Share

Home / Social / Mihai Viteazul, omagiat de Liga Pensionarilor Mureș

Mihai Viteazul, omagiat de Liga Pensionarilor Mureș

Președintele organizației de femei din cadrul Ligii Pensionarilor Mureș, prof. pensionar Floarea Perțe, a organizat o activitate de omagiere a evenimentului din data de 1 noiembrie 1599, când Mihai Viteazul a intrat triumfător, după bătălia de la Șelimbăr din 28 octombrie 1599, în cetatea Alba Iulia unde episcopul Demetrius Napragy i-a înmânat personal cheile cetății, în semn de închinare și supunere necondiționată. Așadar, joi 31 octombrie, la sediul Ligii Pensionarilor din Târgu-Mureș s-a desfășurat evenimentul de omagiere, avându-l ca invitat pe prof. Gheorghe Nistor.

În debutul activității s-a intonat Imul de Stat al României de către corul organizației Ligii Pensionarilor.

Gheorghe Nistor a conturat, în cadrul expunerii, contextul istoric în care a avut loc acest măreț moment din istoria noastră și consecințele sale pentru toți românii vorbitori de aceeași limbă.

Momentul omagial a fost completat cu un eseu la temă a poetului Mircea Dorin Istrate, urmat apoi de interpretarea cântecului ”Cea de pe urma noapte a lui Mihai Viteazul” (versuri de George Coșbuc). De asemenea, prof. Floarea Perțe a lecturat fragmente din poezii evocatoare a domniei lui Mihai Viteazul. În concluzie, prof. Floarea Perțe a subliniat importanța acestui erou al neamului în istorie prezentându-l ca unificator al românilor și cel ce a înființat/reînființat  Mitropolia Ortodoxă de la Alba Iulia.

”Omagiul adus de Liga Pensionarilor acestui moment de mare însemnătate din istoria noastră este un demers de suflet, necesar și obligatoriu încă, pentru a ține trează ideea de unire a tuturor celor care vorbesc românește și a teritoriilor locuite de aceștia, în granițele aceleiași stat, așa cum a fost el odată, în vremea în care dragostea de neam și țară mai era încă la mare cinste printre români”, a precizat poetul Mircea Dorin Istrate.

Andreea GONDOR

 

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Campania ”Să dăruim împreună, de Crăciun!” continuă

Reprezentanții combinatului Azomureș continuă activitățile din cadrul campaniei “Să dăruim împreună, de Crăciun!”. ”3 studenți …

Share
Share