Home / Business / Primul Club de Afaceri NATO la Târgu-Mureș

Primul Club de Afaceri NATO la Târgu-Mureș

Miercuri, 27 noiembrie, la Hotel ”Plaza” din Târgu-Mureș a avut loc primul workshop cu titlul “Cultura de afaceri militară americană. Oportunități de afaceri pentru firmele românești cu bazele militare americane, în noua paradigmă de securitate și reziliență NATO URBAN”, dupa recentul workshop strategic medical ”NATO Urban Medical”, organizat în cadrul Congresului CardioNET în data de 23-25 octombrie.
În cadrul workshop-ului, mediul de afaceri din Târgu-Mureș a fost format si informat cu privire la modul de operare comercial în relația cu structurile NATO pentru obținerea Certificatului Comercial NATO (NCAGE), în contextul noilor planificări internaționale de securitate și reziliență NATO Urban. Respectivul certificat este eliberat de către Biroul Naţional de Codificare, care funcţionează în cadrul Ministerului Apărării Naţionale – Comandamentul logistic întrunit şi are indicativul U.M. 02579 Bucureşti.

Bazele militare, sursă economică importantă

Potrivit paginii web caravanaurbana.ro, workshop-ul a fost inițiat de către experți NATO, Victor Aileni și dr. Mădălina Neacsu, în colaborare cu reprezentanți ai mediului academic și de afaceri din Târgu-Mureș prin persoana prof. dr. Theodora Benedek, ocazie cu care s-au diseminat informații utile și relevante cu privire la procedura de obținere a codului NCAGE NATO, dar și operaționalizarea Clubului de Afaceri NATO Târgu-Mureș.
Întrebările la care s-a răspuns în cadrul workshop-ului au fost: ce reprezintă codul NATO de agent economic NCAGE, cum putem obține certificatul NATO de agent economic NCAGE, cum putem intra pe piața NATO ca furnizor de servicii în baza certificatului NCAGE, cui ne adresăm din comunitatea NATO, cum funcționează piața mediului de afaceri certificată NCAGE la nivel internațional, cum funcționează Cluburile de Afaceri NATO la nivel de «vecinătăți urbane NATO» și care sunt particularitățile mediului de afaceri târgumureșean în perspectiva noilor oportunități accesibile prin Clubul de Afaceri NATO.
Cei doi experți au mentionat că bazele militare devin nu doar furnizoare de securitate, dar și o sursă economică importantă pentru mediul de afaceri din România, unde agenții economici pot deveni principali furnizori de servicii și produse economice pentru comunitatea militară NATO: de la construcții, la salubritate, alimente, turism, produse și servicii farmaceutice/medicale, dar și alte servicii și produse comerciale.
“Viitoarele Cluburi de afaceri NATO, operaționalizate la nivel interurban, se vor interconecta interdisciplinar și intersectorial, inclusiv, la dimensiunea administrațiilor publice locale, la sectorul militar și mediul universitar-academic”, a afirmat Victor Aileni.
”Fiecare oraș urmează să își înființeze câte un Club de Afaceri NATO cu denumirea orașului fondator, acestea urmând să funcționeze independent, dar afiliate inter-operațional în rețea de Vecinătăți “NATO Urban”. De asemenea, menționez că după campania ”#WeAreNATO” dăm startul la Campania ”#YOUAreNATO”, în vederea dezvoltării de noi direcții strategice pentru asigurarea securității și siguranței cetățeanului, implicit a comunităților urbane predispuse din ce în ce mai mult la riscuri și amenințări complexe”, a precizat dr. Mădălina Neacșu.

Punți interdisciplinare cu mediul de afaceri

Seminarul a oferit cadrul necesar pentru informarea agenților economici din Târgu-Mureș privind cultura de afaceri militară americană, dar si oportunitatile prin care firmele locale pot lua la cunostință condițiile de promovare a serviciilor și produselor proprii, precum și obținerea Codului NATO de agent comercial (NCAGE), certificat de credibilitate internațională cu consecințe pozitive și pentru viitoarele parteneriate cu firmele euro-atlantice ce vor veni în România.
”Dezvoltarea orașului nostru trebuie să aibă loc preponderent în jurul brandului medical, reprezentativ pentru comunitatea târgumureșeană, iar medicina modernă presupune crearea de punți interdisciplinare cu mediul de afaceri dintr-o serie de direcții de dezvoltare conexe. Cluburile NATO pot realiza și consolida aceste punți de colaborare dezvoltate în jurul unor concepte moderne, cum ar fi cel de ”NATO Medical Urban”. Totodată, pentru noua paradigmă de securitate și reziliență ”NATO Urban” este nevoie de dezvoltarea unei platforme e-learning medical NATO pentru a disemina culturii de securitate medicală ”NATO Urban Medical“, a declarat prof. dr. Theodora Benedek.

Club de Afaceri NATO

De asemenea, în cadrul workshop-ului s-a inițiat înființarea Clubului de Afaceri NATO Târgu-Mureș, grupul țintă fiind viitoarele firme certificate NATO. Clubul de Afaceri NATO Târgu-Mureș urmează a fi o platformă informală și interactivă pentru reuniuni, business networking, schimburi de opinii şi informaţii strategice în cultura de afaceri militară în contextul promovării culturii de afaceri militare NATO, prin proiecte sustenabile atât la nivel urban, național, regional, dar și global.
Clubul vizează promovarea unui mediu propice pentru afaceri în baza certificării NATO a membrilor săi, dar și facilitarea unui dialog inter-instituțional prin cooperare public/ privat între comunitatea mediului de afaceri, administrația publică locală, mediul universitar-academic și sectorul militar. Clubul este creat la inițiativa reprezentanților mediului de afaceri certificați NATO la nivel local și este susținută de membrii proeminenți ai comunităților de afaceri, reprezentanții cercurilor universitar-academice, administrațiile publice locale și sectorul militar, în contextul infiintarii primului și singurului Comandament NATO de la Sibiu.
“Cultura NATO este un model de succes extrem de binevenit pentru mediul academic și de afaceri din Târgu-Mureș, putând avea o contribuție decisivă la dezvoltarea societății noastre și la asigurarea siguranței cetățeanului”, a afirmat prof. univ. dr. Benedek Imre.

(Redacția)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Cadastru din fonduri europene pentru 12 comune din Mureș

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a anunțat marți, 4 august, printr-un comunicat …