Home / Cultură / Poezia iubirii în decor de toamnă, la Sighișoara

Poezia iubirii în decor de toamnă, la Sighișoara

Afară, copacii își legănau frunzișul de aramă peste oraș, cu aceeași, nedezmințită melancolie a toamnei dintotdeauna. Dar, într-o sală cunoscută a orașului-cetate, împodobită de florile iubirii unei artiste a pensulei, însăși ea, Iubirea, ne ridica sufletele în înaltul nemărginirii, unde vocea unei poete a putut ajunge pentru a o evoca. Curgeau versuri de o inimaginabilă forță sufletească, și sub această arteziană de lirism, parcă noi, toți, realizam cât de puțin am iubit și cât de sărac.

Spre Constelația „Lira” a poetei Gabriella Costescu e o veritabilă călătorie în spații incomensurabile, e un periplu fabulos în chiar inima cosmică a femeii-poet, cu toate nuanțele și stările ei, complexe și contradictorii, așa cum sunt cele ale spiritelor degrevate de orice restricții materiale, și care, își clădesc din eul lor subiectiv propria libertate.

Mare și înaltă a fost și vocea inegalabilei actrițe Cristinela Pădure Olăreanu, de la Teatru Național Târgu-Mureș, cutremurătoare prin accentele proprii interpretării ei, conferind carate poeziei și întregului eveniment în desfășurare. O clipă cât o eternitate!

Nu mai puțin rezonantă a fost și vocea veșnic tânărului Sergiu Cioiu… acest îndrăgostit de frumos și care „ne introduce respirația sublimului în zilnicul nostru banal.”

O aură, de natură strict concretă, a adus cu dânsul, domnia sa, ambasadorul cultural al convenției ONU-Geneva, scriitorul George Călin, sub al cărui patronaj ființează Societatea Culturală „Apollon”din București, și care i-a conferit autoarei Gabriella Costescu marele trofeu „Apollon” 2019, pentru întreaga sa activitate culturală.

Au rezonat la unison și prietenii de suflet ai Gabriellei, invitați din țară și din oraș, precum și-au exprimat în cuvântul lor suav admirația, prețuirea și iubirea: Silvana-Andrada Tcacenco (București), Viorica Feierdan (Târnăveni), Adriana Dandu (Sighișoara), a cântat Bebe Jianu de la Vâlcea, Anda Voican și Traian Comșa.

Alături de autoarea „Toamna iubirilor mele” a stat la aceeași masă a frumosului și volumul de versuri„Toamna lupilor”, al autorului Emmanuel Roșu din Craiova, care a ales să debuteze liric în Sighișoara, ca oraș de adopție, cum s-a exprimat, susținut în demersurile sale scriitoricești de Gabriella Costescu și de prietenii domniei sale, veniți cu aceasta ocazie din Craiova.

Nu în ultimul rând, ci chiar în primul, toată această „simfonie” a toamnei a fost moderată de distinsul poet, împlinit în sfera lui „A Fi”,domnul Nicolae Băciuț, un profund orchestrator de focuri lăuntrice, și care, așa cum ne-a obișnuit, imprimă tuturor manifestărilor de gen aceeași aristocrație a verbului elevat.

Binecuvântări nouă și nou-născutelor cărți a adresat Sfinția Sa, Părintele Protopop, Nicolae Șincan (Târgu-Mureș).

Toamnă. Afară , șoaptele frunzelor preluau din șoaptele poeților, murmurând poezie! Vorbind despre iubirea ce cheamă în brațele ei pe toți acei ce încă mai cred că doar ea, iubirea, va salva sufletele de la neant.

Un regal de înaltă clasă estetică!

Adriana DANDU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Filarmonica de Stat Târgu Mureș, pregătită să reia concertele

Directorul Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş, dirijorul Vasile Cazan, doreşte ca din data de …