Home / Invatamant / FOTO: Inițiative civice ale Asociației Cultul Eroilor ,,Regina Maria” cu și despre elevi

FOTO: Inițiative civice ale Asociației Cultul Eroilor ,,Regina Maria” cu și despre elevi

Distribuie

La inițiativa Filialei Mureș Cultul Eroilor ,,Regina Maria”,  Sala de Tradiții Militare din cadrul Cercului Militar a fost gazda clasei a VI-a C a Liceului Vocațional de Artă, având-o drept îndrumător în activități extrașcolare pe Carmen Socol, profesor de Educație Tehnologică.

Tema întâlnirii a fost implicarea militarilor în apărarea populației civile, cu referire la devastatoarele inundații ale anilor 1970 și 1975, când județul Mureș nu a fost ocolit de viituri și dezastre, cu victime umane, multe familii fiind salvate de transportoarele blindate, bărci pneumatice și cele ale bazei sportive locale, care a sărit în ajutor. Elevii au aflat cum, sub forța apelor dezlănțuite, în anul 1970, un transportor blindat împreună cu salvatorii militari au pierit, sacrificându- și viețile în slujba populației ferite de la înec, salvându-le de asemenea gospodăriile.

Interesați de a cunoaște mai multe și lăsându-i pe elevi să ne adreseze întrebări, întâlnirea s-a transformat și mai mult într-o lecție de istorie deschisă, dorind să cunoască, după ce au vizitat exponatele din sala- muzeu, implicarea forțelor armate în apărarea populației civile în conflictele armate.

Din motive de protecție nu vom insista asupra numelor întregi ale micilor eroi de astăzi, cei care ne-au destăinuit despre bunici luptători pe frontul celui De-Al Doilea Război Mondial, despre ostași care s-au întors învingători acasă lângă familiile lor, despre un bunic preot care, alături de medicii și asistentele medicale au mângâiat și îngrijit soldații, fiindu- le aproape până în ultima clipă celor grav răniți, misiunea dintotdeauna a Asociației Naționale  Cultul Eroilor ”Regina Maria”.

Elevii s-au bucurat să revadă medalii și aparate de fotografiat pe care bunicii lor le păstrează cu drag, au dorit să imortalizeze imagini, în Anul Centenar al Armei Tancuri, cu macheta în miniatură a unui blindat și să poarte chipiurile aflate în Sala muzeu, așa cum la expozițiile de tehnica militară în aer liber, de Ziua Armatei sau Ziua Națională, cei mici sunt primii care doresc să afle detalii despre tehnica din dotarea celor care le apără familia și glia străbună.

Vizitatorii noștri au primit premii în volume ale editurilor Veritas și Ardealul, iar o acuarelă tempera, fiind o clasă de pictură, i-a revenit elevei, poate o viitoare cartografă, care l-a desenat pe exploratorul Fernando Magellan, descoperitorul strâmtorii care îi poartă numele.

Cunoscând mai puține detalii despre istoria recentă, elevilor le-a fost detaliat și curajul înaltului ofițer general Ștefan Gușă, căruia i se datorează fraternizarea populației cu Armata, în tragicele evenimente decembriste ale anului 1989. Înaltului ofițer, de la a cărui trecere la cele veșnice s- au împlinit anul acesta 25 de ani, i-a fost dedicată Sala de tradiții militară, cu sprijinul fiicei sale, Veronica Drăgan.

O următoare vizită a elevilor dorim să aibă loc la Casa Memorială Avram Iancu, unde se află un alt popas de istorie vie al orașului de pe Mureș.

Lia VINȚELER

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Carduri sociale de alimente și mese calde. Cum pot fi obținute și care sunt categoriile de beneficiari?

Distribuie Persoanele defavorizate din Municipiul Târgu Mureș care beneficiază de tichete sociale electronice pentru alimente …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.