FOTO: Istoria prinde viață la Castelul Máriaffy din Sângeorgiu de Mureș Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 941 Vizualizări

FOTO: Istoria prinde viață la Castelul Máriaffy din Sângeorgiu de Mureș

Deși până acum desfășurarea evenimentelor culturale și artistice din comuna Sângeorgiu de Mureș era împărțită între Căminul Cultural și o varietate de alte locații, în curând sângeorzenii se vor bucura și de Castelul Máriaffy, monument istoric încă în curs de renovare după ce Primăria a câștigat un proiect pe fonduri europene în acest scop.

Deși exista în prealabil ca fortificație, în varianta sa actuală, Castelul datează din 1870, reconstruit atunci sub coordonarea maistrului zidar Soós Pál din Târgu-Mureș. Castelul renovat acum, în conformitate cu stilul său istoric eclectic, alături de Căminul Cultural, care va fi reconstruit pentru a arăta personalitatea locului, vor deveni împreună locul de întâlnire al localnicilor și vizitatorilor.

Atmosfera secolului al IX-lea, reînviată

Acest proiect reflectă și interesele diverse ale primarului Sófalvi Sándor Szabolcs.

„Sunt inginer de profesie, dar am sensibilitate mai degrabă pentru chestiuni culturale, spirituale și umane. De aceea, ne-am gândit ca și la Castel să aduc atmosfera anilor de atunci, când s-a construit, să fie și baluri acolo, expoziții, să aducă viață, să nu fie doar o reabilitare de clădire, și să avem doar o clădire frumoasă și atât, ci să confere viață în toată comunitatea”, a declarat ing. Sófalvi Sándor Szabolcs.

După spusele primarului Sófalvi Sándor Szabolcs, proiectul renovării Castelului Máriaffy este finalizat în proporție de 60%. În momentul de față se montează geamurile și se efectuează văruirea exterioară, iar lucrările în interior vor urma în sezonul rece. Dotarea castelului reprezintă, de asemenea, un proiect separat, finanțat tot din fonduri europene. Mai există un al treilea proiect legat de Castel, de îngrădire, după cum îl descrie ing. Sófalvi Sándor Szabolcs, cu un gard împodobit cu ilustrații ale istoricului și personalităților în preponderență locale, pentru a oferi detalii celor care vizitează Castelul în afara orelor de program.

Castelul, introdus în circuitul turistic național

Ing. Sófalvi Sándor Szabolcs amintește astfel de importanța spațiului exterior al Castelului. În acest scop, Primăria Sângeorgiu de Mureș plănuiește accesarea de fonduri pentru amenajarea corectă și frumoasă a curții interioare. Primarul nu dorește un simplu gazon, ci amenajarea după regulile peisagisticii. Pentru ing. Sófalvi Sándor Szabolcs, curtea „trebuie să fie întotdeauna în armonie cu stilul caracteristic al clădirii, cu specificul zonei”, dar în limitele de spațiu deținut de Primărie.

Scopul final este introducerea Castelului Máriaffy în circuitul turistic național, mai ales, după cum amintește Sófalvi Sándor Szabolcs, există un interes foarte mare pentru renovarea edificiului, ceea ce îl motivează în crearea unui spațiu atractiv: „Deși nu este o clădire mare, o vom amenaja în așa fel încât să atragă și localnicii, dar și turiștii”.

Viitor spațiu multicultural

De asemenea, primarul Sófalvi Sándor Szabolcs a ținut să menționeze că având în vedere caracterul multicultural al Sângeorgiului de Mureș, Castelul va acomoda trei muzee etnografice, câte unul pentru cultura română, maghiară și romales, o bibliotecă, dar și o sală de căsătorii și de ședințe.

Fiind un monument istoric, nu există o dată limită pentru încheierea renovării. Trebuie finalizate săpăturile arheologice obligatorii, iar în cazul în care se descoperă artefacte, este necesară coordonarea dintre Primăria locală și Muzeul Județean. După cum a declarat ing. Sófalvi Sándor Szabolcs, un număr de obiecte valoroase a fost deja scos la lumină, dar din nefericire reluarea lucrărilor poate dura luni de zile, la care se adaugă branșarea Castelului la apă și canalizare, de la clădire până la drumul național.

Activitatea culturală fiind „la vârf” în comună, acesteia i s-a conferit deja de doi ani consecutiv titlul de sat cultural al României. Cele peste 60 de activități culturale, continuă ing. Sófalvi Sándor Szabolcs, vor fi relocate în Castel, mai ales când se vor începe lucrările de reconstruire a Căminului Cultural. Se vor organiza tabere de pictură, mai ales pentru cei peste 35 de pictori locali, dar și activități de și pentru numeroșii oameni de cultură, artiști plastici și muzicieni din localitate. Estimarea cea mai optimistă a lui Sófalvi Sándor Szabolcs este deschiderea spațiului interior al Castelului în iunie 2020, chiar și fără curtea amenajată.

Biblioteca își va redeschide porțile

Până la desființarea sa, biblioteca din Sângeorgiu de Mureș a funcționat la Căminul Cultural. Ea va reînvia, de această dată, în Castelul Máriaffy. După spusele primarului Sófalvi Sándor Szabolcs, fondul de carte al fostei biblioteci a fost împărțit între Școala Gimnazială „Sfântul Gheorghe” din localitate, unde este parțial expusă, și un spațiu de depozitare.

Fiind vorba despre mii de exemplare, primarul și-a exprimat dorința de a le reda publicului cititor în Castel. Noua bibliotecă va primi straie noi, demne de secolul XXI, nu numai prin design, dar și prin adăugarea tehnologiei digitale. Potrivit afirmațiilor primarului comunei Sângeorgiu de Mureș, aceasta va fi dotată cu o serie de calculatoare cu touchscreen cu acces la o bază de date și direct la cărți, ceea ce va stimula dorința de lectură în special în rândul tinerilor.

Sonia ANDRAȘ

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE