EXCLUSIV! Caz de braconaj confirmat de Poliția Mureș! Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 12505 Vizualizări

EXCLUSIV! Caz de braconaj confirmat de Poliția Mureș!

Conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Mureș a confirmat, pentru cotidianul Zi de Zi, că ursoaica găsită fără viață duminică, 17 noiembrie, pe teritoriul comunei Ernei, a fost ucisă ilegal.

Un administrator acuză

Administratorul Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi ”Turul” din județul Mureș, Gheorghe Erdei, a sesizat redacția Zi de Zi în legătură cu un incident petrecut pe teritoriul comunei Ernei în noaptea de sâmbătă, 16 noiembrie, spre duminică, 17 noiembrie.

Vânătoare dubioasă în zona Ernei

Potrivit vânătorului care ne-a sesizat, în noaptea respectivă în zona Icland – Călușeri din comuna mureșeană Ernei o ursoaică a fost împușcată mortal, iar dimineața a fost tractată aproape de drum, astfel încât totul să pară un accident.

Vânătorul susține că autoritățile au fost alertate de un paznic, care a sunat la numărul de urgență 112.

”A fost împușcată o ursoaică în intervalul cuprins între sâmbătă seara și duminică dimineață. Ursoaica a căzut în pârâu, între Icland și Călușeri. Cei care au împușcat ursoaica au venit dimineață și au tras animalul afară cu mașina de teren, până în drum, ca să pară că a fost lovit de o mașină. La fața locului au venit polițiști de la Criminalistică, de la Târgu-Mureș, și au constatat că ursoaica a fost împușcată cu un glonț. A fost o vânătoare la mistreț în acea seara, probabil ursoaica a venit la apă și așa au împușcat-o, crezând că e porc. V-am sesizat această întâmplare, de teama ca nu cumva cineva să mușamalizeze toată întâmplarea, care după părerea mea este un caz clar de braconaj”, a declarat Gheorghe Erdei, care nu a dezvăluit public identitatea celui care a tractat ursoaica cu mașina.

”N-am reușit să fac poze, când am ajuns acolo nu ne-a lăsat cel care a tras ursoaica afară cu mașina, a făcut scandal, a spus ce căutăm noi acolo, și n-am mai făcut poze. Au fost și alți martori acolo, cu două dubițe. În sat se știe cine au fost, deoarece cu o seară înainte au stat la pândă la mistreț”, a adăugat administratorul Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi ”Turul”.

Gheorghe Erdei: ursoaica împușcată avea 150 de kilograme

Ursoaica împușcată era monitorizată de Gheorghe Erdei, care susține că aceasta avea aproximativ 150 de kilograme.

”Eu monitorizam de mai mult timp ursoaica. Am și trimis la București dosarul despre ea. Avea cam doi ani – doi ani și jumătate, și circa 150 de kilograme. Au dus ursoaica împușcată la Direcția Sanitar Veterinară. A fost și Poliția acolo, la fața locului, de la Criminalistică, și s-a făcut constatare. Au dus ursoaica pentru a i se face autopsia, cred că la medicul Ungurean sau Ungureanu”, a precizat Administratorul Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi ”Turul”.

Alte cazuri suspecte

Totodată, Gheorghe Erdei susține că în ultima perioadă de timp în zona comunei Ernei s-au mai înregistrat și alte cazuri suspecte de braconaj, victime fiind un porc mistreț, o căprioară și un cerb.

”A fost, în urmă cu o lună și jumătate, un caz de porc mistreț care a fost călcat de o mașină în comuna Ernei și din cunoștințele mele nimeni nu a dus nicio probă la Direcția Sanitar Veterinară, nu au respectat nicio lege sau o procedură în privința pestei porcine. Au mai fost călcați de mașini și un cerb și o cerboaică, fără nicio hârtie întocmită și nimeni nu a investigat nimic, animalele au ajuns probabil salam”, a conchis vânătorul care ne-a sesizat.

Sesizări împotriva braconierilor, înregistrate la Poliția Mureș

Redăm, în rândurile de mai jos, răspunsul primit de redacția cotidianului Zi de Zi din partea conducerii Inspectoratului de Poliție Județean Mureș.

”Urmare a solicitării dumneavoastră adresată Inspectoratului de Poliție Județean Mureș și înregistrată la unitatea noastră cu nr. 310.774 din data de 22 noiembrie 2019 formulată în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare, vă transmit următoarele:

La data de 17 noiembrie polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș au fost sesizați de către un paznic de vânătoare cu privire la faptul că pe fondul de vânătoare Ernei ar fi fost găsit cadavrul unui exemplar din specia urs.

La fața locului s-a deplasat o echipă operativă, care a constatat faptul că cele sesizate se confirmă, pe marginea DJ 135 A, între localitățile Icland și Călușeri fiind găsit cadavrul unui urs.

Din primele cercetări efectuate, la o examinare preliminară, acesta prezenta în partea omoplatului stâng, o pată de culoare brun-roșcată, posibil sânge.

Cadavrul a fost ridicat și predat paznicului de vânătoare din cadrul Asociației de Vânătoare cu competențe în zonă, în vederea depunerii la DSVSA Mureș și efectuării necropsiei.

Ca urmare a efectuării necropsiei, s-a stabilit faptul că ursul prezenta o plagă cauzată prin împușcare, fiindu-i cauzate leziuni incompatibile cu viața.

În cauză, polițiștii efectuează cercetări, sub aspectul săvârșirii infracțiunii ”vânarea speciilor de vânat cuprinse în Anexa nr. 2, în alte condiții decât cele ale derogărilor”, conform Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006, în vederea stabilirii situației de fapt și identificării autorilor.

În ceea ce privește faptul că în ultima perioadă de timp în zona comunei Ernei s-ar fi înregistrat și alte cazuri suspecte de braconaj, cu privire la alte animale sălbatice, respectiv un porc mistreț, o căprioară și un cerb, menționăm faptul că la nivel Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din Inspectoratul de Poliție Județean Mureș au fost înregistrate sesizări în acest sens.

În consecință, se desfășoară activități specifice, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”tentativa de a practica sau practicarea vânătorii fără a fi înscris în autorizația de vânătoare individuală sau colectivă eliberată în condițiile legii de gestionar, pentru fondul cinegetic respectiv” conform Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic, nr. 407/2006, la finalizarea cărora va fi dispusă soluție legală de către unitatea de Parchet competentă.

Vă mulțumim pentru încrederea acordată și vă asigurăm de întreaga noastră disponibilitate în rezolvarea problemelor ce intră în competența informațiilor de interes public.”

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE