FOTO: Spectacol special de Ziua Națională a României, la UMFST Târgu-Mureș Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 484 Vizualizări

FOTO: Spectacol special de Ziua Națională a României, la UMFST Târgu-Mureș

Intrând din seara deja geroasă în clădirea Universității de Medicină, Farmacie, Știință și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu-Mureș, urci scările până la Sala Festivă. Nici nu apuci să te dumirești, că întâlnești oameni cu fețe zâmbitoare, care te întâmpină, te îndrumă spre Sala Festivă. La intrare sunt tinere care împart insigne tricolore, iar apoi vezi un grup de tineri, „care se prefac a fi statui”, cum îi explica un domn unei fetițe uimite „că sunt băieți adevărați, nu sunt statui”. Unii țineau steaguri, alții erau îmbrăcați în soldați medievali. Deja atmosfera este specială. Uiți de frig, dacă așa interesant e la intrare, oare ce urmează?

„Azi ne permitem să fim idealiști, mâine devenim mai realiști”

Lumea a luat loc după intonarea Imnului „Deșteaptă-te române”, iar evenimentul a putut începe.

UMFST „George Emil Palade” a organizat, pentru a doua oară, un spectacol special dedicat zilei naționale a României, 1 decembrie, în Sala Festivă a clădirii principale a universității.

Rectorul UMFST „George Emil Palade”, prof. dr. Leonard Azamfirei, a rostit cuvântul introductiv, exprimându-și în primul rând speranța ca spectacolul organizat de 1 decembrie la UMFST Târgu-Mureș să devină o tradiție anuală.

Evocând „chintesența spiritului românesc”, prof. dr. Leonard Azamfirei a alăturat cuvinte aparent sinonime, cum ar fi „țară-patrie”, „popor-neam”, „steag-drapel”, subliniind că pentru fiecare, cel de-al doilea cuvânt oferă „ceva în plus, personalizează, dă suflet”, astfel încât sentimentul nostru național depinde de cât suflet punem.

Întrebându-se cum și-ar dori să fie România ideală, prof. dr. Leonard Azamfirei a afirmat că își dorește o țară în care „libertatea este asociată cu responsabilitatea”, iar când aceasta nu există, apar „anomalii”. Apoi, rectorul UMFST Târgu-Mureș a mărturisit că își mai dorește ca „valoarea adevărată să triumfe în fața pseudo-valorilor” și „dacă ceva este dat la o parte, să fie înlocuit”.

Discernământul apare odată cu vârsta, a concluzionat prof. dr. Leonard Azamfirei, este o urmare firească a optimismului tinereții. Întrebarea care trebuie să ne-o punem toți este „Ce lăsăm după noi?”, ceea ce reprezintă, după rectorul UMFST Târgu-Mureș, „forma adevărată de patriotism, pentru că am fost și trebuie să rămânem români”.

România, ”parte a arhitecturii noastre sufletești”

A urmat o scurtă prelegere despre semnificația zilei de 1 decembrie pentru români, ținută de prof. dr. Maria Kozak, inspector școlar de specialitate pentru Limba și literatura română și Limba latină în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Mureș.

Pentru prof. dr. Maria Kozak, decembrie 1989 a fost un „moment astral”, realizat printr-o jertfă imensă, fiindcă „1 din 10 români a suferit în mod direct în timpul Primului Război Mondial”.

Dar acest sacrificiu a fost voluntar, cu gândul la viitor, și după spusele prof. dr. Maria Kozak, conștientizând faptul că „România este parte a arhitecturii noastre sufletești”.

„Pentru că 1 decembrie este despre noi, despre românii care nu încetează nicio clipă să creadă în această țară. Aceasta este lecția fundamentală, lecția valorii și a autenticității, a respectului față de România”, a mai declarat prof. dr. Maria Kozak.

Târgu-Mureș, ”acasă” pentru studenți străini

Ultimul vorbitor a fost Nicola Di Nardo, student în anul 6 la Medicină la UMFST Târgu-Mureș, care a transmis cele mai bune urări României, în calitate de reprezentant al studenților străini ai Universității mureșene. Vorbind într-o română frumoasă, studentul a amintit faptul că mulți studenți străini numesc România, și Târgu-Mureșul, în particular, ”acasă”, unii temporar, alții chiar permanent.

„Oricare ar fi alegerea, România și poporul său ne-au întâmpinat cu brațele deschise. Ne-au format și au făcut din noi profesioniști și specialiști în diferite domenii. Motiv pentru care noi suntem, și o să fim mereu recunoscători”, a continuat Nicola Di Nardo.

Studentul italian a terminat prin a ura „La mulți ani poporului român și la mulți ani România” din partea sa, și a întregii comunități de studenți străini de la UMFST „George Emil Palade” din Târgu-Mureș.

„În limba ta ți-e dor de mamă”

A urmat un moment artistic realizat de actorii Teatrului „Scena” din Târgu-Mureș, în regia artistică a actorului și regizorului Liviu Pancu. Într-o atmosferă solemnă, s-au recitat poezii ce evocă spiritul și suferința poporului român în istorie și în prezent, intercalate cu momente artistice și muzicale. Artiștii au reușit să transpună în artă ceea ce se exprimase înainte în cuvinte.

Evenimentul din interior s-a încheiat cu un spectacol de proiecție și video acompaniat cu sunetele tulburătoare de fluier. Acest aranjament a acordat o dimensiune muzical-vizuală mesajului de unitate în bucurie și durere al zilei de 1 decembrie. Deși ceea ce a predominat a fost un areal de imagini neutre și apoi sfâșietoare dominate de ideea că „arte pădurea”, totul s-a încheiat pe un ton optimist, despre puterea noastră de supraviețuire. Oricât de multe ar fi lacrimile, vom depăși greutățile dacă suntem alături unul de celălalt, ca într-o horă proverbială.

Hora Unirii

Scena s-a mutat apoi afară, pe esplanada din fața clădirii principale, unde s-a continuat cu un spectacol de proiecție, de această dată ca acompaniament pentru un spectacol folcloric interpretat de elevele Alexandra Negruțiu și Alexia Radu, alături de interpretul de muzică populară dr. Costi Dumitru, colaborator și prieten al UMFST Târgu-Mureș, de asemenea președinte-fondator al Asociației Culturale “Doruri Mureșene”.

Ignorând gerul de afară, cei rămași au încheiat seara „învârtind” Hora Unirii, astfel punând în practică mesajul de unire cu care se încheiase spectacolul din interior.

Întregul eveniment a fost difuzat live pe pagina de Facebook a Universității intitulată „Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie”. Filmarea este disponibilă acolo și poate fi vizionată integral pe Facebook.

Artă, știință, trăire sinceră, realitate crudă, dar și frumusețea spiritului neînvins, speranța unui viitor frumos.

Sonia ANDRAȘ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE