Muzica sacra, pe afișul lunii decembrie la Filarmonică Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 250 Vizualizări

Muzica sacra, pe afișul lunii decembrie la Filarmonică

Filarmonica de Stat Târgu Mureș intră în luna decembrie cu inima deschisă și cu multe cadouri pentru melomani, după cum ne spune Vasile Cazan, directorul instituției. „Am ajuns la ultima lună a anului, lună căreia pe bună dreptate, toți trebuie să recunoaștem că ne place să îi spunem și LUNA CADOURILOR! Și dacă chiar așa este, atunci e frumos să ne facem tot felul de surprize, și – de ce nu – chiar câte un cadou muzical, căci va veni vremea colindelor, apoi a urărilor de Anul nou, deci sărbători și multă voie bună. Filarmonica noastră, instituție ce își sărbătorește pe tot parcursul stagiunii actuale șaptezeci de ani de la înființare, susține în luna decembrie un Festival muzical ce și el ajunge în această lună la ediția cu numărul XXX. Este vorba despre Festivalul „Musica Sacra” proiect artistic înființat în 1990 de Maestrul Csíky Boldizsár, distinsul meu predecesor la conducerea Filarmonicii. Pentru toți prietenii instituției și concertele din festival pot însemna o oportunitate de a oferi celor dragi o invitație să audieze un concert, poate cadoul cel mai potrivit și în stare să producă multă bucurie în suflet”, a precizat Vasile Cazan.

Concert extraordinar de Ziua Națională

Debutul lunii decembrie a adus un moment special pentru membrii Filarmonicii prilejuit de Ziua Națională a României. „Duminică, 1 decembrie, Orchestra noastră simfonică a fost invitată să susțină un Concert simfonic extraordinar la Casa de cultură din Alba Iulia cu prilejul Zilei Naționale a României. Sub bagheta Maestrului Cristian Oroșanu au fost  interpretate pagini de referință din „Repertoriul Mariei Tănase”. Valorosul nostru colectiv artistic a avut  alături în acest spectacol alți patru artiști de prestigiu: pianistul Mariano Castro, solista vocală Alexandra Fits, Claudia Diaconu la nai, și Ionel Ioachim, la percuție”, a precizat Vasile Cazan.

Colaborare cu muzicieni din Țara Tangoului

Concertul vocal-simfonic extraordinar de deschidere al lunii decembrie va avea loc joi, 5 decembrie, și va fi dirijat de Maestrul Horváth József, dirijor al Operelor maghiare și române din Cluj Napoca. „Acest concert de deschidere al lunii decembrie  îl realizăm în colaborare cu Ambasada Argentinei la București și căreia îi mulțumesc pentru sprijinul acordat în vederea prezenței pe scena noastră a renumitului bandoneonist Omar Massa, artist pe care ați mai avut prilejul să îl aplaudați în programele noastre anterioare de tangouri argentiniene. Un program superb de deschidere a festivalului și care în prima parte ne permite audierea unei bijuterii baroce semnate de Johann Christoph Pez, compozitor german din secolul XVII și intitulată Concerto pastorale. Urmează Concertul pentru oboi și orchestră de Alessandro Marcello, în transcripție pentru bandoneon și orchestră al cărui solist este Omar Massa. În primă audiție tîrgumureșeană va fi apoi interpretată în partea a doua a concertului o capodoperă vocal-simfonică: Tango Gloria de Martin Palmeri, un foarte talentat și prolific compozitor argentinian contemporan. Alături de cele două mari colective artistice ale instituției, Orchestra simfonică și Corul Mixt se vor afla în scenă în roluri solistice soprana Virginia Maria Onița, mezzosoprana Iulia Merca, baritonul Lucian Onița, Omar Massa la bandoneon și László Cristina la pian”, afirmă Vasile Cazan.

Un program de excepție îi așteaptă pe iubitorii genului coral, sâmbătă 7 decembrie de la ora 18 în Biserica Minoriților „Sfântu Anton” unde Corului Musica Humana dirijat de Csíky Csaba i se alătură Corul Szent György din Dunaszerdahely (Slovacia) dirijat de Érsek Rezső și Kollár Katalin, în roluri solistice flautistele Bazsó Horváth Zsuzsanna, Tóth Sára și violonistul Boráros Pál. Un program bogat din creația lui Csíky Csaba, Orbán György, Csíki László, Ch. Gounod, Kodály Z., G. F. Händel, R. Lovland, M. Leontovich și J.Rutter. Programul coral continua în prima duminică a lunii decembrie, cu un inedit concert găzduit de Biserica Greco-catolică „Sf Nicolae” din Târgu Mureș.

„Duminică, 8 decembrie, dimineața de la ora 9 Corul Mixt al Filarmonicii pe care am plăcerea să îl dirijez, va susține un Concert coral-instrumental extraordinar în Biserica Greco-catolică „Sf Nicolae”, str.Cuza Vodă nr.8. Programul cuprinde câteva opusuri de mare frumusețe din creația lui A. Vivaldi, M. Palmeri, S. Pautza, V.Timaru, E. Monția și T. Popovici. Acompaniază la pian doamna Antonia Someșan, maestru de studii cor doamna Sikó Szidónia”, declară Vasile Cazan.

Joi, 12 decembrie,  Corala „Marisiensis” a Universității de Arte din Tîrgu Mureș dirijată de Ana-Niculescu Spânu va susține un concert coral în Sala mică a Palatului Culturii de la ora 17. Vor evolua alături de corală, excepționala solistă vocală Daniela Neamț-Gilovan, pianista Cristina László și actorul Iulian Praja. Programul concertului este atractiv și cuprinde colinde din repertoriul compozitorilor F. Mendelssohn-Bartholdy, Gh. Dima, M. Leontovich, T. Brediceanu, G. Enescu, N. Bretan, T. Popovici, D. G. Kiriac, N. Lungu, V. Teodorian și Gh. Budiș”, afirmă directorul Filarmonicii de Stat Târgu Mureș.

Concerte speciale de Crăciun

„Vine Crăciunul” este mottoul concertului simfonic extraordinar de Crăciun de joi, 12 decembrie de la ora 19 din Sala mare a Palatului Culturii. „Un tânăr și foarte talentat dirijor din țara noastră, Maestrul Constantin Adrian Grigore ne onorează din nou cu prezența la pupitrul Orchestrei noastre simfonice și în actuala stagiune. Este o specială bucurie să o revedem pe scena festivalului pe renumita violonistă Kokas Katalin din Ungaria care de această dată îl are alături și pe fiul dânsei, Kelemen Gáspár, un talent formidabil și care la o vârstă foarte tânără (are doar 11 ani) este deja câștigătorul unor concursuri naționale și internaționale de prestigiu. În deschiderea concertului, mama și fiul ne vor tălmăci Concertul pentru două viori și orchestră în re minor, RV 565 de A.Vivaldi, apoi Katalin va interpreta Concertul pentru vioară și orchestră în Mi major, BWV 1042 de J.S.Bach, o lucrare superbă și care parcă ne pregătește atmosfera sărbătorilor ce bat la ușă. Desigur, frumusețea serii va lua amploare prin varietatea și explozia de armonii și culori ale lucrărilor din partea a doua a concertului, atunci când bijuterii orchestrale semnate de G. F. Händel, A. Haciaturian, P. l. Ceaikovski, F. Loewe, J. Strauss, S. Pautza și L. Anderson vor răsuna în minunata noastră sală de concerte”, declară Vasile Cazan.

Un moment special al lunii decembrie este dedicat celor mai tineri melomani, cu ocazia concertelor lecție și educative  de vineri, 13 decembrie. „Aș profita de oportunitatea ce o am de a mulțumi și pe această cale cadrelor didactice, părinților, bunicilor, tuturor celor care se implică în orientarea tinerei generații spre sala de concert. A fost fantastic să vedem de patru ori în aceeași zi sala mare arhiplină la concertul dirijat de talentatul tânăr muzician tîrgumureșean Remus Grama cu ocazia deschiderii în data de 22 noiembrie a Stagiunii de concerte lecție și educative. Vă felicit pentru efort și vă invit cordial să ne susținem în continuare în această obligație nobilă dar responsabilă pentru educarea generațiilor viitoare și prin artă, o dimensiune uriașă care poate ține oamenii aproape într-o conviețuire plină de respect și prețuire reciprocă. În luna decembrie Concertele lecție și educative cu tema „Crăciunul copiilor” vor fi susținute vineri 13 decembrie conform programului pe care îl cunoașteți deja. Va fi foarte frumos căci de data aceasta … copiii cântă copiilor și vocile lor sunt exprimate în scenă de Corul Liceului Vocațional de Artă din Tîrgu Mureș dirijat de Albert Zsuzsa. Despre colindele și lucrările de referință ale acestei tematici vor vorbi iarăși pe înțelesul copiilor și nu numai … Doamnele profesoare Carla Gliga și Fülöp Klára”, spune Vasile Cazan.

Concerte de orgă cu Molnár Tünde

Duminică, 15 decembrie, de la ora 10,  Molnár Tünde, organista Filarmonicii va susține un recital de orgă în Biserica Evanghelică de pe str.Luther nr.2 cu lucrări de J. Pachelbel, J. Sebastian Bach, J. Bernhard Bach, Cl. D’Aquin, F. Liszt și L. Vierne. „Tot duminică, 15 decembrie de la ora 11 Biserica Ortodoxă „Sfânta Ana” de pe bulevardul Pandurilor va fi gazda unui alt Concert coral extraordinar pe care am bucuria să îl dirijez la pupitrul Corului Mixt al Filarmonicii. Valorosul nostru ansamblu coral încălzit înainte de repetiții și concerte de Doamna Sikó Szidónia, maestru de studii cor, va interpreta pagini de referință din creația compozitorilor P. I. Ceaikovski, C. Drăgușin, Dan Voiculescu, Emil Monția, T. Popovici, Gh. Dima și Sabin Pautza. De asemenea, marți,17 decembrie de la ora 19,  Molnár Tünde va susține un nou recital de orgă, de data aceasta în Biserica Franciscană „Sf.Emeric” de pe strada Milcovului”, spune directorul Filarmonicii.

„Latin Jazz Mass”, lucrare coral-instrumentală aparținând compozitorului contemporan Martin Völlinger va putea  fi ascultată  luni,16 decembrie de la ora 18 la Teatrul Studio, pe strada Köteles Sámuel în interpretarea Corului Pedagogilor „Eufonia” dirijat de Strausz Imre-István. Vor evolua alături de ansamblul coral solistele vocale Szederjesi Teodora și Bajkó Edina Klára, saxofonistul Makkai István, pianista László Cristina, Fazakas Attila la contrabas și Asztalos Zsolt la percuție.

Un concert extraordinar dedicat  Crăciunului se anunță pe data de 19 decembrie, la Sala Mare a Palatului Culturii. „Concertul va fi   unul extraordinar de Crăciun și vi-l recomand cu căldură și chiar vă rog să nu îl pierdeți din vedere. La pupitrul dirijoral o vom revedea pe simpatica și energica artistă Nil Venditti din Italia și, care vine pentru a doua oară la noi. Ea, a câștigat în 2017 premiul II la prestigiosul Concurs Internațional de dirijat „Jeunesses Musicales” din București. Atmosfera de sărbătoare este pregătită de celebra Uvertură „Freischütz” de C.M. von Weber care va răsuna în deschidere, apoi monumentalul Concert pentru pian și orchestră nr.1 în Mi bemol major de F.Liszt interpretat de talentatul și renumitul pianist clujean Daniel Goiţi ne va purta pe cele mai înalte culmi de bucurii estetice. În partea a doua vom putea asculta celebre coruri și arii de sopran din Oratoriul Messiah de G. F. Händel, ariile fiind interpretate de Borsos Edith, o valoroasă solistă vocală tîrgumureșeană”, declară Vasile Cazan.

Popas muzical la Reghin 

Ansamblul de suflători „Pro Musica Sacra” va susține sâmbătă 21 decembrie de la ora 19 un concert instrumental de Crăciun la Casa municipală de Cultură „Eugen Nicoară” din Reghin, concert dirijat de Vasile Cazan îm care Kiss Rodica va  recita  pagini alese din repertoriul de Crăciun din muzica românească, maghiară și universală.

Duminică, 22 decembrie, de la ora 17 cunoscuta Corală „Tropar” dirijată de Doamna Lelia Albu va susține la Biserica de Lemn „Sfântul Gheorghe”, str.Înfrățirii din cartierul Tudor un concert coral de colinde și pricesne din creația lui Gh. Dima, V. Teodorian, G. Musicescu, N. Lungu, D. Bortniansky și C. Porumbescu.

„Astăzi s-a născut Hristos”

Concertul de închidere al Festivalului va avea loc miercuri, 25 decembrie de la ora 19 în Sala mare a Palatului Culturii, un concert vocal-instrumental intitulat „Astăzi s-a născut Hristos”. „Am bucuria să dirijez prin tradiție acest concert chiar în prima zi de Crăciun. Anul acesta pe scenă vor evolua Ansamblul de suflători „Pro Musica Sacra”, artiști ai compartimentului de percuție al Filarmonicii de Stat Tîrgu Mureș, tenorul orădean Robert Bede, Doamna Kiss Rodica, recitator, precum și distinsa Doamnă Kilyén Ilka, actor de prestigiu din orașul nostru. Programul serii este foarte bogat și variat cuprinzând pagini celebre din literatura muzicală universală și versuri cu tematica nașterii Mântuitorului”, a subliniat Vasile Cazan.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE