Decizie. Partidele vor transmite AEP numărul cererilor pentru obținerea copiilor după listele suplimentare Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 178 Vizualizări

Decizie. Partidele vor transmite AEP numărul cererilor pentru obținerea copiilor după listele suplimentare

Preşedintele Asociaţiei Specialiştilor în Confidenţialitate şi Protecţia Datelor (ASCPD), Marius Dumitrescu, a afirmat, vineri, că Biroul Electoral Central i-a comunicat că va solicita formaţiunilor politice care au participat la alegerile pentru Preşedintele României să transmită către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informaţii privind numărul cererilor pentru obţinerea copiilor după listele electorale suplimentare depuse la birourile secţiilor de votare.
”În urma sesizării făcute de Asociaţia Specialiştilor în Confidenţialitate şi Protecţia Datelor (ASCPD), privind riscurile introduse de Decizia BEC 84/D/4 noiembrie 2019, ne-a fost confirmat faptul că Biroul Electoral Central va solicita formaţiunilor politice care au participat la alegerile pentru Preşedintele României să transmită, în termen de 30 de zile de la data primului scrutin, către Autoritatea Electorală Permanentă, informaţii privind numărul cererilor formulate de reprezentaţii acestora în birourile electorale ale secţiilor de votare pentru a obţine copii ale listelor electorale suplimentare utilizate în procesul de votare, precum şi numărul cererilor aprobate pentru a obţine aceste documente, defalcat pe secţii de votare. Totodată, a fost subliniat faptul că analiza condiţiei interesului legitim este de competenţa preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare, Biroul Electoral Central nemandatând nici o persoană în acest sens”, a declarat Marius Dumitrescu.
Acesta a spus că demersul este un pas important pentru respectarea principiilor de protecţie a datelor cu caracter personal introduse de Regulamentul 679/2016 al Uniunii Europene.
”Transparenţa prelucrării datelor este unul din cele mai importante principii în domeniu protecţiei datelor cu caracter personal şi salutăm această decizie BEC, având în vedere că până acum nicio instituţie nu centraliza şi verifica dacă aceste copii după listele suplimentare au fost obţinute respectând condiţiile legale”, a declarat preşedintele ASCPD.
Marius Dumitrescu a precizat că, imediat după primul tur al alegerilor prezidenţiale, a solicitat, în baza Legii 544/2011, tuturor Birourilor Electorale Judeţene din România (41 la număr), Birourilor Electorale ale celor 6 sectoare din Bucureşti, Biroului Electoral pentru Secţiile de Votare din Străinătate şi Biroului Electoral Central o serie de răspunsuri referitoare la efectele Deciziei 84/D/4 noiembrie 2019, referitoare la obţinerea copiilor după listele electorale suplimentare.
Solicitările au cuprins aceleaşi set de întrebări ce privesc efectele Deciziei 84/D/4 noiembrie 2019 privind realizarea copiilor ale listelor suplimentare utilizate în procesul de votare, prin orice mijloace, inclusiv fotografiere sau filmare de către reprezentanţii formaţiunilor politice în birourile electorale ale secţiilor de votare.
”Din răspunsurile primite înţelegem că birourile electorale judeţene nu au atribuţii în a centraliza informaţii privind cererile depuse şi soluţionate/respinse, în conformitate cu dispoziţiile Deciziei BEC nr. 84, această răspundere revenind în totalitate preşedintelui secţiei de votare. Mai mult, birourile electorale ale secţiilor de votare au predat toate materialele în saci sigilaţi tribunalului de care aparţin. Neexistând obligaţia legală de a centraliza informaţiile referitoare la cererile de acces la listele suplimentare, birourile electorale ale secţiilor de votare nu au consemnat în procesele verbale astfel de informaţii. Deşi nu avem informaţii clare de la toate Birourile Electorale, putem intui cu uşurinţă faptul că partidele şi-au exercitat dreptul de a solicita accesul la listele suplimentare în vederea copierii acestora, iar probabilitatea ca acestea să fi fost soluţionate favorabil este foarte mare”, a mai precizat Marius Dumitrescu.
(www.agerpres.ro)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE