Home / Social / Mihai Viteazul, omagiat de Liga Pensionarilor Mureș

Mihai Viteazul, omagiat de Liga Pensionarilor Mureș

Distribuie

Președintele organizației de femei din cadrul Ligii Pensionarilor Mureș, prof. pensionar Floarea Perțe, a organizat o activitate de omagiere a evenimentului din data de 1 noiembrie 1599, când Mihai Viteazul a intrat triumfător, după bătălia de la Șelimbăr din 28 octombrie 1599, în cetatea Alba Iulia unde episcopul Demetrius Napragy i-a înmânat personal cheile cetății, în semn de închinare și supunere necondiționată. Așadar, joi 31 octombrie, la sediul Ligii Pensionarilor din Târgu-Mureș s-a desfășurat evenimentul de omagiere, avându-l ca invitat pe prof. Gheorghe Nistor.

În debutul activității s-a intonat Imul de Stat al României de către corul organizației Ligii Pensionarilor.

Gheorghe Nistor a conturat, în cadrul expunerii, contextul istoric în care a avut loc acest măreț moment din istoria noastră și consecințele sale pentru toți românii vorbitori de aceeași limbă.

Momentul omagial a fost completat cu un eseu la temă a poetului Mircea Dorin Istrate, urmat apoi de interpretarea cântecului ”Cea de pe urma noapte a lui Mihai Viteazul” (versuri de George Coșbuc). De asemenea, prof. Floarea Perțe a lecturat fragmente din poezii evocatoare a domniei lui Mihai Viteazul. În concluzie, prof. Floarea Perțe a subliniat importanța acestui erou al neamului în istorie prezentându-l ca unificator al românilor și cel ce a înființat/reînființat  Mitropolia Ortodoxă de la Alba Iulia.

”Omagiul adus de Liga Pensionarilor acestui moment de mare însemnătate din istoria noastră este un demers de suflet, necesar și obligatoriu încă, pentru a ține trează ideea de unire a tuturor celor care vorbesc românește și a teritoriilor locuite de aceștia, în granițele aceleiași stat, așa cum a fost el odată, în vremea în care dragostea de neam și țară mai era încă la mare cinste printre români”, a precizat poetul Mircea Dorin Istrate.

Andreea GONDOR

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Vizita Papei Francisc comemorată printr-o placă amplasată pe fațada Aeroportului Târgu Mureș

Distribuie O placă comemorativă dedicată vizitei Suveranului Pontif, Papa Francisc, care a fost oaspetele României …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.