Orașul Luduș, pregătit pentru iarnă Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 245 Vizualizări

Orașul Luduș, pregătit pentru iarnă

Chiar dacă, aparent, iarna este încă departe, Biroul „Drumuri. Intervenții. Transport. Zone Verzi” (DITZV) din cadrul Primăriei orașului Luduș a propus spre aprobare Consiliului Local un cuprinzător Program de acțiuni pentru prevenirea și înlăturarea efectelor dăunătoare ale fenomenelor meteorologice periculoase și asigurării unei circulații fluente pe perioada de iarnă 2019-2020.
Liviu Popa, directorul „DITZV”, cel care are cele mai mari răspunderi în asigurarea unor condiții optime pentru desfășurarea activităților din oraș a întocmit Programul de acțiuni respectând prevederile Ordinului ministrului Administrației și Internelor și al ministrului Mediului și Pădurilor nr. 192/2012, pentru aprobarea Regulamentului privind gestionarea situațiilor de urgență generate de (…), fenomene meteorologice periculoase (…), a Legii nr. 481/2014, privind Protecția Civilă, precum și OUG nr. 57/2019, privind Codul administrativ.

Program în 8 puncte

Programul de acțiuni prezentat aleșilor locali este structurat în opt puncte în care a fost concentrată strategia, baza materială și tactica de luptă împotriva zăpezilor, poleiului și tot ceea ce derivă din acestea. La primul punct „Circulația rutieră” este prezentată baza materială de care dispune orașul: buldoexcavatorul prevăzut cu lamă de dezăpezire; buldoexcavatorul prevăzut cu încărcător frontal, pentru încărcarea materialului antiderapant; tractorul FIAT prevăzut cu lamă de deszăpezire, precum și posibilitatea de a tracta utilajul de administrat material antiderapant (tip MA), și utilajul purtat în tiranți; tractorul U650 care, în funcție de nevoie, va tracta remorca pentru administrat material antiderapant și plugul pentru deszăpezire; autoutilitara care va servi pentru acțiunile necesare administrării manuale a materialului antiderapant; autoutilitara 8 x 4 prevăzută cu lamă de deszăpezire și sărăriță pentru administrat material antiderapant; autoutilitara MAN prevăzută cu lamă de deszăpezire și sărăriță pentru administrarea materialului antiderapant. Repartizarea acestor utilaje se va face în fucție de categoria de drum, de timpul operativ în care trebuie să se acționeze și de evoluția fenomenlor meteorologice. Lucrările se vor desfășura pe cele 110 străzi, cu o lungime totală de 10,531 kilometri.
Pentru circulația pietonală și parcări, pe trotuarele aferente străzilor lucrările de deszăpezire și prevenire a poleiului se execută de SC Administrativ Serv Luduș SRL, operatorul care asigură salubrizarea orașului. În același timp, societatea respectivă va efectua lucrările de deszăpezire și prevenire a poleiului în parcări, pe aleile din parcuri și la locurile de joacă, acolo unde utilajele din dotarea Direcției „DITZV” nu pot interveni datorită gabaritului. Materialul antiderapant necesar acestor operațiuni este depozitat la sediul Direcției „DITZV” din strada Ciocârliei nr. 1, locul de unde societatea îl va ridica și administra în funcție de evoluția fenomenelor meteorologice.
Pentru prevenirea poleiului pe străzile din oraș se va administra material antiderapant ( sare industrială în amestec cu nisip) cu ajutorul utilajelor din dotarea Direcției „DITZV”.
Lucrările se vor asigura de către trei echipe de intervenție constituite din lucrători ai „DITZV”. Fiecare echipă va fi alcătuită din câte cinci persoane și va acționa după un grafic stabilit pentru 24 ore din zi. Lucrările de deszăpezire și combatere a poleiului vor fi coordonate și supavegheate de către trei persoane nominalizate de primarul Cristian Moldovan. Cele trei persoane vor lucra în schimburi asigurând permanența.

Material antiderapant asigurat

Directorul Liviu Popa spune că în depozitul „DITZV” există un stoc de 20 de tone de sare rămas din iarna trecută și se mai achiziționează încă 150 de tone până la căderea primei zăpezi. Acest material se folosește în amestec cu 300.000 de kilograme de nisip (200 de metri cubi) și su o tonă de agent de deszăpezire. Această substanță cu o remanență de 48 de ore este achiziționată pentru testarea pe străzile orașului. Pentru asigurarea bugetului necesar aplicării Programului este prevăzută suma de 124.000 de lei pentru sare, nisp, agent de deszăpezire și cheltuielile cu transportul acestora, precum și contravaloarea a 7.000 de litri de motorină necesară pentru întreaga perioadă de iarnă 2019-2020.
Având experiența anilor trecuți Poliția locală va acorda sprijinul necesar personalului implicat în acest program de acțiune. Parcarea autovehiculelor de pe teritoriul administrativ al orașului Luduș se va face în locurile special amenajate sau după caz, în incinta proprietăților, pentru a nu stânjeni accesul utilajelor în acțiunile de deszăpezire. Și Poliția orașului Luduș, în perioada de producere a fenomenelor meteorologice periculoase va sprijini desfășurarea în condiții cât mai bune a circulației rutiere în oraș, pe drumurile județene și naționale de pe raza orașului, prevenind momentele de panică în rândul cetățenilor și, desigur, a accidentelor de circulație.
Programul de acțiuni pentru prevenirea și înlăturarea efectelor dăunătoare ale fenomenlor meteorologice periculoase și asigurarea unei circulații fluente pe perioada de iarnă 2019-2020 a fost prezentat aleșilor locali, care l-au aprobat în unanimitate. Despre acest Program, primarul Cristian Moldovan a declarat: „Având experiența anilor trecuți, aceste măsuri sunt realiste ținând seama de baza materială de care dispunem la această oră și de seriozitatea și profesionalismul personalului de la „DITZV”. Sperăm ca în această iarnă să nu apară fenomene meteorologice care să depășească posibilitățile noastre de intervenție, normale și conform dotării noastre materiale”.

Ioan A. BORGOVAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE