Home / Recomandări zi de zi / Doliu la Electrica Mureș. S-a stins din viață unul din inginerii de top ai României!

Doliu la Electrica Mureș. S-a stins din viață unul din inginerii de top ai României!

Distribuie

Fostul director al Sucursalei de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice Mureş în perioada 1986-2005, ing. Alexandru Macarie, s-a stins din viață luni, 11 noiembrie, la vârsta de 77 de ani.

Activitate impresionantă

Absolvent al Facultății de Electrotehnică Timișoara, Specializarea Electroenergetică, promoția 1967, ing. Alexandru Macarie și-a completat apoi studiile urmând cursuri profesionale de organizare și conducere a întreprinderilor de exploatare energetică (1977) și studii postuniversitare la Academia de Studii Social-Politice (1982).

În perioada 1973 – 1976, se realizează sub directa coordonare, urmărire şi exploatare a inginerului șef din cadrul Filialei de Reţele Electrice Mureş, Alexandru Macarie, alimentarea cu energie electrică şi infrastructura de reţelelor din zona de nord-vest a municipiului Târgu-Mureș prin care sunt alimentaţi cu energie electrică consumatorii casnici din această parte a oraşului şi o serie de agenţi economici importanți cum ar fi Azomureș – Secţia Fotosensibile, Uzina de apă a municipiului, Mobex şi alţii, odată cu realizarea Staţiei de transformare Baraj.

Din 1976 până în 1985, având aceeaşi calitate, ing. Alexandru Macarie urmăreşte şi contribuie la alimentarea cu energie electrică a consumatorilor din Cartierul Tudor cu toate etapele sale, precum şi a Plaformei industriale Maşini de Calcul, aflată în acestă parte a oraşului.

Tot în perioada 1970 – 1980 se dezvoltă partea de sud a municipiului, zona industrială Mureşeni, cu numeroasele obiective economice – Azomureş, Ilefor, Manpel, Fabrica de Conserve şi altele –  alimentate din Staţia de transformare Mureşeni.

Un alt obiectiv important, început încă din perioada anterioară numirii lui Alexandru Macarie în funcția de director al Filialei de Reţele Electrice Mureş, şi finalizat când deja ocupa acest post, este clădirea administrativă, cu ateliere de reparaţii şi întreţinere a echipamentelor energetice, unde este şi astăzi sediul societăţii pe strada Călăraşilor nr. 103.

În cei 19 ani, începând din anul 1986 şi până în anul 2005, cât a ocupat funcţia de director, ing. Alexandru Macarie a realizat o serie de obiective, mai puţin vizibile pentru nespecialişti, dar pe care toţi cetăţenii municipiului Târgu-Mureș şi nu numai, le simt din plin: adaptarea şi sistematizarea instalaţiilor electrice corelat cu lucrările de sistematizare a municipiului, modernizarea iluminatului public stradal din Târgu-Mureş, remarcându-se în special zona centrală – Piaţa Trandafirilor – obiectiv realizat între anii 1995 – 2005, îmbunătăţirea şi dezvoltarea relaţiilor cu consumatorii prin deschiderea de noi puncte de relaţii cu clienţii în cartierele Dâmbu Pietros şi Tudor, şi reducerea timpului de încasare a facturilor la 17 secunde, sistem unic în Transilvania Sud, contribuţii şi ajutor prin consultanţă precum şi realizarea de lucrări de racord electric la diferite obiective de interes comun: SMURD Târgu-Mureş, Spitalul Judeţean Mureş, Clinica Medicală II Târgu-Mureş, şcoli şi grădiniţe din municipiu, eficientizare şi coordonare pentru alimentarea cu energie electrică a spaţiilor de agrement de la Platoul Corneşti, Complexul de Agrement şi Sport ”Mureşul” cu bazele sportive, Sala Polivalentă, Patinoarul Târgu-Mureş, Complexul Sportiv ”Mureșul”, stadion şi altele.

Activitatea de directorat a desfăşurat-o coordonând activităţile societăţii în judeţele Mureş şi Harghita, cu imense contribuţii la toate reţelele electrice.

O invenție și două inovații

În ceea ce privește activitate ştiinţifică, ing. Alexandru Macarie a fost autorul unei invenții intitulată “Sistem telecomandă şi telemecanizare cu curent constant” (1971) și a două inovații: “Panou de semnalizări centrale cu colectarea impulsurilor prin încărcări de condensatoare” (1972) și “Dispozitiv pentru acţionarea aparatului director  la turbinele Banki” (1985).

Mesaj de condoleanțe din partea foștilor colegi

La trecerea în Eternitate a ing. Alexandru Macarie, colectivul Sucursalei de Distribuție a Energiei Electrice Mureș a transmis, prin intermediul cotidianului Zi de Zi, următorul mesaj de condoleanțe: ”O personalitate remarcabilă, de înaltă ținută morală, a condus destinele profesionale a mai mult de 1.000 de persoane, foști și actuali angajați ai Sucursalei de Distribuție a Energiei Electrice Mureș. Îi vom mereu recunoscători pentru devotamentul și profesionalismul cu care a coordonat activitatea societății. Dumnezeu să îl odihnească în pace!”.

Înmormântarea va avea loc joi, 14 noiembrie, de la ora 13.00, la Cimitirul Livezeni.

Redacția și administrația cotidianului Zi de Zi transmit sincere condoleanțe familiei îndoliate.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Expoziție de istorie la Târgu Mureș, Jandarmeria Română 1850-2020

Distribuie Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Complexul Național Muzeal ASTRA din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.