FOTO: Medicina de urgență din Luduș are nevoie de sprijinul comunității locale! Luduș
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 858 Vizualizări

FOTO: Medicina de urgență din Luduș are nevoie de sprijinul comunității locale!

De multe ori forța comunității locale a demonstrat că se pot face lucruri frumoase dacă există voință. Așa cum Asociația Dăruiește Viața i-a provocat pe românii din țară să se implice pentru construcția primului Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România, așa am putea spune că au fost provocați ludușenii și localnicii din împrejurimi și nu numai de către Asociația pentru Urgențe Medicale Luduș să se implice pentru a sprijini activitatea sistemului medical de urgență din Luduș.

Asociația pentru Urgențe Medicale Luduș s-a înființat în acest an, ca urmare a colaborării dintre managementul unei companii private din Luduș și personalul Compartimentului de Primiri Urgențe (CPU) din localitate, cu scopul de a ”eficientiza și de a spori calitatea medicinei de urgență din Luduș”. Asociația a fost fondată de către Dr. Cristian Nicoară, Aorica Man, Vasile Emanuel Nistor și Cristian Claudiu Nagy. Ideea înființării acestei asociații a pornit de la necesitatea îmbunătățirii dotării Compartimentului de Primiri Urgențe cu aparatură modernă necesară.

Echipamente necesare

În acest an, prin finanțare de la Ministerul Sănătății și cofinanțare de la Primăria Luduș s-a reușit dotarea CPU cu aparatură necesară, însă nevoile sunt mult mai mari. Prin intermediul Asociației se dorește dotarea CPU cu aparatură modernă precum ventilator Zoll, pulsoximetru pentru măsurarea COHb, analizoare de laborator tip Point of Care pentru hemogramă, biochimie, sumar de urină, analizor pentru INR, stimulator cardiac extern, manechin complex pentru instruire personal medical și nu numai, sistem de terapie insuflatorie nazală peri-operativă, stilet intubație dificilă, sistem de sutură/închidere a suturii fără ac și fir.

”Cea mai mare prioritate pentru noi este ventilatorul. Prin programul Ministerului Sănătății s-a achiziționat aparatură ce vine în sprijinul cazului critic, însă ventilatorul rămâne o mare necesitate. Prețul ridicat a făcut ca el să rămână pe planul doi la proiectul acesta. Avem celălalt ventilator, dar nu funcționează așa cum am vrea noi. Spațiul la noi este foarte mic și avem nevoie de aparatură performantă de dimensiuni cât mai mici. Avantajul acestui aparat (n. red. – ventilatorul Zoll) este că în cazul în care cade pe jos putem să-l punem înapoi și să meargă, este rezistent la șocuri. Face exact același lucru pe care îl face un ventilator de dimensiune mare din terapie intensivă”, a explicat Dr. Cristian Nicoară, coordonatorul CPU Luduș și președintele Asociației pentru Urgențe Medicale Luduș.

Pentru achiziționarea ventilatorului, al cărui preț este de 70.000 de lei, s-au strâns până în prezent 25.000 de lei.

Apel către comunitatea ludușeană

Pentru restul sumei necesare atât pentru ventilator, cât și celelalte echipamente Asociația pentru Urgențe Medicale Luduș intenționează să deruleze campanii de strângere de fonduri prin care să implice populația și operatorii economici privați din zona Luduș și nu numai pentru a participa la dotarea unității cu aparatură și instrumente medicale moderne. Asociația și obiectivele acesteia au fost prezentate ludușenilor în cadrul unui eveniment ce a avut loc miercuri, 27 noiembrie.

Una dintre companiile care a venit mereu în sprijinul activității secției de urgență este compania Samarcu din Luduș, care în anul 2009 a donat CPU un monitor de funcții vitale, în anii următori implicându-se pentru îmbunătățirea condițiilor în cadrul Compartimentului prin renovarea spațiului, extinderea lui și înlocuirea centralei termice cu una performantă, achiziționarea a diferite alte echipamente necesare.

”Împreună, noi toți, putem face ca fiecare bănuț care se poate strânge să conteze. Eu, ca și sponsor, promit Asociației că în fiecare an voi direcționa cel puțin o parte din sumele de bani pe care Samarcu le plătește ca impozit la statul român, pentru că Samarcu sponsorizează sistemul medical și partea de învățământ de aici, din oraș”, s-a adresat publicului prezent la eveniment Mihai Man, director executiv al Samarcu Luduș.

O nouă unitate de primire urgență, construită de la zero

Viziunea Asociației merge mai departe de achiziția echipamentelor medicale necesare pentru activitatea medicinei de urgență și dorește ca, pe viitor, cu sprijinul persoanelor care se vor implica prin donații, să strângă suma necesară astfel încât să fie construită de la zero o nouă unitate de primire a urgențelor pentru orașul Luduș.

”Noi, la momentul acesta, ca și sediu, ne aflăm departe de ceea ce se numește investigații paraclinice centralizate. Laboratorul și radiologia se află la Policlinică, la 3 kilometri distanță, ceea ce nu este confortabil pentru noi. Avem lângă noi secția de Chirugie, ne ajută pentru o parte importantă a pacienților. Noi am început ideea pe proiecte mici, pe aparatură mică, dar discutând cu oamenii de afaceri, și în cadru organizat în Primărie, s-a ajuns la discuția despre a încerca să avem o nouă locație a urgenței. Discutăm, evident, și de dislocarea altor secții pentru că urgența nu poate funcționa singură. Încercăm să facem un proiect mare, pe partea aceasta, pe care să îl dezvoltăm pe module, în sensul în care dacă reușim să strângem fonduri să încercăm apoi să utilăm, să zicem, subsolul, etajul 1, să începem în timp să lucrăm la urgențe lângă Policlinică. Încercăm să facem în așa fel încât în funcție de răspunsul celor pe care-i chemăm să fie alături de noi să ne putem face și noi proiectele, achizițiile și construcțiile de maniera în care ne dă voie bugetul pe care putem să-l obținem prin campanii pe care să le desfășurăm”, a explicat Dr. Cristian Nicoară.

Pentru acest proiect grandios s-a identificat deja locația, lângă Policlinică, pentru care s-au început demersurile de achiziționare. ”Există locația lângă ambulator, o zonă pentru care se poartă discuții cu proprietarul terenului. Vrem să achiziționăm o suprafață de teren astfel încât să putem adăuga la ambulatoriu această construcție cu destinația de primiri urgențe”, a precizat Cristian Moldovan, primarul orașului Luduș.

Acesta a mai spus că de când se află la conducerea Primăriei Luduș din fonduri europene nu s-a putut accesa decât proiectul pentru reabilitarea ambulatorului deoarece nu au existat alte linii de finanțare pe acest segment și pentru orașe de mărimea orașului Luduș.

Compartimentul de Primiri Urgențe de la Luduș s-a înființat în anul 2008, iar în anul 2009 a beneficiat de dotare prin programul de finanțare de la Banca Mondială. În prezent, majoritatea echipamentelor sunt învechite, uzate moral și este nevoie să fie înlocuite. Există și aparate noi, însă nu suficiente pentru a face față unui caz complex sau unei situații critice.

”În principiu, urgența într-un oraș mic este un fel de punct de triaj. Fiind un spital de gradul 4 (n. red. – Spitalul Orășenesc ”Dr. Valer Russu” Luduș) nu putem face cazuri foarte complexe. În momentul în care situația este critică, clar trebuie să întreprindem tot ce putem face pentru a stabiliza un pacient cu ajutorul chirurgului, care este cel mai aproape de noi, sau a internistului sau cardiologului, dacă este disponibil și poate veni el repede către noi. Altfel, suntem obligați să facem în așa fel încât în cel mai scurt timp pacientul să ajungă la Târgu-Mureș. Încercăm să facem în așa fel încât la un moment dat să putem face și cazuri mai complexe, dar cu concursul colegilor de pe secții, cu concursul conducerii cu care trebuie să colaborăm”, a subliniat coordonatorul CPU Luduș.

În prezent, la CPU Luduș lucrează trei medici de medicină de urgență, însă activitatea aici nu este asigurată 24 de ore din 24. Pentru aceasta ar fi necesară nu doar o mai bună dotare cu aparatură ci și personal medical pe care Dr. Cristian Nicoară speră să îl atragă în timp.

Cum puteți ajuta

Printre variantele de ajutorare ale Asociației pentru Urgențe Medicale Luduș se numără redirecționarea către Asociație a 2% din impozitul plătit ca persoană fizică, de către orice angajat, sponsorizarea cu până la 20% din impozitul pe profit pe care o companie îl plătește către stat, donarea unei sume de bani, voluntariat, sprijinirea activității Asociației prin oferirea de diverse servicii cu titlu gratuit. Asociației i s-au alăturat până acum voluntari care și-au oferit serviciile gratuit pentru a participa la implementarea acestor proiecte îndrăznețe.

”Cred că dacă societatea noastră se va face bine, atunci ea se va face bine pornind de la comunitățile mici, care trebuie să strângă rândurile și să nu mai aștepte atât de mult ajutorul din altă parte. Puterea există în fiecare comunitate, trebuie doar canalizată, coordonată puțin, identificate obiectivele potrivite pentru respectiva comunitate și depuse toate eforturile pentru a le îndeplini. Este exact ceea ce au făcut cei de aici. Au găsit probleme mari care își doresc să rezolve, și-au pus toată energia, munca și priceperea în dezvoltarea acestei idei. Cred că este deosebit ceea ce fac și merită tot sprijinul nostru”, a precizat Iulian Haba, voluntar în cadrul Asociației pentru Urgențe Medicale Luduș.

Donații prin sms, cu carduri unice sau recurente, evenimente cu strângere de fonduri, urne și adaosuri comerciale cu dedicație pentru proiectele asociației sunt modalități prin care se pot strânge bani necesari pentru ca aceste obiective să fie realizate în beneficiul ludușenilor și a localnicilor din localitățile învecinate.

Mai multe detalii despre Asociația pentru Urgențe Medicale Luduș și despre posibilitățile de sponsorizare se pot afla accesând pagina web https://www.asociatiauml.ro/.

Arina TOTH

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE