FOTO: Fibula de la Suseni, acordată îngerului păzitor al ”dulcineilor” și unui ”vultur” din forțele speciale! Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 3130 Vizualizări

FOTO: Fibula de la Suseni, acordată îngerului păzitor al ”dulcineilor” și unui ”vultur” din forțele speciale!

Prefectul județului Mureș, Mircea Dușa, a acordat duminică, 1 decembrie, cea mai înaltă distincție a județului Mureș, Fibula de la Suseni, Rodicăi Molnar – președintele Asociației Copiilor și Tinerilor Diabetici (ASCOTID) Mureș și lui Gabriel Pop – militar în cadrul Batalionului 51 Operații Speciale ”Vulturii” din Târgu-Mureș.
Ceremonia de decernare a Diplomelor de Excelență și a distincției Fibula de la Suseni a avut loc în Sala de Oglinzi a Palatului Culturii din Târgu-Mureș și a fost inclusă în programul evenimentelor organizate în ”Orașul Trandafirilor”, cu ocazia Zilei Naționale a României, de Instituția Prefectului – Județul Mureș, Consiliul Județean Mureș și Primăria municipiului Târgu-Mureș.

Fibula de la Suseni, descoperită în 1924

Rolul de maestru de ceremonii i-a revenit cu succes profesoarei Maria Kozak, inspector școlar pentru Limba și literatura română și limba latină, care a prezentat, pe scurt, informații relevante despre Fibula de la Suseni, piesă aflată în patrimoniul Muzeului Județean Mureș începând cu anul 1924.
”Fibula de la Suseni a fost descoperită în anul 1924 în localitatea mureșeană cu același nume de către muncitorii de la fabrica de cărămizi, îngropată într-un vas ceramic, alături de alte obiecte de bronz, în majoritate fragmente, și a fost datată la sfârșitul Epocii Bronzului și începutul Epocii Fierului, în așa numitul Hallstatt Timpuriu sau Prima Vârstă a Fierului, în secolul XII Înainte de Hristos. Vorbim astfel de cea mai importantă piesă arheologică a județului Mureș, a cărei valoare științifică a fost apreciată de marele arheolog Vasile Pârvan”, a menționat prof. Maria Kozak.

Reverență pentru cei care ”realizează ceva pentru societate”

Au rostit, de asemenea, scurte mesaje Mircea Dușa, prefectul județului Mureș, care a subliniat că distincția este acordată ”unor personalități din viața civilă, unor oameni care realizează ceva pentru societate și care reprezintă simboluri”, și Peter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș, care a fost de părere că județul Mureș are numeroși ambasadori care ne fac cinste prin activitățile lor.
”Încă de anul trecut am considerat că Fibula de la Suseni trebuie atribuită și oamenilor simpli, care nu sunt conducători de unități, personalități care să fie prezente zilnic în spațiul public, dar care reprezintă ceva pentru județul Mureș”, a declarat prefectul județului Mureș.
”Cred că decernarea Fibulei de la Suseni este un moment deosebit în viața județului. În primul rând, mă gândesc că județul Mureș a dat foarte multe personalități remarcabile, cu o activitate deosebită, remarcabilă, și astăzi ne aflăm tot într-un moment în care într-adevăr au primit această distincție două persoane cu o activitate remarcabilă, cu care ne mândrim”, a afirmat Peter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș.

Rodica Molnar, înger păzitor al ”dulcineilor”

Laudatio-ul în onoarea Rodicăi Molnar a fost prezentat de dr. Iuliu Moldovan, director executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Mureș.
Potrivit acestuia, ASCOTID este o asociație non-guvernamentală și non-profit înființată în anul 2006, în folosul copiilor și tinerilor diagnosticați cu diabet zaharat de tipul 1, insulino-dependenți, o boală cronică tratată numai cu insulină și nevindecabilă care necesită asistență medicală, asistență psihologică și educație sanitară continuă.
”O mână de părinți au încercat să aducă schimbări în viețile acestor copii condamnați pe viață la tratament cu insulină, fără de care nu pot supraviețui”, a afirmat dr. Iuliu Moldovan.
”În cei aproape 14 ani de activitate, ASCOTID a construit o comunitate unită bazată pe prietenie și respect, această lecție de viață este dată de micuții care zi de zi trăiesc cu ajutorul insulinei ce poate deveni letală într-un moment de neatenție, iar ei sunt responsabili de viața lor mult prea devreme”, a adăugat directorul executiv al DSP Mureș.
”Am conștientizat cât de important este să aparții unei comunități și mai mult să pot ajuta. Am muncit pentru a le aduce bucurii, pentru a schimba legile în conformitate cu nevoile acestor minunați copii. Nu a fost ușor, însă după cum se vede, nu a fost imposibil. În comunitatea noastră de ”dulcinei”, așa cum le place lor să își spună, viața este dulce-amară, este contra cronometru, viața acestor copilași se măsoară în picături de sânge, de insulină și în grame de alimente, iar ei sunt eroii mei, care zi de zi îmi dau mie lecții și celor din jurul mei și ne demonstrează că nimic nu este imposibil dacă ai alături familia, prietenii, comunitatea, instituțiile”, a mărturisit Rodica Molnar.

Gabriel Pop, parașutist de precizie al ”Vulturilor”

Laudatio-ul în onoarea lui Gabriel Pop a fost prezentat de lt. col. Marian Bârsan, comandantul Batalionului 51 Operații Speciale ”Vulturii” din Târgu-Mureș, prima unitate de forțe pentru operații speciale din Armata României.
Conform acestuia, Gabriel Pop ”este un militar foarte complet din toate punctele de vedere, cu performanțe naționale și internaționale deosebite”, încadrat din anul 2004 în Batalionul 51 Operații Speciale ”Vulturii” din Târgu-Mureș, iar în prezent ocupă funcția de instructor de parașutare pe parașute din categoria ”aripă”, având peste 500 de salturi militare cu parașuta ”aripă” și peste 3.000 de salturi cu parașuta în domeniul parașutismului civil, unde deține numeroase titluri de campion al României și al Europei de Est.
Totodată, lt. col. Marian Bârsan a precizat despre Gabriel Pop că a participat la mai multe misiuni specifice în afara țării, în diferite teatre de operații unde România a avut și are dislocate contingente de militari, precum și că este multiplu câștigător al titlului național la parașutism militar la precizia aterizării, respectiv că ”este militarul care a purtat în zbor deasupra Târgu-Mureșului drapelul național cu ocazia ceremoniilor organizate cu prilejul Zilei Independenței României și a Zilei Naționale”.
Pentru activitatea profesională deosebită pe care a desfășurat-o, Gabriel Pop a fost distins cu Emblema de Onoare a Forțelor Aeriene, Emblema de Onoare a Forțelor Terestre și Medalia NATO Non-Article 5.
”Țin să mulțumesc foarte mult domnului prefect pentru această distincție acordată. Sunt foarte onorat că mi s-a acordat această distincție, cred că vine ca o încununare a performanțelor mele atât civile, cât și militare și totodată și faptului că în patru ocazii am purtat drapelul național chiar de Ziua Națională. A fost o mare mândrie, sunt mândru că fac parte din acest județ. Voi continua cu aceeași pasiune să îmi desfășor activitatea, atât pe plan civil, cât și militar”, a spus Gabriel Pop.

Text: Alex TOTH
Foto: Arina TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE