FOTO: Oameni de știință de talie mondială, întâlnire cu elevi ludușeni Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 522 Vizualizări

FOTO: Oameni de știință de talie mondială, întâlnire cu elevi ludușeni

Conform percepției greșite despre fizică a unor categorii de oameni cum că această știință a naturii care studiază structura materiei, proprietățile generale, legile de mișcare a materiei, precum și transformările reciproce ale acestor forme de mișcare (conform Micului Dicționar Enciclopedic), ar fi aridă, complicată, greu de înțeles și de studiat în clasele învățământului preuniversitar, o recentă activitate organizată la Liceul Tehnologic nr. 1 Luduș a demonstrat contrariul.

Datorită unei conjuncturi favorabile, profesorul de fizică Ioan Pop de la liceul amintit a aflat că fostul său elev Eugen Onac ar fi în Luduș, în concediu la părinții săi. Ideea întâlnirii elevilor liceului cu Eugen a încolțit rapid în cadrul catedrei de fizică a liceului, condusă de prof. Ioan Pop, din care mai fac parte profesoarele Mariana Bălaș, Melinda Morar și Rodica Gherman. Directorul școlii, prof. Claudiu Ciucă, a aderat la inițiativă așa că toate condițiile pentru o întâlnire memorabilă au fost îndeplinite și, încă mai mult, prin participarea fizicianului Cristian Presură, o prezență importantă în media românească și internațională.

 

Doi tineri savanți la Luduș

Ludușeanul Gabriel Eugen Onac a făcut primii pași în mirifica lume a științei în localitatea sa natală, fiind îndrumat de profesorii Ioan Pop la liceu și de Ștefan Pop la Clubul Copiilor din Luduș. Mai târziu, și-a desăvârșit studiile la un liceu din Târgu-Mureș, apoi la Facultatea de fizică a Universității din București unde a urmat un masterat. Titlul de doctor în științe l-a obținut în Olanda, țara în care s-a angajat în anul 2005, la laboratoarele Philips. Una dintre cele mai cunoscute și mediatizate realizări ale inventatorului român este prototipul ecranului LCD de 8 milimetri grosime, o utopie cum era considerată în lumea științifică mondială. Și totuși, tânărul cercetător originar din Luduș a contrariat lumea științifică. Secretul LCD-ului ultrapat, de 8 milimetri, stă în optica din spatele ecranului pe care intuiția și știința omului de geniu care este Eugen Onac a modificat-o în mod strălucit. După această realizare de excepție, Eugen Onac este preocupat de alte aplicații ale principiilor de fizică, unele dintre ele fiind dezvăluite auditoriului interesat din liceu.

La întâlnirea de la Luduș au fost prezenți Cristian Moldovan, primarul orașului, care a făcut aprecieri laudative la adresa celor doi oameni de știință și la inițiativa de a organiza întâlnirea de înaltă ținută științifică, precum și directorul liceului, Claudiu Ciucă, cel care a sprijinit întâlnirea.

Cristian Presură, născut la Voineasa în 1971 a venit la Luduș la invitația prietenului său, Eugen Onac și al profesorului Ioan Pop. Despre acest autentic savant care vorbește cu o ușurință remarcabilă despre fizică și fenomenele sale, am aflat că a urmat studiile facultăților de electrotehnică și fizică. A lucrat la Institutul de Fizică Atomică unde a studiat instalațiile electrice și proprietățile laserelor cu medii active solide. După ce a plecat în Olanda a obținut doctoratul în fizică la Universitatea Groningen, studiind proprietățile optice ale sistemelor corelate de electroni. A publicat în cele mai cunoscute reviste de specialitate din lume, iar în prezent este cercetător științific la firma Phillips din Olanda, fiind specializat în domeniul senzorilor medicali. De altfel, Cristian Presură și colectivul său de cercetare a realizat primul ceas capabil să măsoare pulsul sportivilor, doar pe baza senzorilor optici. Acum, acest dispozitiv este multiplicat în milioane de exemplare pe tot globul. De notat că această invenție este doar una dintre cele câteva zeci de lucrări și brevete de invenție pe care le deține.

Elevi interesați și avizați

Prestația celor doi tineri oameni de știință era previzibilă, prelegerile lor fiind notabile prin modul inteligent și atractiv de prezentare, dar intervenția elevilor a fost surprinzătoare pentru cei care văd doar comportamentul ușuratic sau deplasat al unor elevi. La capitolul „Întrebări” s-au înscris 13 elevi și suntem siguri că au mai rămas întrebări neexprimate după cele două ore programate. Cu mulțumirile pe care le aducem lui Răzvan Marincaș, elev în clasa a IX-a A, pentru informațiile furnizate, prezentăm întrebările puse de elevi celor doi fizicieni de renume.

Răzvan Marincaș din clasa a IX-a A: Ținând cont că gaura neagră are un câmp gravitațional intens, cât de amplu poate deveni orizontul găurii negre? Are o forță de atracție limitată, sau un orizont limitat? Ce se întâmplă cu timpul și spațiul în singularitatea unei găuri negre?

Ciprian Mureșan (a IX-a A): Ce părere aveți despre supremația cuantică? Dumneavoastră credeți că aceasta există? Va fi folosită aceasta vreodată de către oamenii de rând?

Denisa Pop (a IX-a B): Cum descrieți fizica în câteva cuvinte?

Anamaria Luca (a IX-a B): Ce este fizica nucleară aplicativă?

Andrei Rotar (a IX-a B): De ce reactoarele nucleare folosesc Uraniu 235 și nu U 234 sau U 233?

Vlad Hațegan (a XI-a A): De ce senzorii optici de puls utilizează un led de culoare verde? Pot oamenii ( și prin extensie, orice civilizație suficient de dezvoltată) prin orice procedeu să încalce Legea a II-a a termodinamicii în scopul amânării la infinit a morții Universului?

Andrada Ioraș (a XI-a C): Cum s-a descoperit existența neutrinilor dacă nu au nici masă și nici sarcină electrică?

Flaviu Baciu (a XI-a C): Ce reprezintă spiritualitatea în viziunea unui fizician?

Lucian Oltean (a XI-a C): Credeți că este posibilă clonarea oamenilor și călătoria în timp?

Riana Anca (a IX-a C): Când și cum ați descoperit că vă pasionează fizica?

Ovidiu Lunca (a XI-a F): Credeți că se poate aduce conceptul de city farming pe alte planete din sistemul nostru solar? Am putea întreține un astfel de oraș? Cât am putea să îl ținem activ până la o întoarcere pe pământ după resurse și pentru transportul legumelor? Criogenarea ar fi o soluție?

Ioan Pădurean (a XII-a A): Dacă teoria haosului a dus la apariția vieții pe pământ, spre ce evoluează atunci viața?

Silviu Pădurean (a XII-a A): Într-un videoclip ați comparat tehnologia 5 G cu microundele. În cazul microundelor ați specificat că dacă deschidem ușa cuptorului, radiațiile se opresc pentru a ne proteja. În cazul telefoanelor este necesară o protecție împotriva radiațiilor? Cum ne putem proteja?

După două ore de expuneri și întrebări, elevii s-au despărțit cu greu de atmosfera elevată pe care au indus-o asistenței cei doi oameni de știință. După succesul acestei întâlniri, se pare că vor urma și alte întâlniri cu foști elevi ai școlii plecați la prestigioase institute științifice din lume. Se pare că primul vizat este doctorul în fizică Lucian Prejbean, directorul Institutului INCERC de la Grenoble, Franța. Profesorul Ioan Pop a promis și alte asemenea întâlniri deosebit de utile elevilor liceului.

Ioan A. BORGOVAN

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE