobilă cu cărăușii ei urma să se deplaseze la doi alegători. Foto nu am pentru că membrii biroului electoral al secției de votaseră citiseră, probabil, GDPR și mi-au zis că nu se cade să se lase surprinși de telefonul meu la acea oră. Bine, nu îi prea valabil când e presa, dar cine avea chef să se certe de dimineața? Nu am vrut să le stric nici mai târziu feng-shui-ul altora, dar îl rog eu frumos, așa cum știu eu, pe președintele BEJ – mi-e lene să scriu întreaga denumire – să le explice ălora din birouri că nu sunt în ceva misiune secretă la secțiile de votare și trebuie să își protejeze identitatea.

Doar un paravan despărțea secția 1 și 2 din Sântana de Mureș de la primărie. A observat-o tot domnul Anghel, care, ghiduș, mi-a spus că puteam trece prin ceva, hai să îi zicem, perdea de noapte.

De la Dana Maria Moldovan la Cosmina Blănaru, cei doi președinți de secții de votare, nu a fost decât un pas. Dar mai în extaz decât Neil Armstrong când a pășit pe Lună pentru că a pășit, nu?, Ramona Ioana Bruynseels, am putut să am prima mea fotografie dintr-o secție de votare. De fapt, vreo două.

La secția 522 erau 1490 de alegători înscriși, 31 votaseră pe permanente, 5 pe suplimentare și erau trei solicitări de urnă mobilă.

Nicio problemă nici aici, cum nu fusese în nicio secție vizitată pentru că asta nu am uitat, doar sunt jurnalistă și scandalul “e” viața noastră :D, nu? Nu, așa spune toată lumea?

La Curteni, la secția 524, prezența la vot era modestă, la fel ca în toate satele de prin Mureș. Se prezentaseră, fatidic sau nu, 13 persoane dintr-un total de 844 de electori și 7 pe lista suplimentară. Nicio cerere de urnă mobilă nu fusese înaintată biroului electoral al secției de votare.

Domnul Kardos, printre puținii alegători cu care am dat nas în nas, m-a informat cu cine a votat, dar cum bariera de limbă ne despărțea în acel moment, m-a ajutat iar domnul Anghel ca să aflăm pentru ce a votat.

“Să trăim cât mai bine și copiii și nepoții să avanseze”, ne-a răspuns domnul Kardos. No, nu am fotografie pentru că de data asta, pusă față în față cu alegătorul român, chiar am uitat.

Pe drumul spre Chinari, m-am tot mirat de multele solarii pe care le-am văzut, protecții, mai ales, pentru flori, dar și pentru legume cum m-a lămurit domnul Anghel.

La secție, președintele secției, Fazakas Etelka m-a trecut prin cifre rapid: 596 alegători, 19 pe lista permanentă, 5 pe suplimentară, nicio solicitare de urnă mobilă.

Pe hol m-am întâlnit cu Livia Popa, comisar IPJ Mureș, fostul purtător de cuvânt al instituției pe care nu o văzusem de ceva vreme bună și m-am bucurat să văd încă o figură cunoscută. Din facultare o știam și pe Cosmina Blănaru (oare se zice asta?, mai ales că unii cred că am nimerit în presă direct de după blocurile din Tudor).

Cel care m-a verificat cel mai mult până la ora 9 a fost Teodor Dâmboiu de la secția de votare 526 din satul Bărdești, care ține tot de Sântana de Mureș. Deși am lucrat o vreme în investigații, iar satul e numit al hoților, nu am ajuns niciodată pe acolo, nici măcar din curiozitate.

No, pentru cât de renumit e satul, pe atât de meschinuț a fost localul secției de votare. Pe scurt, erau așteptați la vot 404 persoane, se prezentaseră 16, 4 pe suplimentară și nicio persoană nu depusese cerere pentru urna mobilă.

Pe drum de la Bărdești înapoi în Târgu Mureș, ne-am intersectat cu părintele Ioan Șuteu care se afla lângă un Logan roșu.

A zâmbit așa mișto când m-am dus să povestesc cu el, încât mi-am zis: uite, un preot fain. Scuze, părinte!

Părintele încă nu votase, mi-a zis că are domiciliu în Târgu Mureș, că e pensionar, iar pe la 11 era așteptat la o înmormântare în Sângeorgiu de Mureș unde îi ținea locul unui coleg aflat la liturghie.

Am avut o conversație simpatică, nu o să îl citez, dar avea dreptate, și mi-a zis totuși că o să voteze “pentru o viață mai bună”. Acum, la noi, mirenii, asta e cam relativ și foarte diferit, cel puțin așa vrem să credem, dar dacă mă gândesc la absolutul credinței, dorința e profundă. Fiecare înțelege ce vrea.

De la credință am ajuns direct la un panou publicitar al Synevo, aflat la intersecția Podeni cu Călărașilor, care îmi spunea că primul laborator în Târgu Mureș e lângă Spitalul Mare. No, așe, viață mai bună fără analize nu se prea poate.

No, vin mai multe fotografii doar să merg la PNL ca să aflăm ce scor a luat președintele Klaus Iohannis.

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Raportul rectorului UMFST. Leonard Azamfirei: „Dorința de a avea plata cu ora, să nu fie mai mare decât dorința de a avea oameni tineri”

Distribuie Prezentarea Raportului anual al Rectorului UMFST G.E. Palade Târgu Mureș a avut loc joi, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.