IMPORTANT! Procedură nouă de intervenție în cazul urșilor! Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1145 Vizualizări

IMPORTANT! Procedură nouă de intervenție în cazul urșilor!

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Mureș a aprobat joi, 21 noiembrie, procedurile de intervenție în cazul situațiilor de urgență generate de animale care pun în pericol viața, sănătatea sau bunurile persoanelor.
”Sigur, exista o procedură de intervenție în asemenea situații, dar era mai veche și trebuia adaptată la realitățile actuale, având în vedere problemele care există în județ legate de prezența animalelor sălbatice, în special a ursului, în zonele locuite și faptul că provoacă pagube în gospodăriile populației și situații mai grave așa cum au fost cele două în care două persoane au fost omorâte de către urs”, a declarat prefectul Mircea Dușa, președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Mureș.

Ce prevede procedura

Procedura de intervenție adoptată are trei pași, după cum urmează: anunțarea, deplasarea la fața locului și acțiuni întreprinse la fața locului.
Pasul 1: Modalitatea de sesizare a incidentelor în care este semnalată prezența unor animale poate fi făcută fie prin numărul 112, fie direct la una din instituțiile implicate în gestionarea unor astfel de situații. Ulterior, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Mureș prealartează doi medici veterinari. Garda Forestieră Județeană Mureș va anunța gestionarul fondului de vânătoare, iar Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Horea” al județului Mureș va anunța autoritatea publică locală și va transmite mesaj Ro Alert, când situația o impune.
Pasul 2: Instituțiile responsabile vor asigura prezența la fața locului, în cel mai scurt timp. Inspectoratul de Poliție Județean Mureș, Inspectoratul de Jandarmi Județean ”Colonel Sabin Motora” Mureș și Gruparea de Jandarmi Mobilă ”Regele Ferdinand I” Târgu-Mureș vor lua măsuri la fața locului pentru a limita accesul publicului. Deținătorii de arme tranchilizante vor încheia contracte cu medici veterinari pentru a achiziționa substanța tranchilizantă. De asemenea, pentru operativitate, gestionarii fondurilor de vânătoare pot achiziționa arme tranchilizante.
Pasul 3: Activitățile de la fața locului vor fi interprinse de către Inspectoratul de Poliție Județean Mureș în cazul incidentelor în care au fost implicate animale sunt următoarele: informarea cu privire la resursele umane și materiale la dispoziție cu care pot acționa în sprijin pentru gestionarea situației; evaluarea situației; deplasarea la fața locului a efectivelor de poliție aflate în serviciu/dispoziție și, în funcție de amploarea situației, alertarea altor echipe de intervenție de la nivelul instituției; delimitarea parametrului și restricționarea traficului auto; asigurarea accesului celorlalte instituții specializate; evacuarea persoanelor din perimetrul delimitat; informarea cetățenilor cu privire la existența unui potențial pericol determinat de prezența unor animale sălbatice; participarea la organizarea și desfășurarea de acțiuni menite a indepărta/imobiliza/captura animalul; efectuarea verificărilor în ceea ce privește legalitatea utilizării armelor de foc sau cu tranchilizant; efectuarea activităților de cercetare la fața locului în cazul în care situația le impune.

În urma deciziei medicului veterinar pot rezulta patru situații:
Animalul este declarat clinic sănătos – În urma tranchilizării va fi eliberat în mediul natural, pe teritoriul aceluiași fond de vânătoare;
Animalul are leziuni compatibile cu viața – În urma analizării situației la fața locului de către structurile responsabile se vor iniția procedurile de relocare sau dirijare spre un centru de îngrijire, prin grija Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul General Serviciul Comisariatul Județean Mureș, Agenției pentru Protecția Mediului Mureș și a gestionarului fondului de vânătoare. Pentru transportarea animalului se va contacta Grădina Zoologică Târgu-Mureș;
Animalul are leziuni incompatibile cu viața – Se vor lua măsuri conform Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
Animalul este decedat – Carcasa va fi ecarisată de către gestionarul fondului de vânătoare.

Andreea GONDOR

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE