Home / Cultură / Asociația „Classic for kids”, inițiativă de suflet pentru tinerii muzicieni

Asociația „Classic for kids”, inițiativă de suflet pentru tinerii muzicieni

Asociația „Classic for kids” a fost înființată în ianuarie 2019 de soții prof. dr. Andrada Badi ca președinte și ca Badi Miklos,vicepreședinte, care activează ca șef de compartiment de percuție la Filarmonica de Stat din Târgu-Mureș. La început, scopul a fost să promoveze în primul rând tinerii elevi sau studenți care studiază percuția în România, „pentru că percuționiștii sunt puțin defavorizați în domeniul acesta”, a explicat prof. dr. Andrada Badi.

„Toate competițiile și concursurile de la noi din țară sunt axate pe instrumentele ‚vedete’ – pianul și vioara, eventual și cele de suflat. Pentru percuționiști nu există concursuri de acest gen, ei nu prea au cu cine să se compare, nu sunt scoși în evidență în niciun fel”, a detaliat prof. dr. Andrada Badi.

Motivați de această lipsă de reprezentare a instrumentelor de percuție în spațiul competițional național, soții Badi Andrada și Miklos au organizat prima ediție a concursului-festival „Rhythmodia”, a cărui primă ediție a avut loc în 18 mai 2019, în Sala Festivă a Liceului Vocațional de Artă din Târgu-Mureș. 

„Concursul a avut un mega succes, ca dovadă că anul acesta vom avea și participare internațională, chiar și în juriu (Italia, Spania, Elveția, China). Ca invitați în juriu, am avut personalități cu adevărat deosebite. I-am avut ca invitați pe Alexandru Anastasiu, singurul solist vibrafonist din țară, pe prof. dr. Mircea Ardeleanu din Elveția, și pe Gombocz Avar, percuționist la Filarmonica de Stat din Târgu-Mureș”.

Ediția a doua se va organiza în 29 februarie 2020, la Teatrul ”Ariel”. „Dorim să fie un concurs de anvergură, iar juriul va fi pe măsură”, a precizat prof. dr. Andrada Badi.

Sprijin extins către toți tinerii instrumentiști

După cum mărturisește prof. dr. Andrada Badi, organizarea concursului-festival „Rhythmodia” a fost condiționată de existența unei persoane juridice. Astfel, s-a înființat o asociație culturală, non-profit, numită „Classic for kids”, care și-a extins domeniul de activitate către „toți cei care studiază muzica clasică în general, în instituțiile de cultură din țară și străinătate”, după cum a detaliat prof. dr. Andrada Badi.

Prima ediție a concursului pentru bursa „Classic for kids”, a avut loc la 19 noiembrie 2019 în Sala Festivă a Liceului Vocațional de Artă din Târgu-Mureș, dedicată elevilor de liceu. Concurenții au reprezentat varietatea instrumentelor clasice, de la vioară și pian, la flaut, saxofon, corn, clarinet, dar și un interpret la vibrafon. Premiul de 1000 de lei, strânși din fonduri proprii de către Asociație, a fost câștigat de saxofonistul Benedek Miklós Balázs.

Potențial de dezvoltare

Intenția fondatorilor Asociației culturale „Classic for kids” este în primul rând de a continua evenimentele deja inaugurate: concursul-festival „Rhythmodia” și bursa „Classic for kids”. Dar nu se opresc aici.

Dacă până acum activitățile și premiile acordate au fost limitate, speranța este ca, prin creșterea vizibilității, să de dezvolte proporțional și interesul de participare și de sprijin. Până acum, Asociația a primit sprijin de la Clubul Rotary Maris din Târgu-Mureș și de la firma Patris Trans din Cluj-Napoca. Prof. dr. Andrada Badi mai evidențiază colaborări prevăzute pentru viitorul apropiat cu instituții din Elveția și China.

Cei care doresc să contacteze Asociația, pot accesa pagina ei de Facebook, intitulată „Asociatia Culturala Classic for kids”, unde pot găsi și alte date de contact. Se acceptă inclusiv donații, care se pot transfera direct în contul Asociației.

„Ne dorim sa organizăm cât mai multe evenimente prin care să sprijinim cu adevărat arta, să putem ajuta și oferi sume într-adevăr consistente, care sa îi propulseze cu adevărat pe tinerii instrumentiști în această lume grea și costisitoare. Nu multă lume este conștientă de cheltuielile enorme pentru acoperirea cursurilor de măiestrie din afara țării, de costurile necesare pentru participarea la astfel de cursuri sau la competițiile internaționale, unde dacă nu participi, nu exiști ca instrumentist solist”, a concluzionat prof. dr. Andrada Badi.

O inițiativă lăudabilă care a marcat deja pozitiv viața muzicală mureșeană și nu numai prin sprijinirea viitorilor artiști!

Sonia ANDRAȘ

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Tinerii intreprinzători din Ibănești, lăudați de primarul Dan Vasile Dumitru

Spiritul inreprinzător pare să nu fie străin de tinerii din comuna Ibănești, cel mai recent …