Home / Slider / FOTO: Din suflet pentru ”surâsul copiilor diabetici”

FOTO: Din suflet pentru ”surâsul copiilor diabetici”

Distribuie

Zâmbete de copii, jocuri și voie bună în rândul tinerilor și adulților, sfaturi medicale oferite de medici, concursuri, premii, cadouri sunt ingredientele ce au condimentat un eveniment de excepție prin care a fost marcată Ziua Mondială a Diabetului la Târgu-Mureș. Evenimentul a fost organizat de Asociația Copiilor și Tinerilor cu Diabet (ASCOTID) Mureș în colaborare cu Asociația Caritabilă ”Claudia Carmen Pescar” din Târgu-Mureș.

Activitățile dedicate Zilei Mondiale a Diabetului, organizate sub sloganul ”Surâsul copiilor diabetici”, au debutat pe data de 14 noiembrie printr-un concert susținut de tinerii de la Liceul de Artă din Târgu-Mureș, în incinta restaurantului Hotelului ”Grand”. În deschiderea evenimentului, unul dintre membrii fondatori ai Asociației Caritabile ”Claudia Carmen Pescar” a anunțat că, pe viitor, unul dintre obiectivele principale ale asociației, recent constituite, va fi să se implice în viața comunității și prin sprijinirea copiilor talentați.

”Dorim să sprijinim copiii talentați, să le acordăm burse ca să poată să studieze nu numai muzică, ci orice altceva la nivel de performanță. Îi vom ajuta în măsura în care vom putea, în funcție de anumite criterii pe care le vom stabili”, a anunțat Petru Ștefan Runcan.

În fața invitaților, elevii au interpretat la vioară, pian, chitară sau canto fragmente muzicale ale unor compozitori celebri. Ulterior, au fost lansate baloane de către copii în fața Hotelului Grand, pe al cărui frontispiciu a fost afișat un banner cu Ziua Mondială a Diabetului, iluminat în albastru.

”Surâsul copiilor diabetici”

Tema din acest an a Zilei Mondiale a Diabetului este ”Familia și Diabetul”, motiv pentru care activitățile ce au marcat Ziua Mondială a Diabetului au continuat pe data de 17 noiembrie cu un eveniment, organizat tot în incinta restaurantului Hotelului Grand, la care au participat beneficiarii ASCOTID, copii și tinerii cu diabet din județul Mureș, alături de familiile lor, dar și invitați din alte județe ale țării. ”Ziua Mondială a Diabetului pentru mine, personal, și pentru asociația pe care o reprezint înseamnă un moment în care ne aducem aminte că ceva comun ne leagă. Și dumneavoastră știți ce: copiii dumneavoastră, tinerii și o parte din familia dumneavoastră. De 14 ani ASCOTID este alături de dumneavoastră, militează pentru drepturile dumneavoastră, încearcă să vă aducă puțină bucurie în viață ”, s-a adresat invitaților Rodica Molnar, președintele ASCOTID Mureș.

Preț de câteva ore, copiii s-au distrat, s-au jucat, au luat parte la jocuri cu animator, au vizionat filme animate, au desenat, au dansat și le-a fost testată și glicemia. În paralel, părinții și tinerii cu diabet au socializat și au primit informații de la specialiști despre o nutriție corectă, despre importanța vaccinării, le-au fost prezentate ultimele noutăți despre tratamentul diabetului zaharat, device-uri pentru monitorizarea glicemiei, au primit sfaturi pentru un management corect al monitorizării glicemiei cu ajutorul senzorilor. În ultimii ani s-au înregistrat progrese tehnologice remarcabile în ceea ce privește monitorizarea glicemiei. Senzorii cu alarme, în timp real, duc la o creștere a calității vieții pacienților diagnosticați cu diabet zaharat. ”Acești senzori duc la o creștere a calității vieții deoarece au alarme pentru hipo și hiperglicemie. Pacienții pot vedea în timp real când le scade glicemia, pot interveni mai rapid în prevenția unei hipoglicemii, când glicemia crește sau rămâne mai mult timp crescută ei văd acest lucru, sunt avertizați de alarme sonore și pot să își dea o mică corecție cu insulină. Glicemiile sunt mult mai bune și scăzând variațiile glicemice scade riscul de complicații cronice. Ar fi de dorit ca toți pacienții cu diabet de tip 1 să beneficieze de senzori de glicemie cât mai repede, imediat după debutul bolii. (…) Este necesară o educație atât a pacientului cât și a echipei medicale în ceea ce privește utilizarea senzorilor de glicemie, pentru că în lipsa educației terapeutice senzorul de glicemie poate să fie o sursă de variabilitate glicemică”, a explicat Dr. Irina Muntean, medic primar diabetolog în cadrul ASCOTID Mureș.

Premii și cadouri pentru dulcinei

În finalul evenimentului au fost acordate premii pentru participanții la cros și semimaratonul celei de a V-a ediții a Ascotid Trail Race, ce au constat în senzori de glicemie, au fost acordate diplome speciale de majorat și diplome de merit și cadouri pentru toți copiii și tinerii cu diabet, prezenți, precum și pentru frații acestora.

Un rol important pentru ”Surâsul copiilor diabetici” l-a avut Asociația Caritabilă ”Claudia Carmen Pescar”, membrii asociației implicându-se în organizarea acestui eveniment. ”Asociația Caritabilă ”Claudia Carmen Pescar” s-a înființat la sfârșitul lunii octombrie, prin aportul unor oameni inimoși, apropiați sufletului mamei mele. Având în vedere faptul că 14 noiembrie a fost Ziua Mondială a Diabetului am decis ca împreună cu ASCOTID să ne implicăm în prima acțiune a asociației noastre, să fie spre ajutorarea copiilor cu diabet din județul Mureș, ținând cont că și mama mea era foarte apropiată de aceștia, ajutându-i ori de câte ori avea posibilitatea”, a declarat Anca Pescar, președintele Asociației Caritabile ”Claudia Carmen Pescar”.

Membrii Asociației sunt Anca Pescar, Maria Ștefan, Valentin Pescari, Petru Ștefan Runcan, Nicolae Gheorghe Șincan, Mircea Macavei și Marius Vintilă.

Text și foto: Arina TOTH

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Conferință regională pe tema combaterii bullying-ului școlar cu participare națională. Ministrul Educației: „Mesajul este- zero violență în școli!”

Distribuie În România, fenomenul bullying-ului este tot mai prezent în viața academică, acolo unde colectivitatea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.