Muzeul Județean Mureș, un muzeu demn de secolul XXI Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 695 Vizualizări

Muzeul Județean Mureș, un muzeu demn de secolul XXI

Intrând într-un birou de director te-ai aștepta să ai emoții. Dar nu în cazul celui de la Muzeul Județean Mureș. Intri într-o atmosferă de colegialitate, deschisă, veselă. Te așezi la masă. Directorul Soós Zoltán se ridică de la birou și se așază față în față cu tine. Pentru că urmează o conversație, o ocazie pentru un lider pasionat de ceea ce face și cu o viziune clară pentru viitor să-și expună, mândru, dar și realist, proiectele recente, prezente și cele din viitorul apropiat.

O instituție artistică și culturală în plină dezvoltare și modernizare, Muzeul Județean Mureș a avut un 2019 înțesat cu evenimente și proiecte de mare anvergură și de o reală popularitate.

În afara evenimentelor, expozițiilor și acțiunilor în curs de desfășurare, directorul Muzeului Județean Mureș, Soós Zoltán, își pregătește cu mândrie, dar și diligență, bilanțul pe anul 2019. Astfel, preocupările sunt finalizarea proceselor de achiziții, bugetare și tot ceea ce presupune buna funcționare a instituției.

Expoziția „Tonitza. Imagini ale copilăriei”, un real succes

Un subiect de mare mândrie pentru anul acesta a fost expoziția „Tonitza. Imagini ale copilăriei”, ai cărei curatori au fost Ioana Vlasiu, Ioan Şulea, Cora Fodor, Dorel David Morar. Realizarea acestei expoziții, după cum afirmă Soós Zoltán, a fost posibilă printr-o achiziție substanțială din 2017.

Potrivit directorului Muzeului Județean Mureș, o expoziție de o asemenea amploare nu s-ar fi putut realiza fără sprijinul altor galerii și colecții private. Astfel, au contribuit Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad, Muzeul de Etnografie din Brașov, Muzeele de Artă din Constanța, Craiova și Ploiești, Muzeul Național Brukenthal din Sibiu. Instituțiile la nivel național din București și-au adus și ele contribuția: Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Municipiului București, Biblioteca Academiei Române, Institutul de Istoria Artei „Gheorghe Oprescu” și Muzeul Național al Țăranului Român. Colecționarii privați au fost reprezentați de Galeriile Artmark, Liviu Cojoc, Lucian Pop și Marian Spătariu.

Succesul acestei expoziții s-a extins dincolo de granițele mureșene. Astfel, după închiderea acesteia în iunie 2019, la 26 septembrie 2019 s-a vernisat „o variantă mai elaborată, cu peste 60 de lucrări în plus”, unde s-au adăugat și alte tematici față de cea a copilăriei, incluzând elemente din „toată creația lui, peisaj, natură statică, sau nuduri”, după cum a explicat Soós Zoltán. Expoziția a fost organizată „în cadrul celui mai mare eveniment național artistic din 2019, Art Safari”, în clădirea Palatului Oscar Maugsch BCR din Piața Universității, întinsă pe 17 săli, și a rămas deschisă până în 6 octombrie 2019. Curator a fost chiar Soós Zoltán. Întreg parcursul expozițiilor dedicate operei lui Nicolae Tonitza a reprezentat doi ani de muncă asiduă a colectivului Muzeului Județean Mureș.

Expoziții deschise în prezent

„La masa călugărilor” de la Muzeul de Arheologie și Istorie este după Soós Zoltán o „expoziție interesantă” ce explorează legătura dintre comunitățile mănăstirești și gastronomie. Aceasta se va încheia în 18 decembrie 2019. Tot la Muzeul de Arheologie și Istorie se mai poate viziona și expoziția „Poveștile scheletelor – CSI în arheologie” până la 31 decembrie 2019.

La Muzeul de Etnografie și Artă Populară va continua până la 31 decembrie 2019 expoziția „Războiul tranșeelor. Marele război din perspectiva arheologiei aeriene” cu materialele rezultate din cercetările arheologice aeriene efectuate în județul Mureș.

Expoziția „Pictura transilvană interbelică”, adunând lucrări ale pictorilor mai ales de influență băimăreană, pictate între 1919 și 1944, se va mai putea vizita la Palatul Culturii până la 19 aprilie 2020.

Următorul eveniment important va fi vernisajul expoziției Kulcsár Béla în 4 decembrie 2019, la galeriile UAT, Târgu-Mureș, la ora 18.00.

Planuri de viitor

În momentul de față, se elaborează Catalogul pentru expoziția „Pictura transilvăneană interbelică”. Variantele în limba română și maghiară au fost finalizate, iar acum se editează cea în engleză.

Un alt proiect cu mare potențial îl reprezintă tratativele pentru organizarea unei expoziții dedicate orașului Pompei, în colaborare cu Muzeul Național de Arheologie din Napoli.

„Contractul încă nu este finalizat, sperăm să îl ducem la bun sfârșit, pentru a avea un eveniment frumos, inedit”, a explicat Soós Zoltán.

În decembrie se mai lucrează la realizarea contractelor pentru extinderea Palatului Culturii. După cum afirmă directorul Muzeului Județean Mureș, vestiarele actuale au fost adăugate clădirii originale în anii ’60, iar fundația clădirii nu poate face față și „apar tot timpul fisuri”. Astfel, în viziunea lui Soós Zoltán, Palatul Culturii trebuie să aibă „cel puțin 8 vestiare, pentru secolul XXI”, 4 camere de oaspeți. Directorul Muzeului mai dorește amenajarea unui depozit subteran destinat Filarmonicii de Stat din Târgu-Mureș, unde să își depoziteze întregul inventar, mai ales instrumentele grele, „manipulate cu un lift pentru greutăți”.

Un alt proiect dedicat Palatului Culturii este legat de centrala veche, care are o greutate prea mare. Soós Zoltán speră să obțină o nouă clădire, „soluția ideală, și am depus o solicitare la Consiliul Județean pentru dezvoltarea instituțiilor județene, a unei biblioteci digitale, împreună cu Biblioteca Județeană Mureș”.

Un an cultural și artistic de succes, cu speranțe îndreptate deja spre 2020!

Sonia ANDRAȘ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE