Expoziție omagială la 90 de ani de la nașterea sculptorului Kulcsár Béla Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 212 Vizualizări

Expoziție omagială la 90 de ani de la nașterea sculptorului Kulcsár Béla

Într-o atmosferă prietenoasă, colegială, directorului Muzeului Județean Mureș, Soós Zoltan, a prezentat vineri, 29 noiembrie,m informații despre expoziția aniversară dedicată artistului plastic Kulcsár Béla, organizată în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România și cu sprijinul Consiliului Județean Mureș.

Kulcsár Béla, născut în 1929, cunoscut drept Kulcsár „Junior”, pentru că tatăl său avusese deja succes ca sculptor în lemn, s-a stins din viață în 1976, la doar 47 de ani. Kulcsár Béla a absolvit Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu”, acum Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca.

Spre sfârșitul vieții sale, lui Kulcsár Béla i s-a acordat șansa să realizeze un proiect la nivel național, Monumentul Adunării Secuiești de la 1848 din comuna Lutița, județul Harghita. Dar, din cauza unor probleme grave de inimă, i s-a interzis să mai sculpteze, așa că monumentul a fost finalizat în 1978 de Hunyadi László și Kiss Levente pe baza ideilor și planurilor lăsate de Kulcsár Béla.

Fiindcă nu a mai putut sculpta, opera sa târzie constă în lucrări de pictură și grafică, lăsând astfel „o moștenire foarte bogată și complexă”, după cum o descrie directorul Muzeului Județean.

În opinia lui Soós Zoltan, artistul Kulcsár Béla „a contribuit în mod esențial la arta modernă” specifică anilor ’60 și ’70, fiind, după părerea directorului, printre primii sculptori din România care au abordat tematici și tehnici relevante pentru epocă.

„Deși în acea perioadă prevalent era realismul socialist, Kulcsár Béla nu s-a adaptat la acest stil, fiind cel mai important reprezentant al sculpturii moderne din România”, a completat directorul Muzeului Județean Mureș.

Târgumureșenii pot admira două ample lucrări ale sale în spațiul public, și anume „Cuplurile dansatoare” din Piața Teatrului și „Arcașul” în zona Cornișa, pe strada Mihai Viteazul, în parcul din apropierea blocului turn.

În legătură cu sculptura „Cuplurile Dansatoare”, Soós Zoltan a menționat faptul că la momentul renovării Pieței Teatrului unul din cuplurile ce fac parte din ansamblul statuar a fost montat invers, ceea ce nu s-a corectat nici acum.

În a doua jumătate a anului 2020 va fi finalizat și un catalog al întregii opere a lui Kulcsár Béla, incluzând și lucrări care, din motive financiare și logistice, nu au putut face parte din expoziția aniversară. Publicarea albumului este îngreunată și de cantitatea enormă de material documentar atât scris, cât și vizual.

„Era un artist foarte meticulos. Nu era un sculptor care să se fi legat de tradiția locală, ci a oferit o nouă perspectivă pentru sculptura mureșeană”, a concluzionat Soós Zoltan.

Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 4 decembrie, de la ora 18.00, la Galeria Art Nouveau de pe strada George Enescu nr. 2 din Târgu-Mureș.

Sonia ANDRAȘ

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE