Home / Cultură / Bursa “Classic for Kids”, la prima ediție

Bursa “Classic for Kids”, la prima ediție

Distribuie

O sală festivă, organizatorii și juriul se strânge. Intră și elevii. Deși va începe un concurs, atmosfera este de colegialitate, de căldură, ca într-o familie. Presiunea există, concurenții au emoții, dar nu se vede cu ochiul liber. Deși sunt liceeni, se vede deja experiența concertelor și orelor petrecute exersând în fiecare zi. Se râde. Se povestește. Se încurajează. Juriul zâmbește, discută, organizatoarea se asigură de bunul mers al evenimentului. Dar în momentul în care se anunță începerea concursului, se lasă liniștea, la juriu, în public, iar concurenții sunt chemați pe rând, după programul prestabilit.

70 de ani de existență, o ocazie perfectă

Sărbătoarea împlinirii a 70 de ani de existență a Liceului Vocațional de Artă din Târgu-Mureș a oferit ocazia pentru un eveniment festiv adresat elevilor de liceu ai acestei instituții.

“Astfel, am organizat un concurs, la care s-au prezentat 11 candidați de la diferite instrumente”, a declarat prof. dr. Andrada Badi, președintele Asociației Culturale „Classic for Kids”.

Evenimentul a fost realizat în parteneriat cu Liceul Vocațional de Artă din Târgu-Mureș, iar concursul a fost adresat liceenilor instrumentiști care au fost invitați să interpreteze „o lucrare la alegere, piesă romantică, modernă sau o parte de concert”, după cum a explicat prof. dr. Andrada Badi.

Concertul a avut loc în Sala Festivă a Liceului Vocațional de Artă marți, 19 noiembrie 2019.

„Elevii au interpretat din memorie o lucrare la alegere. Juriul a fost format din personalități de renume, reprezentanți de seamă ai vieții muzicale din Târgu-Mureș” a explicat prof. dr. Andrada Badi.

Juriul a fost prezidat de prof. univ. dr. Carmen Mihăiescu de la Universitatea de Arte Târgu-Mureș, specializată pe pian. Ceilalți doi membri ai juriului au reprezentat Filarmonica de Stat Târgu-Mureș. Aceștia au fost violonista Roxana Oprea, concertmaestru al Filarmonicii de Stat, și Kelemen Antal, șef de compartiment la clarinet în cadrul Filarmonicii de Stat.

Repertoriu variat

Concurenții au reprezentat varietatea de posibilități oferite de Liceul Vocațional de Arte, interpretând piese de pian, vioară, flaut, saxofon, corn, clarinet și vibrafon.

Compozitorii aleși au fost Járdanyi Pál, Jules Demersseman, Bartók Béla, Franz Liszt, Benedetto Giacomo Marcello, Sergei Prokofiev, Claude Debussy, Franz Krommer, Frédéric Chopin, André Messager și Mark Glentworth.

Acompaniamentul la pian a fost asigurat de Szigeti Emanuela, Lokodi Lehel, Maria Bejan și prof. dr. Andrada Badi.

Bursa de 1.000 de lei a fost câștigată de Benedek Miklós Balázs din clasa a XII-a care a interpretat la saxofon piesa “Le Carnaval de Venise” pentru saxofon alto și pian de Jules Demersseman. Profesorul acestuia este Makkai István, iar acompaniamentul a fost asigurat de Szigeti Emanuela.

Deși numai locul întâi a fost premiat, toți participanții au fost felicitați de către organizatoarea evenimentului, prof. dr. Andrada Badi și de către juriu. Concurenții au primit și ei câte o diplomă, după care toți cei prezenți au fost invitați să guste prăjituri și sucuri într-o atmosferă prietenească, de familie.

Un început cu potențial

La terminarea concursului, prof. dr. Andrada Badi, de asemenea moderatoarea evenimentului, și-a exprimat bucuria de a avea deja 11 participanți la prima ediție, dar, în același timp, a lansat invitația pentru o participare cel puțin la fel de numeroasă la următoarea ediție.

Înainte de a înmâna diplomele atât participanților, cât și juriului, prof. dr. Andrada Badi i-a încurajat pe toți participanții, spunându-le că deși acum nu au luat un premiu, să continue să participe la asemenea evenimente. Liceul Vocațional de Arte din Târgu-Mureș este dealtfel foarte activ în plan competițional în toate domeniile de activitate: muzică, arte plastice, arta actorului și arhitectură. Astfel, a continuat președintele Asociației Culturale „Classic for Kids”, participarea la competiții de specialitate este esențială nu numai pentru afirmarea profesională încă din băncile școlii, dar și ca exercițiu de autocunoaștere.

Această atmosferă reflectă atât încurajarea excelenței în cadrul Liceului Vocațional de Artă, dar și intenția fondatorilor Asociației Culturale „Classic for Kids”, aceea de a sprijini tinerii instrumentiști care studiază muzica clasică.

Asociația și-a început activitatea în ianuarie 2019, iar fondatorii sunt prof. dr. Andrada Badi, președinte, și soțul acesteia, Badi Miklos, vicepreședinte, și șeful de compartiment de percuție la Filarmonica de Stat din Târgu-Mureș.

Primul eveniment organizat a fost Concursul-Festival de interpretare muzicală pentru instrumente de percuție „Rhythmodia” pe 18 mai 2019 la Teatrul „Ariel” din Târgu-Mureș, cu un real succes în mediul online. Din această cauză, ediția a doua, planificată pentru 29 februarie 2020, se va extinde la nivel internațional. S-au confirmat deja participanți din Canada, Elveția și Spania, și există posibilitatea unei participări din Japonia, a subliniat prof. dr. Andrada Badi.

Acest concurs a fost finanțat din fondurile proprii ale Asociației, sperând ca pe viitor să poată acorda premii mai substanțiale, mai ales în contextul unui eveniment cu participare internațională. Prof. dr. Andrada Badi s-a arătat deschisă tuturor celor care doresc să îi contacteze sau să sprijine Asociația, pe pagina de Facebook intitulată „Asociatia Culturala Classic for kids”.

Și astfel s-a încheiat o seară dedicată muzicii clasice, cu interpreți siguri pe materialul lor, atât de concentrați încât nici clopoțelul de pauză, nici traficul zgomotos nu i-a afectat. Colegii lor, unii chiar și competitori, se filmau reciproc, la sfârșit se aplaudau cu drag și cu entuziasm, unii chiar în picioare. O primă ediție reușită, cu un potențial enorm de viitor!

Sonia ANDRAȘ

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Elevi de nota 10! Vezi lista cu copiii mureșeni calificați la Etapa Națională a Olimpiadei de Informatică

Distribuie S-a publicat lista cu elevii mureșeni care s-au calificat la etapa națională a Olimpiadei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.