FOTO: Ghidul ”Investitor în România”, lansat în Mureș Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 317 Vizualizări

FOTO: Ghidul ”Investitor în România”, lansat în Mureș

Președintele Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova, a participat joi, 21 noiembrie, la lansarea în județul Mureș a ghidului practic ”Investitor în România”, document care conține reglementări specifice în domeniul fiscal, al muncii și al afacerilor. Evenimentul s-a desfășurat sub motto-ul ”Săptămâna Antreprenoriatului – CECCAR. Succesul business-ului și rolul profesionistului contabil”, la sediul CECCAR Mureș din Târgu-Mureș, sub forma unei întâlniri la care au participat aproximativ 70 de invitați, reprezentanți ai CECCAR Mureș, precum și ai mediului de afaceri și academic mureșean.

Rolul contabilului profesionist, tot mai complex

În alocuțiunea sa, prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova a subliniat că evenimentul de la Târgu-Mureș se suprapune în mod inspirat cu Săptămâna Internațională a Antreprenoriatului și ”încearcă să transmită tuturor ce reprezintă expertul contabil astăzi”, respectiv ”creează prilejul de interacțiune între experți contabili și clienți.”

”Ceea ce ne interesează pe noi este să vedem cum suntem percepuți, să vedem ce nevoi au antreprenorii de la noi și noi, totodată, să conștientizăm că expertul contabil astăzi este cu totul altceva decât ceea ce era expertul contabil acum 10-15 ani. Activitatea noastră, având în vedere toată această evoluție în mediul economic și social caracterizat prin digitalizare și globalizare, a devenit din ce în ce mai complexă și ar trebui să se ducă din ce în ce mai mult către serviciile care aduc cu adevărat valoare adăugată antreprenorilor. Sigur, partea de conformare este un obiectiv pe care îl urmărim și noi și îl urmăresc și antreprenorii pentru că trebuie să fii conform cu legea ca să nu ai probleme, dar rolul nostru trebuie să fie cu totul altul. Există un oarecare stereotip la noi, legat de ziua de 25. Eu întotdeauna am spus: nu, ziua de 25 nu reprezintă sfârșitul activității noastre. Ziua de 25 reprezintă sfârșitul activității care se referă la partea de conformare. Urmează partea de raportare de management pe care probabil că puțini dintre noi o facem și probabil puțini dintre antreprenori o obțin de la noi dacă nu o cer. Deci rolul nostru s-a schimbat și aceasta este evoluția de la nivel internațional”, a fost mesajul transmis de prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova.

Referindu-se la ghidul practic ”Investitor în România”, președintele CECCAR a arătat că ideea de a interacționa cu potențialii investitori este utilizată cu succes în multe țări, ”în special în cele dezvoltate”, care au astfel de ghiduri ”cu scopul de a oferi concis informațiile necesare care ar putea sta la baza deciziei de a investi sau nu într-o anumită zonă.”

”Din punct de vedere conceptual și ca idee e un lucru care se întâmplă și am considerat că este util să dezvoltăm și noi un astfel de instrument. Ghidul oferă un set de informații pe care noi le-am considerat a fi esențiale în raționamentul antreprenorului de a lua decizia de a investi sau nu. Aceste categorii de informații au fost identificate pe baza studiilor științifice care se fac în domeniul investițiilor directe străine, care sunt acei factori determinanți în ideea de a investi într-o anumită zonă”, a menționat prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova.

Informații utile pentru investitori

În continuare, gazda evenimentului, ec. Dănilă Buculeu, președintele Filialei CECCAR Mureș, a făcut o scurtă prezentare a ghidului practic ”Investitor în România” și i-a invitat pe cei prezenți să vină cu propuneri de îmbunătățire a structurii acesteia, astfel încât informațiile prezentate să fie cât mai valoroase pentru potențialii investitori.

”Această broșură este publicată pe site-ul nostru, www.ceccar.ro, unde poate fi consultată și analizată și dacă veți considera că mai trebuie aduse completări la ea, vă rugăm să ne spuneți opiniile dumneavoastră, să ne transmiteți ce fel de completări doriți și noi vom transmite mai departe propunerile Consiliului Superior, domnului președinte al CECCAR, pentru a îmbunătăți ceea ce dorim să facem. Acest ghid practic cu reglementări specifice în domeniul fiscal al muncii și al afacerilor are ca scop principal promovarea României ca destinație pentru investiții străine, prezentarea celor mai importante informații necesare deschiderii unei afaceri în România, fiind un ghid ce reprezintă transparent informațiile. Totodată, ghidul promovează serviciile cu care un expert contabil poate veni în întâmpinarea nevoilor unui investitor. Este de fapt un instrument prin care CECCAR familiarizează investitorii în contextul economic intern și cu ceea ce poate oferi România investitorilor străini. Prezintă, de asemenea, informații despre evoluția indicatorilor macroeconomici, legislația fiscală și pașii pentru deschiderea unei afaceri sau legislația muncii”, a punctat ec. Dănilă Buculeu.

Dialog constructiv

Finalul evenimentului de la sediul CECCAR Mureș a fost interactiv, participanții fiind invitați să își expună opinia atât vis a vis de ghidul practic ”Investitor în România”, cât și despre îmbunătățirea relației dintre mediul de afaceri și experții contabili și contabilii autorizați.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE