Home / Cultură / Conferință despre Revoluția din 1989

Conferință despre Revoluția din 1989

Distribuie

Deși au trecut deja 30 ani de atunci, evenimentele din decembrie 1989 rămân un subiect de largă dezbatere. Din acest motiv, cercetarea istorică și contextualizarea comunismului atât în România cât și în întregul spațiu post-comunist este de o importanță crucială.
În acest sens, în cadrul parteneriatului dintre Consiliul Județean Mureș și Consiliul Județean Győr – Moson – Sopron din Ungaria, s-au realizat două conferințe legate de momentul 1989 în Ungaria și România, una în septembrie în Ungaria, iar a doua, o lună mai târziu în Târgu-Mureș.
Prof. univ. dr. Cornel Sigmirean de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu-Mureș și director al Institului de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Șincai”, a explicat necesitatea unor asemenea inițiative din partea cercetătorilor din lumea academică.
„Prăbușirea comunismului în România, dezagregarea sistemului socialist – în realitate sfera de hegemonie a URSS din Europa de Est – și destrămarea Uniunii Sovietice au deschis națiunii române drumul spre democrație și economia de piață, acele structuri care asigură, în principiu, libertatea și prosperitatea oamenilor”, a declarat prof. univ. dr. Cornel Sigmirean.
Dar, pentru acest demers, consultarea arhivelor nu este suficientă, iar trecutul pe care îl relevă acestea nu concordă întotdeauna cu adevărul.
„Numai arhiva fostei Securități însumează 12.000 de kilometri, cu circa două milioane de dosare. Dar arhivele mai pot și ele ”minții”, se vorbește de manipularea cu documentele de arhivă. Informația de arhivă a fost completată cu memoriile victimelor comunismului, cu memoriile foștilor lideri, Rákosi Mátyas în Ungaria, Paul Niculescu Mizil, cu interviuri etc. Azi în România funcționează un Institut al Revoluției Române din Decembrie, în institutele de cercetări ale Academiei Române și la facultățile de istorie de la la universitățile din România, cercetarea trecutului comunist a devenit o temă prioritară”, a explicat prof. univ. dr. Cornel Sigmirean.

Momentul 1989, o pagină dureroasă, rană încă deschisă

În comparație cu alte state care s-au eliberat de sub regimul comunist în jurul anului 1989, în România, tranziția nu a fost ușoară.
„România, condusă de Nicolae Ceaușescu a trebuit să facă schimbarea prin violență, prin mișcări de stradă, care s-au lăsat cu consecințe grave, dramatice, cu morți, pentru că autoritatea comunistă a refuzat să părăsească puterea, a intrat într-un război cu propriul popor. Rezultatul au fost cele 1.104 victime”, a declarat prof. univ. dr. Cornel Sigmirean.
Dar investigațiile relevante continuă și azi, ceea ce înseamnă că cifrele oficiale se mai pot schimba.
„Dacă la procesul cuplului Ceaușescu s-a vorbit de 60.000 de morți, investigațiile ulterioare au arătat că în timpul evenimentelor din decembrie au murit 1.104 persoane, din care 160 până în 22 decembrie, iar 944 după această dată, când puterea era deținută de Frontul Salvării Naționale”, a precizat prof. univ. dr. Cornel Sigmirean.
Printre aceste victime, detaliază reputatul istoric, au fost șase târgumureșeni care au murit în centrul orașului împușcați, încă nu se știe de cine.
Deși există un număr enorm de cărți, studii și mărturii detaliate ale evenimentelor din decembrie, prof. univ. dr. Cornel Sigminrean consideră că subiectul rămâne controversat, mai ales din punct de vedere politic.
„Sunt multe enigme despre revoluție, dar dincolo de enigmele care rămân, rămâne și multe lucruri cunoscute despre instalarea regimului comunist, despre ce au însemnat lagărele, ce-a însemnat munca obligatorie, despre colectivizare, despre cultura în timpul regimului comunist, în primul rând ce au însemnat ultimii ani, și căderea lui”, a menționat istoricul.

Amplă conferință dedicată regimului comunist

Subiectul momentului 1989 va fi dezbătut și la Târgu-Mureș, la conferința intitulată „30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989: perspective istorice asupra comunismului românesc”, organizată la Institutul de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Șincai”, la data de 6 decembrie 2019. Organizatorii principali și persoanele de contact sunt prof. univ. dr. Cornel Sigmirean și dr. Anca Șincan. Cazarea, masa și cheltuielile de transport pentru invitații din afara Târgu-Mureșului vor fi suportate de organizatori. Deși data limită pentru înscrieri a fost 14 noiembrie 2019, publicul este invitat să asiste la acest eveniment important pentru înțelegerea evenimentelor din 1989 și, implicit, a României post-decembriste.
Scopul acestei conferințe este de „a reconstitui anii regimului comunist, căderea lui, ce a însemnat el pentru Europea Centrală și de Est, care au fost speranțele, aspirațiile celor care atunci, unii cu jertfa supremă, au reușit să schimbe lumea, să o facă mai liberă”, după cum a afirmat prof. univ. dr. Cornel Sigmirean.
“Conferința dedicată regimului comunist din România își propune să ofere o perspectivă nouă asupra câtorva dintre subiectele istoriografiei post-decembriste care țin de cultură în comunism, memorialistica închisorii, mitologizare și cult al personalității. O atenție specială va fi acordată și aspectelor locale ale comunismului care țin de istoria minorităților etnice și religioase, particularități politice și culturale, paradigme instituționale și practici sociale”, a explicat directorul Institutului de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Șincai”.
Astfel, această conferință oferă ocazia unei întâlniri a specialiștilor pentru a creiona un portret mai exact al evenimentelor din 1989. Dar în același timp, organizatorii speră să suscite interesul unui public larg, care să aibă astfel ocazia de a aprofunda subiectul.

Sonia ANDRAȘ

 

De asemenea, verificati

Elev dintr-o școală din Sighișoara, cercetat pentru lovire

Distribuie Un elev dintr-o școală din municipiul Sighișoara a ajuns la spital, după ce ar …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.