Home / Invatamant / Grădiniță nouă, în pregătire în Sângeorgiu de Mureș

Grădiniță nouă, în pregătire în Sângeorgiu de Mureș

Distribuie

Sângeorgiu de Mureș este deja o comună prietenoasă și atractivă pentru copii, tineret, dar și părinți. Astfel, există o serie de proiecte inovative ce vor aduce un plus de împlinire comunei și populației acesteia. Școala Gimnazială „Sfântul Gheorghe” va fi renovată printr-un proiect realizat de Primăria Sângeorgiu de Mureș și finanțat din fonduri guvernamentale.

Primarul comunei, Sófalvi Szabolcs, consideră că această extindere este necesară datorită numărului mare de copii, care depășește deja 900 de înscriși atât la grădinițe, cât și la școală.

„Pentru mine e foarte importantă educația, așa că dezvoltarea școlii e primordială”, a declarat primarul.

În momentul de față, proiectul tehnic este finalizat, urmând licitația pentru executare, iar lucrările sunt prevăzute pentru iunie 2020, când va începe vacanța.

Grădiniță nouă, în pregătire

De asemenea, prin intermediul unui proiect a fost obținută o finanțare pentru construcția unei noi grădinițe cu patru grupe. Proiectul este derulat prin Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, cu bani de la Banca Mondială. Deși proiectul tehnic a fost realizat, amplasarea rămâne o problemă, cauzată de „lipsa acută de terenuri proprietate publică”, după cum mărturisește primarul.

Copiii și familia sunt grijile de suflet ale lui Sófalvi Szabolcs. De la inaugurarea sa în 2015, creșa „Îngerașul” s-a bucurat de atenția publicului, fiind una din puținele creșe deschise într-un spațiu non-urban.

Primarul sângeorzean s-a arătat plăcut surprins de impactul său pozitiv: „Atunci când am visat acest proiect, cred că am fost singurul optimist”.

Reacțiile la nivel instituțional au fost mai degrabă descurajatoare, Sófalvi Szabolcs mărturisind că i s-au evidențiat doar obstacole, precum sursele limitate de finanțare, numărul mic de copii la nivel național, lipsa de creșe în comune sau chiar incertitudinea unei locația.

„Am găsit teren în curtea grădiniței, și e o locație foarte bună. Când termină creșa, copiii fac trei pași și sunt acolo, la grădiniță. S-au găsit fonduri, aproape 95% era finanțat de la fonduri UE. Optimismul nostru în ceea ce privește creșterea natalității în comuna Sângeorgiu de Mureș s-a adeverit. Se nasc tot mai mulți copii”, a continuat acesta. Creșa „Îngerașul” funcționează la o capacitate de 60 de locuri, cu patru grupe, toate ocupate, și 15-20 de persoane pe lista de așteptare. „Condiții bune, părinți satisfăcuți, mulțumiți, feedback-ul este acesta și ne-a încurajat. Am avut și atunci o presimțire că va avea succes și am construit podul acestei clădiri astfel încât să poată fi oricând transformat în mansardă. Se mai pot înființa două sau trei grupe, dar fiind perioada de monitorizare de 3 ani, de acest lucru nu ne-am putut ocupa”, a mai povestit primarul.

Această perioadă fiind deja încheiată, proiectul tehnic este pe punctul de a fi finalizat, pentru ca în 2020 capacitatea să fie sporită cu 20-30 de locuri.

„Îngerașul” își așteaptă cu brațele deschise copilașii!

Sonia ANDRAȘ


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.