Home / Cultură / Simpozion despre literatură, memorie şi identitate

Simpozion despre literatură, memorie şi identitate

Asociaţia pentru cultură, multimedia şi educaţie democratică Alpha a organizat, în data de 25 octombrie a.c., în parteneriat cu Primăria municipiului Tîrgu Mureş şi Revista „Vatra”, un simpozion de foarte mare interes, intitulat ”Literatură, memorie şi identitate”, în care au fost dezbătute aspecte importante ale literaturii şi identităţii naţionale, subliniindu-se importanţa studiilor culturale în contextul schimbărilor din peisajul literaturii române contemporane şi europene. Subiectele dezbătute au vizat problematica actuală a lumii europene, dilemele fundamentale ale organizării politice, economice, sociale și rolurile pe care cultura, arta și în general abordarea de tip umanist le pot juca pentru a contribui la depășirea unor stări de criză sau conflicte.

O temă cu adevărat relevantă a fost cea a tensiunii dintre multiculturalism și globalizare, prin prisma problematicii diasporei, temă interpretată prin prisma studiilor culturale, evidențiindu-se rolul semnificativ al culturilor aparent periferice (cum sunt cele din țările Est-Europene) în configurarea identității Europei în ansamblul său, dar și aportul centrelor de emulație ideatică și culturală apusene asupra modelării istorice a acestor culturi (de pildă, prin influența acestora asupra membrilor elitelor naționale din secolele XIX și XX).

Simpozionul ”Literatură, memorie şi identitate”, organizat la Tîrgu Mureş a căutat să clarifice evantaiul de probleme cu care se confruntă cultura umanistă, într-o societate a globalizării, aflată în continuă schimbare.

Iulian BOLDEA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

UMFSTv Live: Ziua Națională a SUA

Emisiunea se poate urmări accesând: https://live.umfst.ro/ https://m.facebook.com/umfst https://m.youtube.com/channel/UCT15XZBMHPRCJgLGpB9mgdA 60 SHARES Distribuie pe Facebook Tweet Follow …