Share

Home / Cultură / Asociația Cultul Eroilor ”Regina Maria” continuă promovarea tradițiilor la Târgu-Mureș

Asociația Cultul Eroilor ”Regina Maria” continuă promovarea tradițiilor la Târgu-Mureș

Transilvania 75, un jubileu pe care Asociația Cultul Eroilor ”Regina Maria” Filiala Mureș a continuat să îl marcheze prin tradiții, port popular și cânt, în săptămâna care a evocat Ziua Armatei, 25 octombrie, după ce, în  premieră, Ziua Costumul Popular a fost marcată în premieră de Asociație, în orașul Târgu-Mureș, împreună cu organizația Noua Dreaptă, apoi la Paris și Roma.

De această dată, îndrăgita solistă populară Leontina Pop a adus prinos de cântece patriotice, pricesne si cântece populare eroinelor de astăzi, cusătoare de ii cu motive autentice tradiționale, harnicele Semnelor cusute în acțiune. Laudabilă este cunoscuta comunitate online, șezătoare cu sute de mii de cusătoare vârstnice și ii tinere, condusă de Ioana Corduneanu, are o filială și la Târgu-Mures, condusă de Elena Cașotă, prezentă cu o expoziție personală în Muzeul Etnografic.

Solista Ansamblului Artistic Profesionist ”Mureșul” Leontina Pop a primit Ghergheful cu tricolor din partea Asociației Cultul Eroilor Mureș, urându-i unul de aur, vocea sa purtându-ne de la ploaia de gloanțe de la Oarba de Mures la pricesne și la cântece de alean și dor.

Pentru că a fost Anul Centenar și, de curând, pe Malul Senei a fost inaugurată strada ce poarta numele Reginei Maria, ia de Muscel pe care o îndrăgea Regina inimilor românilor, Regina ostașilor răniți pe front, dorește să o coasă cea care le reunește pe fete în șezătorile săptămânale, Maria Eugenia Butucea, noi oferindu-i un model similar celei purtate de Suverană în capitala Franței unde a fost invitată, pentru prima dată o Suverană femeie, pentru a susține interesele țării sale.

În șezători cu cânt și veselie se întâmplă lucruri frumoase, am regăsit pacea reculegerii de la Versailles, locul tratativelor pentru Conferința de Pace după Războiul de reîntregire, și o Masă a Tăcerii brâncușiană în vocea Leontinei, interpretând cântece ale înaintașelor din Orașul Luminilor și din Micul Paris, Edith Piaf și Maria Tănase, fiind prezentă cu ansamblul în ambele capitale. O Masă a Tăcerii la care de data aceasta s-au reunit cusătoarele.

Au răspuns invitației în șezătoare Lia Belașcu, urmașa întemeietorului Muzeului Etnografic, Aurel Filimon, și Mariana Ploeșteanu, oferindu- le miniedițiile Bibliotecii ”Albina” doamnelor din șezătoare, sub semnul Luceafărului poeziei, de la a cărui plecare printre aștri s-a împlinit un Centenar în acest an.

Cu generozitate, solista Ansamblului ”Mureșul” le-a sfătuit și le-a prezentat propriul port popular transilvan fetelor mai tinere, atmosfera la șezătoare fiind întregită cu detalii oferite de Livia Marc.

Lia VINȚELER

 

 

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Arta ca punte. Trecut, Prezent și Viitor în viziunea lui Ilarie Gh. Opriș

„Ai venit să pictezi?” Spui că din păcate nu, dar inspirând adânc din atmosfera jovială, …

Share
Share