Home / Politic / Iohannis – Dăncilă, finala pentru Cotroceni. Reacțiile liderilor politici mureșeni

Iohannis – Dăncilă, finala pentru Cotroceni. Reacțiile liderilor politici mureșeni

Distribuie

Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Mureş a anunţat luni, 11 noiembrie, rezultatele finale pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică, 10 noiembrie, din judeţul Mureş.

Iohannis, Hunor, Dăncilă, podiumul din Mureș

Potrivit BEJ Mureș, scorurile obținute de cei 14 candidați, în județul Mureș sunt următoarele:
1) Klaus Iohannis (PNL): 73.848 de voturi (34,81%);
2) Kelemen Hunor (UDMR): 55.771 de voturi (26,29%);
3) Viorica Dăncilă (PSD): 28.550 de voturi (13,46%);
4) Dan Barna (USR PLUS): 23.556 de voturi (11,10%);
5) Mircea Diaconu (Un Om): 12.688 de voturi (5,98%);
6) Theodor Paleologu (PMP): 7.819 de voturi (3,69%);
7) Ramona-Ioana Bruynseels (PPU): 4.585 de voturi (2,16%);
8) Alexandru Cumpănașu (independent): 2071 de voturi (0,98%);
9) Viorel Cataramă (DL): 631 de voturi (0,30%);
10) John-Ion Banu (PNR): 621 de voturi (0,29%);
11) Sebastian Popescu (PNR): 546 de voturi (0,26%);
12) Cătălin Ivan (ADN): 521 de voturi (0,25%);
13) Bogdan Stanoevici (independent): 490 de voturi (0,23%);
14) Ninel Peia (PNR): 441 de voturi (0,21%).
Mureșenii au participat la vot în proporție de 45,26 %. Mai exact, din 477.122 de alegători s-au prezentat la urne 215.948 de votanți.

Rezultatele parțiale pe plan național

Pe plan național, potrivit rezultatelor provizorii anunțate de Biroul Electoral Central, după numărarea voturilor din 18.781 de secții de votare, reprezentând 95,89% din totalul secțiilor de votare, cei mai bine clasați candidați, care au obținut scoruri de peste un procent, sunt:
1) Klaus Iohannis: 3.162.105 de voturi (36,91%);
2) Viorica Dăncilă: 2.009.045 de voturi (23,45%);
3) Dan Barna: 1.215.765 de voturi (14,19%);
4) Mircea Diaconu: 785.557 de voturi (9,17%);
5) Theodor Paleologu: 487.785 de voturi (5,69%);
6) Kelemen Hunor: 353.578 de voturi (4,13%);
7) Ramona-Ioana Bruynseels: 231.642 de voturi (2,70%);
8) Alexandru Cumpănașu: 126.019 de voturi (1,47%).
Pe plan național, numărul celor care s-au prezentat la urne este de 8.704.144, reprezentând 47,77% din numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente.

Liberalii nu se lasă (se)duși de ”euforia câștigului”

Președintele PNL Mureș, senatorul Cristian Chirteș, a susținut o conferință de presă luni. 11 noiembrie, alături de secretarul general al PNL Mureș, Ionuț Cengher, președintele PNL Târgu-Mureș, Ervin Molnar și președintele OFL Mureș, Mara Togănel. În cadrul conferinței, președintele liberalilor mureșeni a discutat despre rezultatele obținute în ziua alegerilor dar și despre ce urmează să facă de acum înainte.
”Mai avem două săptămâni de campanie electorală, noi suntem încrezători pentru al doilea tur de scrutin, însă vreau să vă spun că nu ne lăsăm duși de euforia câștigului din data de 10 noiembrie pentru că PSD-ul nu este deloc înfrânt așa cum cred unii. Noi, de la PNL, am știut încă de la început că avem un adversar puternic, dar uite că am reușit să îl zdrobim”, a precizat senatorul Cristian Chirteș.
Liderul PNL Mureș a mai susținut că rezultatele obținute se datorează în mod special muncii de echipă atât de la nivel național, cât și de pe raza județului Mureș.
”Pentru că am ajuns până aici, doresc să transmit mulțumiri primarilor, viceprimarilor, consilierilor locali, membilor Partidului Național Liberal care s-au implicat în această campanie electorală, dar în primul rând vreau să mulțumesc cetățenilor județului Mureș care au votat masiv împotriva PSD-ului”, a continuat senatorul Cristian Chirteș.
În ceea ce privește județul Mureș, PNL a devenit cel mai votat partid politic din județ, ceea ce reprezintă o premieră pentru un partid românesc, liberalii mureșeni reușind premiera de a învinge la vot UDMR.
”La nivelul județului Mureș avem 34,81% noi ca Partid Național Liberal, comparativ cu Kelemen care are doar 26,29% la nivel județean, urmează Dancilă cu 13, 46% și Barna cu 11,10%”, a declarat președintele PNL Mureș.
În cadrul aceleași conferințe de presă a luat cuvântul și președintele PNL Târgu-Mureș, Ervin Monlar, pentru a le mulțumi celor care au votat cu Klaus Iohannis în data de 10 noiembrie, dar și pentru a discuta despre planurile de viitor.
”În următoarele două săptămâni echipa PNL Târgu-Mureș se va concentra exclusiv pe campania electorală pentru câștigarea turului doi de către președintele Klaus Iohannis. Imediat după aceea, poate vom face o mică pauză ca să ne recăpătăm puterile, după care din nou vom intra în pre-campanie pentru alegerile locale”, a precizat Ervin Molnar.

Pentru PSD, ”războiul încă nu e pierdut”

Liderul PSD Mureș, Vasile Gliga, a declarat luni, pentru cotidianul Zi de Zi, că deși rezultatul obținut pe plan județean de Viorica Dăncilă nu e cel mai bun, social-democrații sunt optimiști și speră într-o răsturnare de scor în turul al doilea.
”Pentru Mureș nu pot spune că e un rezultat bun. În contextul național nu stăm chiar așa de prost, dar speram ca românii să vadă și să simtă cu ochii și cu buzunarul lor avantajele guvernării PSD. Ne pregătim pentru turul doi zic eu destul de optimiști, încă războiul nu e pierdut. Nu e ușor, depinde mult de situația națională. Pentru noi, cei din Ardeal, obținerea unui scor foarte bun este destul de greu, dar sperăm să ajungem la sufletul alegătorilor, să îi convingem că Viorica Dăncilă poate să fie un președinte pentru fiecare dintre români și sper ca și pe plan international să fie omul care stă cu fruntea sus în Europa și în lume”, a afirmat Vasile Gliga.
Duminică seara, la puțin timp după anunțarea rezultatelor exit poll-urilor, președintele PSD Mureș s-a declarat mulțumit de intrarea Vioricăi Dăncilă în ”finala pentru Cotroceni.”

”Am trăit cu emoție această seară, sunt bucuros că am reușit să ne clasăm pe locul doi. Eu cred că e un loc meritat pentru că Viorica Dăncilă și noi, în teritoriu, în județ, am făcut o campanie pentru toți românii. Nu există român, nici în județ, nici în țară, să nu fi simțit avantajele și beneficiile guvernării PSD. Mai mult, tot ce s-a dorit în diaspora și în România pentru a putea vota fiecare român au fost măsuri asigurate de guvernarea PSD. Nu s-a blocat niciun om să nu poată vota. E într-adevăr un ”val” împotriva PSD-ului, dar probabil în turul doi românii vor fi mai înțelepți și vor vedea ce s-a făcut până acum și vor dori un președinte pentru fiecare român”, a declarat Vasile Gliga.
Liderul social-democraților din județul Mureș a apreciat în termeni pozitivi campania electorală desfășurată de Viorica Dăncilă, considerată curajoasă și pro dezbateri.
”Având în vedere cât de contestată a fost candidatura Vioricăi Dăncilă, eu zic că e un câștig faptul că a avut curajul să iasă în toate județele, să stea de vorbă cu publicul, să își dorească dezbateri publice la televizor arată că e, într-adevăr, deschisă către fiecare român, să asculte părerea lui și opțiunile fiecăruia”, a arătat Vasile Gliga.
Referindu-se la diferența de aproape 17 puncte procentuale față de candidatul PNL Klaus Iohannis, ocupantul locului 1 în rezultatele exit poll-urilor, președintele PSD Mureș și-a manifestat speranța că ”o campanie și mai bună și mai vizibilă pentru Viorica Dăncilă, ca persoană”, va determina mai mulți români să îi acorde votul.

Peter Ferenc, mulțumiri alegătorilor UDMR

Liderul UDMR Mureș, Peter Ferenc, a transmis mulțumiri, duminică, seara, pe pagina sa de Facebook, comunității maghiare din județ.
”Mulțumesc tuturor celor care au participat la vot astăzi (duminică, 10 noiembrie – n.r.) și și-au exprimat părerile cu privire la viitorul pe care și-l doresc pentru țară. Toți cei care au votat au acționat și pentru schimbare. Mulțumiri speciale celor care au votat pentru candidatul UDMR, Kelemen Hunor, singurul candidat la președinția comunității maghiare”, a transmis președintele UDMR Mureș.

Lucia Hang (USR) și ”poporul de iresponsabili”

În noaptea de duminică spre luni, președintele USR Mureș, Lucia Hang, și-a manifestat dezamăgirea vis a vis de scorul obținut de Dan Barna, scriind pe pagina sa de Facebook următorul text: ”Încă sunt în BEJ, încă în șoc, nu pot să cred că suntem un popor de iresponsabili! Noapte bună Românie!”.
Pe pagina de Facebook a USR Mureș a apărut, duminică, seara, un mesaj de mulțumire pentru alegătorii care i-au acordat încredere lui Dan Barna.
”Le mulțumim tuturor românilor care au fost la urne și, mai ales, celor care au acordat votul lor candidatului USR PLUS, Dan Barna. Le mulțumim românilor din Diaspora, care au stabilit un record istoric, la vot. Numărul mult mai mare al celor care au votat acum în străinătate explică de ce, atâta timp, PSD a făcut tot ce a fost posibil pentru a-i împiedica pe românii din Diaspora să voteze. Le-a fost frică. Este bine că, măcar după europarlamentare, am reușit în Parlament să adoptăm modificările legislative necesare pentru a facilita votul în Diaspora.
E impresionant să vezi atât de mulți oameni responsabili care înțeleg cât de important este votul pentru viața lor de zi cu zi. Așteptăm acum rezultatele oficiale. Facem numarătoare paralelă și vom comunica datele pe măsură ce le centralizăm. Acum este foarte important procesul de numărare corectă a votului. Delegații noștri sunt în secții și își fac datoria, apără fiecare vot primit de Dan Barna. Le mulțumim lor și voluntarilor din această campanie. Și-au dedicat timpul, inteligența și puterea de muncă unei idei. Noi, USR PLUS, suntem foarte încrezători în români și România. Schimbarea, care a început la europarlamentare, este în curs și se va încheia peste un an, la alegerile parlamentare. Asta e semnificația votului de azi și asta va fi semnificația votului de peste două săptămâni. Alianța USR PLUS a dovedit, și va dovedi în continuare, că e un pol politic redutabil”, se precizează în mesajul scris de comunicatorii USR Mureș, pe pagina de Facebook a filialei.

Liniște și pace la ALDE

Liniște și pace pe pagina de Facebook a ALDE Mureș, unde cele mai proaspete postări datează din 25 octombrie, respectiv 1 noiembrie. Ba mai mult, comunicatorii ALDE Mureș au comis, spunem noi, o gafă de proporții, publicând la fotografia principală a paginii de Facebook o fotografie de susținere a candidatului susținut de ALDE, Mircea Diaconu, pe care scrie următorul text: ”Mircea Diaconu, candidat la Președinția României susținut de ALDE Sector 6.” Mesajul corect, susținem noi, ar fi trebuit să fie că Mircea Diaconu este susținut de echipa ALDE Mureș, nu de echipa Sectorului 6 din București.
La toate acestea se adaugă zvonul care a circulat duminică în mediile politice locale, respectiv că președintele ALDE Mureș, Dorin Florea, este plecat din oraș.

Pro România continuă lupta

Președintele Pro România Mureș, Călin Buzgău, s-a declarat ”oarecum mulțumit” de scorul obținut de Mircea Diaconu în județul Mureș.
”Le mulțumesc tururor colegilor mei care s-au implicat în această campanie, vreau să le mulțumesc votanților lui Mircea Diaconu care și-au pus speranțele în el pentru a deveni președintele României. Sunt oarecum mulțumit de rezultat, am făcut aproape 13.000 de voturi la nivel județean și continuăm lupta. Partidul Pro România se întărește pe zi ce trece, crește și ne pregătim pentru alegerile importante care vor avea loc anul viitor, respectiv alegerile locale și alegerile parlamentare”, a afirmat Călin Buzgău.

Alex TOTH
Andreea GONDOR


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.