Noutăți despre reabilitarea Palatului Culturii din Târgu-Mureș Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 796 Vizualizări

Noutăți despre reabilitarea Palatului Culturii din Târgu-Mureș

Pe un fond îngemănând vocalizele unui cor ce își pregătește următorul concert, și sunetele metalice și uneori disonante ale renovării, Palatul Culturii din Târgu-Mureș continuă să își primească oaspeții. Un spațiu de acest fel nu poate fi pur și simplu închis pentru că este, după cum spune Tímea Anna Fülöp, șef serviciu Muzeul Județean Mureș Administrația Palatului Culturii din Târgu-Mureș, o parte integrală a comunității culturale, muzicale, sociale, dar și turistice ale zonei.

Tímea Anna Fülöp menționează că lucrările avansează lent la momentul de față. Acest lucru se datorează atât complexității procesului de restaurare, cât și unor întârzieri administrative.

Lucrările în curs, începute încă din 2017, continuă aceasta, sunt pentru acoperiș, fațadă, componente din metal, la orgă. Renovarea acoperișului era necesară pentru că acesta era într-o stare avansată de degradare.

Adaptări necesare pentru a continua activitatea

Intrarea la Biblioteca Județeană Mureș este și ea închisă pentru că se derulează și lucrări ample în acea parte a Palatului, iar intrarea se face prin Palat.

Lucrările la Sala Mare, mai ales restaurarea orgii, au fost sistate pentru că aceasta a găzduit Festivalul de Film Alter-Native și Festivalul Tiberius.

”Se lucrează la acoperiș momentan, dar foarte lent, dar sperăm că va fi bine”, a continuat Tímea Anna Fülöp.

Aceasta subliniază că pauzele au fost prevăzute în planul de renovare.

”Cei care lucrează aici au știut și așa au putut să planifice lucrările. Aici nu prea au fost schimbări, nici decalaje”, a declarat șeful serviciului Muzeul Județean Mureș Administrația Palatului Culturii din Târgu-Mureș.

Muzeul Județean, custode al Palatului

Întârzierile administrative au decalat programul lucrărilor, după cum explică Tímea Anna Fülöp: ”O parte din problemă este că firma care a câștigat acest proiect de reabilitare, RomConstruct, încă nu a reușit să predea documentele de decont ca să primească o plată parțială. De obicei firmele care lucrează sunt subcontractate, au spus că până când nu primim nici noi bani, facem o pauză.”

Restaurările au fost contractate de Consiliul Județean Mureș, iar firma care a obținut proiectul prin licitație a fost RomConstruct Group din Ploiești ca lider de asociere, în parteneriat cu Comcas SA din Satu Mare. Lucrările de detaliu și de specialitate sunt subcontractate de aceștia. Muzeul Județean Mureș, explică Tímea Anna Fülöp, ”nu are niciun statut juridic, fiind doar un observator”.

Muzeul Județean are rolul de custode al clădirii, de a se asigura de păstrarea Palatului Culturii în stare bună.

”Noi, Muzeul, de fapt suntem aici, vedem dacă totul nu decurge bine, facem sesizări la Consiliul Județean. A fost cazul în care au fost infiltrații, dar până acum am reușit să remediem majoritatea problemelor care au apărut din cauza lucrărilor”, a explicat Tímea Anna Fülöp.

”Noi mai mult avem grijă de clădire și ca tot ce se întâmplă aici, fie lucrări, fie evenimente să nu afecteze starea clădirii”, a continuat Tímea Anna Fülöp.

Totuși, starea bună în care se află anumite părți din Palatul Culturii se datorează unor ample lucrări de renovare deja realizate pentru Sala Mare, Sala Mică, întreaga casă a scării.

Orga va fi și ea parțial restaurată

Atelierul de orgi de la Hărman, din județul Brașov a fost contractat pentru restaurarea parțială a orgii din Sala Mare a Palatului Culturii. Potrivit informațiilor furnizate de Tímea Anna Fülöp, această firmă, pe lângă faptul că e specialistă în domeniu, expertiza acesteia este mai ales pe orgi de vechimea și tipul celei din Palatul Culturii.

”Ei sunt contractați de firma care a câștigat procesul cel mare și au început lucrările de câteva luni. Noi sperăm că anul viitor, undeva în prima parte, pe la sfârșitul primăverii să reușească să termine restaurarea”, a subliniat Tímea Anna Fülöp.

Deși restaurată parțial și menținută succesiv de-a lungul anilor, multe din componentele sale sunt încă acelea originale.

Nici acum nu va fi complet renovată, nu se va schimba motorul.

”Pentru aceasta nu ajung fondurile, dar sperăm că din fondurile Consiliului Județean și ale Muzeului, în anul următor să reușim să includem și această parte și atunci înseamnă că orga va fi restaurată în totalitate”, a afirmat Tímea Anna Fülöp.

Lucrările la Palatul Culturii vor continua și în 2020, cu o posibilă prelungire până la jumătatea lui 2021. De acest lucru este conștientă și Tímea Anna Fülöp: ”Noi suntem pregătiți ca și la anul, tot așa, cu lucrări.”

Dar acest lucru nu înseamnă că muzica Palatului va fi oprită! Activitățile, expozițiile și evenimentele vor continua, cu mici modificări sau întreruperi necesare.

Sonia ANDRAȘ

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE