Planuri mari de viitor pentru clădirile din administrarea Muzeului Județean Mureș Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 293 Vizualizări

Planuri mari de viitor pentru clădirile din administrarea Muzeului Județean Mureș

Muzeul Județean Mureș trece printr-o metamorfoză la trecerea spre secolul XXI, după cum afirmă chiar directorul acestuia, Soós Zoltán. Strategia sa de viitor este, în esență, modernizarea spațiilor muzeale, echiparea lor corespunzătoare cerințelor contemporane, dar și o comunicare deschisă și interactivă cu publicul.

„Noi dorim să aducem Muzeul la oameni”, a declarat directorul Muzeului, care și-a exprimat dorința ca spațiile pe care le coordonează, evenimentele și proiectele de sub egida Muzeului Județean Mureș să devină cu adevărat o parte integrantă a societății, să fie vii. Astfel, cum s-a procedat și la alte muzee și galerii din toată lumea, istoria și arta prind viață, răspund și se adaptează în funcție de reacția pe care o generează.

Proiecte actuale

Principalul proiect al Muzeului Județean este restaurarea Palatului Culturii, de amploare atât culturală, cât și arhitecturală. Muzeul de Științele Naturii este și el în curs de renovare. Două proiecte de renovare finalizate cu succes sunt la Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Palatul Toldalagi în centrul Târgu-Mureșului, și la Muzeul de Arheologie și Istorie din Cetatea Medievală, construit în clădirea comandamentului Habsburgic.

Dar Muzeul, după cum amintește Soós Zoltán, are multe alte clădiri în administrare, care „sunt cu siguranță cele mai valoroase pe plan local și chiar județean”. Muzeul Județean administrează și Castelul Gurghiu și Centrul de Cercetare a Limesului Roman, la care lucrările de restaurare și modernizare se realizează din fonduri proprii, după spusele directorului Muzeului. În cadrul acestui complex s-a demarat și transformarea terenurilor agricole din jurul castrului roman de la Călugăreni într-un Parc Arheologic, încă din 2015.

În 2016 s-au construit două clădiri de lemn denumite „Time Box”, ce găzduiesc expoziții permanente. Soós Zoltán a explicat: „Pavilioanele ‚Time Box’ sunt spații expoziționale ce prezintă aspecte ale prezenței romane în zonă, cultura băilor specifică Imperiului Roman”.

Până nu se finalizează lucrările, Castelul din Gurghiu poate fi vizitat doar în Ziua Porților Deschise, dar parcul dendrologic este deschis vizitatorilor zilnic între 10.00 și 18.00.

În afara acestor proiecte, Muzeul Județean Mureș se ocupă constant de întreținerea proprietăților pe care le are în administrare. Alte activități includ proiecte de cercetare, în parte descărcări arheologice, dar și cercetări proprii, mai ales în sfera unor potențiale noi achiziții pentru „îmbogățirea patrimoniului muzeal și completarea colecțiilor”, după cum le descrie Soós Zoltán.

Dorința directorului este să creeze o „colecție dinamică pentru că vizitatorii locali cer întotdeauna noutăți”, ceea ce „va spori și valoarea proprietăților Muzeului”. Aceste achiziții vor consta în tablouri, dar și mobilier și alte obiecte istorice relevante. Printre artiștii de interes sunt pictorii Nagy Oszkár și Horea Paștina, reprezentativi pentru stilul băimărean, dar și sculptorul Román Victor care și-a trăit o bună parte din viață la Paris, cu o amprentă stilistică monumentală.

Se va lucra și la partea de țigle și decor ceramic de pe fațada actualei clădiri a Consiliului Județean Mureș și de la Palatul Culturii din Târgu-Mureș, fiind „piese importante” pentru Muzeul Județean, dar și pentru Târgu-Mureș.

Proiecte viitoare

Muzeul Județean Mureș administrează și Castelul Ugron din Zau de Câmpie, a cărui renovare este deocamdată, după cum mărturisește Soós Zoltán, în faza de elaborare a proiectului. Ceea ce se dorește este un „proiect pilot de înființare a unei baze de arheologie după modelul celei de la Călugăreni”.

S-au achiziționat și două gospodării țărănești. După spusele lui Soós Zoltán, fiecare din acestea va avea o utilitate specifică, completându-se reciproc. Una va găzdui un Muzeu de Artă Populară, iar cealaltă va reprezenta „o bază de arheologie” ce va servi nevoilor logistice specifice domeniului.

Inițiative multiple pentru o istorie multiculturală plină de viață, demnă de secolul XXI!

Sonia ANDRAȘ

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!