FOTO: Proiect unic în Mureș: ”Asta vreau eu!”, ABC-ul siguranței în muncă Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2672 Vizualizări

FOTO: Proiect unic în Mureș: ”Asta vreau eu!”, ABC-ul siguranței în muncă

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Mureș, în parteneriat cu Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu și societatea Marquardt Schaltsysteme SCS au derulat în acest an, în județul Mureș, proiectul ”Asta vreau eu!”.

La nivel local, proiectul s-a desfășurat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Mureș, Școala Gimnazială ”Friedrich Schiller” și Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” din Târgu-Mureș și a avut ca obiectiv principal integrarea educației în domeniul securității și sănătății în muncă în școlile gimnaziale.

Vizită la Hirschmann România

Vineri, 29 noiembrie, un grup alcătuit din aproximativ 60 de elevi, însoțiți de un grup de dascăli și de reprezentanta ITM Mureș, au efectuat o vizită tematică în incinta fabricii Hirschmann România, unul din angajatorii de top ai județului Mureș, unde au avut posibilitatea să vadă concret ce înseamnă conceptele de bază în protecția muncii.

”Proiectul se adresează unui grup țină format din elevii înscriși în ciclul gimnazial, cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani. Derularea acestui program sprijină integrarea educației în domeniul securității și sănătății în muncă în școlile gimnaziale. Acest proiect a pornit de la convingerea că nu este niciodată prematur să se prezinte elevilor conceptele de bază în domeniul muncii, de aceea programul s-a adresat acestui segment de elevi, de la 11 la 15 ani. Educația cu privire la riscurile pentru securitatea și sănătatea în muncă a fost tratată ca o disciplină de sine stătătoare, nefiind inclusă în obiectivele principale de învățare a unor discipline distincte, ele se includ într-o etapă de învățare alternativă, cum ar fi ”Școala Altfel”. Ce se urmărește de la acest proiect este în principal dobândirea unor cunoștințe primare în materia de securitate și sănătate în muncă, recunoașterea și evaluarea controlului riscurilor și dezvoltarea unor atitudini corecte și sigure atunci când  întâlnim anumite pericole, dezvoltarea capacității de a acorda primul ajutor sau ce să facem atunci când întâlnim o situație dată din exemplele respective care se prelucrează în școală. Descoperirea mediului de muncă este asemenea foarte fascinantă pentru elevi și vine să completeze pre-prevenția în orice moment al vieții chiar și de elev”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, jrs. Eva Man, inspector șef adjunct cu delegație al ITM Mureș.

Concurs de desene

Reprezentanta ITM Mureș a mai precizat că proiectul ”Asta vreau eu!” s-a derulat pe parcursul anului 2017 ca un proiect pilot în județul Sibiu și ulterior, având succes, în anul 2018 a fost extins în județele Alba, Arad, Brașov, Bihor, Dolj, Hunedoara, Galați, Tulcea, Neamț și București. În anul 2019, proiectul a fost implementat ca acțiune națională la nivelul Inspecției Muncii, în programul – cadru de acțiuni al Inspecției Muncii.

La finalul vizitei efectuată la Hirschmann România, elevii au primit provocarea de a participa la un concurs inedit de desene despre cum au perceput vizita, în contextul general al proiectului ”Asta vreau eu!”. La final, cele mai reușite desene au fost răsplătite prin premii simbolice, însă toți elevii participanți au fost de fapt câștigători prin prisma faptului că și-au însușit noțiuni practice despre viață.

”Concluzia a fost importantă, toată vizita mi-a întărit convingerea că ne-am adresat potrivit școlilor pentru că elevii au primit cu entuziasm foarte mare acest proiect, au fost pro-activi pe tot parcursul desfășurării vizitei la fabrică și au avut întrebări care ne-au surprins într-un mod pozitiv. Vizita s-a culminat cu desenele pe care le-am premiat, dacă ar fi fost după mine le-aș fi premiat pe fiecare în parte pentru că a fost foarte interesant să vezi copilul care a surprins pericolul dintr-o societate și care a fost mesajul lui. Având în vedere faptul că toți au desenat o concluzie înseamnă că acest proiect trebuie să continue, să venim cu lucruri practice în viața elevilor, prin vizite la fabrică, prin explicarea pericolelor și prin exemplificarea consecințelor nerespectărilor acestor semne pe care le-au învățat”, a conchis jrs. Eva Man.

Alex TOTH

Andreea GONDOR

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE