Home / Comune / FOTO: Placheta Teleki Domokos, dezvelită la Școala Gimnazială din Gornești

FOTO: Placheta Teleki Domokos, dezvelită la Școala Gimnazială din Gornești

Distribuie

Manifestările organizate cu prilejul aniversării celor 700 de ani de la prima atestare documentară a localității Gornești au culminat marți, 26 noiembrie, cu dezvelirea unei plăci memoriale pe frontispiciul școlii gimnaziale din localitate dedicate părintelui spiritual al școlii, contele Teleki Domokos.„700 de ani reprezintă o perioadă de timp imensă, iar în timpul scurs de la prima pomenire înregistrată în actele cancelariei regelui maghiar Carol Robert de Anjou, au fost războaie, au fost răscoale, epidemii, descoperiri geografice, revoluții, descoperiri ștințifice, călătorii spațiale. Aproximativ o jumătate din această perioadă, comunitatea gorneștiană a trait-o  strâns legată de numele uneia dintre cele mai importante familii nobiliare ale Transilvaniei, familia Teleki. În cadrul numeroasei familii Teleki, se găsesc foarte mulți oameni  celebrii, politicieni, savanți, revoluționari, publiciști, istorici, dar și cei la care toate aceste preocupări se întruchipau într-o singură persoană, așa cum este contele Teleki Domokos. Memoria sa este vie în sufletul gorneștenilor, fapt pentru care școala gimnazială din comună poartă numele ilustrului înaintaș începând cu 2012. În anul sărbătorii celor 700 de ani de atestare documentară a Gorneștiului, dedicăm această compoziție din bronz celui prin care, prin calitățile lui umane, ne este mentor și călăuză spirituală în aceste vremuri deloc ușoare”, a precizat  prof. Antal Levente M., directorul Școlii Gimnaziale din Gornești.

Întemeietorul școlii din Gornești

Despre personalitatea contelui Teleki Domokos a vorbit celor prezenți  profesorul de istorie Diamantstein György. „De ce o plachetă memorială Teleki Domokos ? Pentru că el a fost întemeietorul școlii din Gornești  în anul 1862, care se află în curtea școlii noi de azi, pentru că el este cel care donat trei iugăre de pământ pentru întreținerea școlii, pentru că ceea ce este scris ca și motto pe școala veche, „Prin popor, pentru popor” nu au fost cuvinte fără conținut. Nu în ultimul rând, Teleki Domokos  a fost cel care a ajutat profesorii Colegiului Reformat din Tîrgu Mureș și cel care a oferit o bursa unui tânăr din cadrul protopopiatului Gurghiu care studia la Cluj”, a precizat Diamantstein György.Dezvelirea plachetei  Teleki Domokos a fost făcută de către  trei elevi ai școlii din Gornești, un roman, maghiar și un rom, îmbrăcați în costum popular, după care a urmat sfințirea plachetei comemorative de către preotul reformat Veress Róbert și preotul ortodox Mircea Ungur.

Moștenirea lăsată de contele Teleki Domokos

Printre cei care au susținut alocuțiuni s-au numărat  Teleki Tibor, stră-strănepotul contelui Teleki Domokos, Gazsi Ştefan Eduard, reprezentant al Inspectoratului Școlar Județean Mureș, Kolcsár Berekméri Gyöngyvérr, director adjunct al Școlii Gimnaziale „Teleki Domokos” din Gornești, precum și Kolcsár Gyula, primarul comunei Gornești.„Este momentul de închidere al unui an extrem de important pentru comuna noastră  reprezentat de cei 700 de ani de la prima atestare documentară a Gorneștiului. Am încercat, și în mare parte am reușit să cinstim cum se cuvine această sărbătoare a celor 7 secole de istorie a Gorneștiului. Pentru Gornești, familia Teleki a fost o busolă a timpului, atât în vremurile cele vechi, cât și cele ale prezentului, dar mai ales a celor care vor veni. Putem să mulțumim familiei Teleki, cea care ne-a lăsat moștenire o cultură și o educație a acestei zone. Prin această placă memorial închidem în triunghi reprezentativ pentru Gornești, Educația, Cultura  și Credința, moșteniri lăsate nouă de familia Teleki”, a spus primarul Kolcsár Gyula.

Opera artistului plastic Barothi Ádám

Placheta dezvelită la Gornești aparține sculptorului Barothi Ádám, unul dintre cei mai reprezentativi artiști plastici reghineni.„Am lucrat la realizarea acestei lucrări aproximativ trei luni de zile. La început a trebuit să mă familiarizez cu persoana contelui Teleki Domokos, pe baza unei fotografii. Mă bucur nespus de mult că eu am fost ales să realizez această plachetă din bronz, dar fiind faptul că Teleki Domokos a fost o personalitate marcantă a Transilvaniei , nu doar a zonei Gorneștiului”, a subliniat Barothi Ádám.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Expoziția „Războiul Monumentelor” și lansare de carte, la Biblioteca Județeană Mureș

Distribuie Reprezentanții Bibliotecii Județene Mureș au anunțat luni, 18 martie, începerea expoziției „Războiul Monumentelor”, care …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.